Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καταπόνηση για τις ελιές από τις υψηλές θερμοκρασίες

Το συστηματικό πότισμα και ένα ελαφρύ καθάρισμα – κλάδεμα για τους ξηρικούς ελαιώνες θα “κρατήσει” την ελιά μέσα στον παρατεταμένο καύσωνα των τελευταίων ημερών. Οι αυξημένες για τα δεδομένα του Ιουνίου θερμοκρασίες που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και θα συνεχιστούν και αυτή που διανύουμε, ενδέχεται να καταπονήσουν δέντρα και καρπούς και στην Κρήτη.

Τα “Χ.Ν.” συνομίλησαν με τον κ. Γιώργο Κουμπούρη ερευνητή του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας του “Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών – ΕΛΓΟ Δήμητρα” και κατεξοχήν αρμόδιο για θέματα που αφορούν την ελιά.
«Η πολύ ευαίσθητη διαδικασία της ανθοφορίας έχεις ολοκληρωθεί για την Κρήτη καθώς συνήθως γίνεται από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου για τις όψιμες ορεινές περιοχές. Έτσι λοιπόν δεν θα θιχτεί η ανθοφορία όπως είχε γίνει το 2013 όπου είχαμε καύσωνα μέσα στο Μάιο που προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημιά. Τώρα που έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση παρατηρείται μια καρπόπτωση που είναι φυσιολογική, αφού το δέντρο “διώχνει” τους καρπούς που θεωρεί ότι είναι παραπάνω από αυτούς που μπορεί να κρατήσει. Με τις αυξημένες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών είναι πιθανό να ενισχυθεί αυτή η καρπόπτωση» λέει ο κ. Κουμπούρης ερωτηθείς για τις συνέπειες του καύσωνα για τους ελαιώνες που ποτίζονται.
Για τους ξηρικούς ελαιώνες ο κ. Κουμπούρης υπογραμμίζει πως επειδή και την άνοιξη δεν είχαμε πολλές βροχές και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ίσως να επαναληφθούν οι καύσωνες τότε «υπάρχει ο κίνδυνος τα δέντρα να καταπονηθούν ακόμα περισσότερο καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει να διψάνε!Αν προχωρήσει το καλοκαίρι και έχουμε εξαντλημένα δέντρα ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η καρπόπτωση. Καύσωνες εντός του Ιουνίου και μάλιστα τόσο παρατεταμένοι δεν είναι συνηθισμένοι».

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι συμβουλές που δίνει ο ειδικός στην ελαιοκομία ερευνητής είναι βασικά δύο:
• ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΤΙΣΜΑ: Παλαιότερα είχαμε το θέμα της υπερ-άρδευσης τώρα μπορώ να πω ότι οι παραγωγοί ποτίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο για λόγους οικονομίας. Η σπατάλη νερού γίνεται κυρίως από τις απώλειες στο δίκτυο. Για αυτό και ο παραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τα δελτία άρδευσης που βγάζει το Ινστιτούτο και να να φροντίζει να είναι πιο συστηματικός στο πότισμα του. Δεν είναι ότι καλύτερο για τα φυτά να ποτίζονται δύο φορές όλο το καλοκαίρι με μεγάλες ποσότητες νερού. Χρειάζονται μικρότερες δόσεις νερού και πιο τακτικά.
• ΚΛΑΔΕΜΑ: Για τους ξηρικούς ελαιώνες που δυσκολεύονται περισσότερο στην Πελοπόννησο εφαρμόζεται μια τακτική που δεν έχουν συνηθίσει οι Κρητικοί παραγωγοί, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτή είναι το θερινό κλάδεμα δηλ. Όταν ο παραγωγός δει ότι τα δέντρα του “ζορίζονται” μπορεί να κάνει ένα ελαφρύ καθάρισμα και να ενισχύσει τα δέντρα του. Και βέβαια
ειδικά στους ξηρικούς ελαιώνες είναι καλό να έχουμε καθαρίσει τα ζιζάνια που απορροφούν ένα μεγάλο μέρος του νερού.
Πάντως οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν και κάτι θετικό, μειώνουν την προσβολή του δάκου κάτι που επισημαίνουν και οι πιο αρμόδιοι εντομολόγοι.

Ερώτηση Κεγκέρογλου

Χθες άλλωστε, με ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησετην άμεση καταγραφή των ζημιών που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες στις αγροτικές καλλιέργειες καθώς και άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών.
Εξάλλου την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές σε αμπέλια και ελιές στην Κρήτη, ζήτησε με δική του ερώτηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα