» Σε βάρος τριών Γάλλων που επιτέθηκαν σε φοιτητή στο Ρέθυμνο
Η πρώτη καταδίκη από Εφετείο στην Κρήτη, στην οποία αναγνωρίσθηκε “ρατσιστικό κίνητρο, ομοφοβικού περιεχομένου, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού “σε βαριά σκοπούμενη βλάβη, έγινε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης στα Χανιά.
Πρόκειται για μια υπόθεση του Οκτωβρίου του 2017, που έγινε στο Ρέθυμνο όταν ένας 30χρονος τότε μεταπτυχιακός φοιτητής, δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από τρεις Γάλλους υπηκόους (ηλικίας 24 οι δύο και 20 ο τρίτος τότε).
Από την επίθεση ο μεταπτυχιακός φοιτητής τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι! Οι τρεις Γάλλοι έφυγαν στη χώρα τους, τα στοιχεία τους όμως βρέθηκαν και στη συνέχεια κινήθηκε η δικαστική διαδικασία σε βάρος τους. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη οι δύο εξ’ αυτών και 12 χρόνια ο τρίτος, ενώ χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, ομόφωνα τους έκρινε ενόχους καταδικάζοντας τους σε 7 χρόνια τους δύο πρώτους και 8 τον τρίτο και απέρριψε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας που ζήτησαν οι συνήγοροι τους.
Οι τρεις δεν έδωσαν το παρών στη δίκη, κάτι που θίχτηκε από την εισαγγελέα έδρας, και πλέον θα κινηθεί η διαδικασία για τη σύλληψη τους στη Γαλλία.
Σύμφωνα με την δικηγόρο υποστήριξης της κατηγορίας κ. Μανώλη Πετρακάκη και οι
τρεις κατηγορούμενοι ήταν σεσημασμένοι για επεισόδια στη Γαλλία που αφορούσαν “φθορές από ομάδες”, είτε ακροδεξιές, είτε χούλιγκανς.
Η υπερασπιστική γραμμή των τριών Γάλλων ήταν ότι έγινε μια συμπλοκή χωρίς βαριές σωματικές βλάβες, ότι προκλήθηκε η οργή τους από ένα βλέμμα και ότι δεν χρησιμοποίησαν σιδερογροθιές, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο.
Σε δήλωση του στα “Χ.ν.” το θύμα Ηλίας Καπώνης σημείωσε πως εκείνη τη νύχτα είχε βγει βόλτα με ένα φίλο του για να πάρουν ένα σάντουιτς και οι τρεις Γάλλοι του είχαν επισημάνει και τους έστησαν ενέδρα.
«Είμαι ικανοποιημένος από την απόφαση του Δικαστηρίου, γιατί δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, αναγνωρίσθηκε το ρατσιστικό κίνητρο και θεωρώ πως αυτή η απόφαση θα αποτρέψει μελλοντικά χτυπήματα! Δεν μπορεί να μας μας αντιμετωπίζουν ως τελευταίο τροχό της Ευρώπης ως “μπανανία, όπου εκεί, θα πάμε να φάμε, να πιούμε, να σκοτώσουμε, φθηνά, χωρίς να πάθουμε τίποτα.” Είναι σημαντικό να μην περάσει αυτή η αποικιοκρατική νοοτροπία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στο πρόσωπο του κ. Καπώνη είναι εμφανή τα σημάδια από τα χτυπήματα που δέχθηκε αλλά όπως εξήγησε τα σημάδια είναι ακόμα πιο έντονα μέσα του, καθώς η επίθεση σε βάρος του είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσει ποτέ!
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον δικηγόρο μου Μανώλη Πετρακάκη και την ομάδα του που με στήριξε και δικαστικά και ψυχολογικά και η θετική έκβαση της υπόθεσης οφείλεται στην υπομονή του» κατέληξε ο κ. Καπώνης.