«Τα παιδιά έπρεπε πια να αγοράζουν τις καραμέλες του ουρανού. Όσα είχαν γονείς για να τους δώσουν τις 3 δεκάρες που ζητούσε ο εμποράκος νάνος μπορούσαν να τρώνε την αγαπημένη τους λιχουδιά. Όσα όμως δεν μπορούσαν να αγοράσουν το νόστιμο ουρανογλύκισμα(…) τώρα έμεναν παραπονεμένα και πικραμένα να κοιτάζουν».
Με πρωταγωνιστές παιδιά, καλούς γαζάλιους δράκους και τη βασίλισσα Ειδύλλη που μάχονται τον παμπόνηρο εμποράκο νάνο, το παραμύθι “Οι καραμέλες του Ουρανού” (εκδ. Treck) της Αργυρώς Ντουσάκη ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σε έναν κόσμο γεμάτο γλύκα αλλά και αδικία. Σε έναν κόσμο που θα λέγαμε ότι μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη κοινωνία…
Σε αυτό τον παραμυθένιο κόσμο, που εικονογράφησε για τις ανάγκες της έκδοσης η Χανιώτισσα εικαστικός Αυγή Αμπελικάκη, μεταφέρθηκαν όσοι βρέθηκαν χθες στην παρουσίαση του παραμυθιού στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την αφήγηση του παραμυθιού από την Ελισάβετ Βερούλη, υπό τη μουσική συνοδεία του Γιάννη Μανούσακα, ενώ στον χώρο της Πινακοθήκης παρουσιαζόταν έκθεση έργων της Αυγής Αμπελικάκη που δημιούργησε για το παραμύθι. «Το βιβλίο μας ταξιδεύει στο “πάντα”», σημείωσε η συγγραφέας μιλώντας στα “Χ.Ν.” και πρόσθεσε: «Γιατί πάντα έπεφταν καραμέλες από τον ουρανό που έδιναν πάντα πολύ μεγάλη χαρά αλλά και πάντα -κάποια στιγμή- εμφανίζεται ένας εμποράκος νάνος κρυφά και τις μαζεύει. Ωστόσο, και πάλι, πάντα αυτοί που έχουν πρόβλημα κάνουν να φανεί η απάτη. Και στην προκειμένη περίπτωση του παραμυθιού είναι τα ορφανά παιδιά που δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν τις καραμέλες».
Το βαθύτερο μήνυμα της ιστορίας επεσήμανε η κα Ντουσάκη είναι «να ανοίξουμε τα μάτια μας στους εμποράκους και να προβληματιζόμαστε -είτε τύχει να έχουμε τις 2-3 δεκάρες που χρειάζονται είτε όχι- γιατί άραγε ενώ κάποτε ήταν τζάμπα οι καραμέλες τώρα να κάνουν 3 δεκάρες;», ενώ υπογράμμισε ότι το κλειδί της επικοινωνίας με τα παιδιά μέσα από τα παραμύθια είναι τα στοιχεία της φαντασίας, της ειλικρίνειας και της αμεσότητας».
Από την πλευρά της, η ζωγράφος Αυγή Αμπελικάκη ανέφερε, μιλώντας στα “Χ.Ν.” ότι κάποια από τα έργα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο προϋπήρχαν. «Η Αργυρώ βλέποντάς τα είπε ότι υπάρχουν κοινά πράγματα με το παραμύθι και με αφορμή αυτό, ανέλαβα να κάνω αυτή τη δουλειά», σημείωσε η κα Αμπελικάκη ενώ στην ερώτηση αν ένα παραμύθι θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργεί εικόνες στον αναγνώστη σχολίασε: «Κάθε ιστορία έχει και τις εικόνες της. Αλλά και ο καθένας ανάλογα με το τι κουβαλάει μέσα του, φτιάχνει τις δικές του εικόνες. Η ίδια δηλαδή ιστορία δημιουργεί διαφορετικές εικόνες στον καθένα ανάλογα με τις παραστάσεις που έχει».
Να σημειώσουμε ότι οι δράσεις σχετικά με το παραμύθι “Οι καραμέλες του Ουρανού” στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη στις 8 μ.μ. όπου θα γίνει δραματοποίηση αποσπασμάτων του παραμυθιού με τη βοήθεια των παιδιών και του κοινού, από τη Χριστίνα Δουλαβέρη και την Ελισάβετ Βερούλη. Επίσης, την επόμενη Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 8 μ.μ. η Ελισάβετ Βερούλη και η συγγραφέας θα παρουσιάσουν παιδικά τραγούδια και μουσικοκινητικά παιχνίδια βασισμένα στα μηνύματα του παραμυθιού. Ολες τις εκδηλώσεις συνοδεύει με μουσική ο Γιάννης Μανούσακας, ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίο θα διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ.
Οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης “Ανθρωπομετρίες” του Δημήτρη Ανδρεαδάκη
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.