Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

‘‘ΚΑΠΟ∆ΙΣΤΡΙΑΣ 1998-2010’’ & Η Πλατεία στου Μπαµπαλή το Χάνι (Άγιοι Πάντες Αποκορώνου)

Η πολιτεία, πριν προχωρήσει στις υποχρεωτικές συνενώσεις των κοινοτήτων, είχε προικοδοτήσει τις εθελούσιες συνενώσεις µε ειδικό Νόµο για δηµιουργία νέων δήµων. Στο Νοµό Χανίων έγιναν τρείς ∆ήµοι, της Νέας Κυδωνίας, του Ακρωτηρίου και των Κεραµειών. Επειδή ως ∆άσκαλος, γνώριζα και δίδασκα ‘’εν τη ενώσει η ισχύς’’, πρότεινα µε προσωπική µου επιστολή στα κοινοτικά συµβούλια των τότε κοινοτήτων, Φρε, Τζιτζιφέ, Πεµονίων, Μελιδονίου, Καρών, Ραµνής, Παιδοχωρίου και Κάινας, να πάρουν αποφάσεις για εθελούσια συνένωση για δηµιουργία ∆ήµου. Μερικές το αγνόησαν, οι περισσότερες όµως συµφώνησαν, αλλά δεν έγινε τίποτα, διότι δεν στάλθηκε αίτηµα στο τότε Υπ. Εσωτερικών. Οι τρείς ∆ήµοι όµως των Χανίων που λειτούργησαν, ήταν πιλοτικοί και έφεραν πολλά οφέλη. Η ανάπτυξη της ενδοχώρας ήταν θεαµατική στους ∆ήµους αυτούς. Στη συνέχεια η πολιτεία, µε Νόµο εφάρµοσε τον Θεσµό των Καποδιστριακών ∆ήµων µε υποχρεωτική συνένωση για να σταµατήσει η συρρίκνωση του πληθυσµού της υπαίθρου. Ο ‘’Καποδίστριας’’ στήριζε µε έργα και πράξεις του νέους ∆ήµους της χώρας για τρείς τετραετίες 1998-2010. ∆υστυχώς όµως, όπως δολοφόνησαν στις 27/09/1827 τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, Καποδίστρια, οι Μαυροµιχαλαίοι, έτσι και η πολιτεία µε τους νέους Νόµους, Καλλικράτη και Κλεισθένη, δολοφόνησαν µερικούς Καποδιστριακούς ∆ήµους µεταξύ των οποίων και τον ∆ήµο Φρέ.

Υπηρέτησα εκλεγµένος στο ∆ήµο Φρέ, µε εκλεκτή οµάδα συµπολίτευσης και αντιπολίτευσης, µε άριστα αποτελέσµατα για όλες τις πρώην κοινότητες Φρέ, Τζιτζιφέ, Πεµονίων, Μελιδονίου και Παιδοχωρίου. ∆ρόµοι, πλατείες, ύδρευση, άρδευση, προστασία περιβάλλοντος, αναπλάσεις και µελέτες αναπλάσεων και πολλά άλλα έργα, για ισοµερή ανάπτυξη όλων των κοινοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρω, την αλµατώδη ανάπτυξη των Αγίων Πάντων, τα δώδεκα αυτά χρόνια µε κορυφαίο έργο την Πλατεία των Αγίων Πάντων, από τις οµορφότερες του Αποκόρωνα, βιτρίνα υποδοχής του ∆ήµου, στο σταυροδρόµι των υπολοίπων ∆ήµων.
Παραθέτω φωτογραφίες πως ήταν το 1998 και πως έγινε. ∆ηµιουργήθηκαν φαρµακείο, ταβέρνες, καφετέριες, σουπερ µάρκετ και πολλές άλλες επιχειρήσεις. Οι νέοι έµειναν στον τόπο τους και τα παιδιά ενώ το σχολείο είχε κλείσει, έφθασαν τα 30 που τροφοδότησαν το ∆ηµοτικό Σχολείο Φρέ. Πριν τη δηµιουργία πλατείας τα αυτοκίνητα δε µπορούσαν να κινηθούν µέσω της παλαιάς εθνικής οδού αλλά και για τα χωριά Κάινα, Παϊδοχώρι, Πεµόνια, Μελιδώνι και τα χωριά της Ρίζας. Τα αυτοκίνητα κουτουλούσαν δεξία και αριστερά των ερειπωµένων κτηρίων. Οι απαλλοτριώσεις των κτηρίων ήταν στο πρόγραµµα της πρώτης τετραετίας, πρωτοβουλία του ∆ηµάρχου Ν. Γιαννούλη και των ∆ηµοτικών Συµβούλων, Ανετάκη Στέλιο, Μανουσάκη Βλάση, Μπουρµπάκη Μιχαήλ, Πανηγυράκη Πέτρου, Θωµαδάκη Γιώργη, Μακριδάκης Μανώλης του Ιωσήφ, Σγουράκη Ανδρέα, Μαραγκάκη Γιώργη και συνέχεια στις επόµενες τετραετίες, της Γιαννουλάκη Γεωργίας, Νικηφοράκη Μιχάλη, Μανουσάκη Μαρία και Κατσουλάκη Στέλιο. Και τις τρεις τετραετίες ο Μπουρµπάκης Μιχαήλ και ο Πανηγυράκης Πέτρος ήταν παρόντες, βεβαίως πάντοτε µε την ψήφο των συνδηµοτών µας. Τα οικονοµικά όµως του ∆ήµου ήταν αρνητικά για τις απαλλοτριώσεις που είχαν γίνει. ∆εν υπήρχαν χρήµατα, βρέθηκε ο από µηχανής θεός, Νίκος Χριστοδουλάκης, Αποκορωνιώτης Βουλευτής και νόµιµα, µας βοήθησε για την πληρωµή των απαλλοτριωθέντων, όπως και οι εκάστοτε Περιφερειάρχες της Κρήτης.
Έχουν περάσει τρείς τετραετίες µε ‘’Καλλικράτη’’ και ‘’Κλεισθένη’’ και δεν έχει γίνει ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ, ούτε µέτρο ασφάλτου, ούτε καµία διάνοιξη δρόµου, ούτε στήριξη κτισµάτων ιδιοκτησίας ∆ήµου, ούτε βελτίωση άρδευσης και ούτε άλλη ανάπτυξη.
Στις φετινές εκλογές, τέσσερις είναι οι υποψήφιοι ∆ήµαρχοι στον ηρωικό παραδοσιακό και όµορφο Αποκόρωνα, οι Αποκορωνιώτες µε τη ψήφο τους στις 8 Οκτωβρίου 2023, έχουν την ευκαιρία να τον κάνουν οµορφότερο, να επιλέξουν τους τοπικούς και ∆ηµοτικούς Άρχοντες τους και τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους Περιφερειακούς Συµβούλους τους. Με προηγούµενο δηµοσίευµα µου µέσα από τα Χανιώτικα Νέα, είχα καλέσει τους υποψηφίους να ενηµερώσουν τον Αποκόρωνα, για τα προγράµµατά τους, δεν το έπραξαν. Λυπάµαι. Όποιος αγαπά τον τόπο του µε την ψήφο του το κάνει πράξη. Έυχοµαι να επιλέξουν τους περισσότερο ευαίσθητους για τον τόπο τους, την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισµό του.
Νοιάζοµαι και ανησυχώ πολύ για τον κόσµο όλο, αλλά ιδιαίτερα για τον Αποκόρωνα, και γράφω αυτά για την ιστορία του τόπου µου µήπως βοηθήσω τους ψηφοφόρους στην επιλογή των κατάλληλων προσώπων και δηλώνω ότι σέβοµαι, αγαπώ και εκτιµώ όλους τους υποψήφιους που περιµένουν την ψήφο µου. Έχω υπηρετήσει τον Καποδίστρια, είµαι υπέρµαχος Αυτοδιοικητικός. Η ψήφος είναι ιερή, η ευθύνη όµως ατοµική. Καλό βόλι.
Αναµένεται και συνέχεια…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα