Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Καναβός

Ο Καναβός είναι ένα είδος αετού που ζει στον όγκο των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη.

Είναι αρκετά μεγάλος, το σώμα του φθάνει σχεδόν το ένα μέτρο και τα φτερά του είναι περίπου 3 μέτρα. Έχει χρώμα καφέ και ο λαιμός του δεν έχει καθόλου φτερά.

Ο Καναβός είναι καθαρά πτωματοφάγο ζώο. Δεν έχει αναφερθεί πουθενά ο Καναβός να επιτεθεί σε ζωντανό αρνί ή κατσίκι. Αν ένα ζώο ήταν να ψοφήσει από αρρώστια ή γκρέμισμα, ο Καναβός περίμενε πρώτα να ψοφήσει και μετά να το φάει.

Τη μυρωδιά του ψοφιμιού την “άκουγε” πάρα πολλές φορές από χιλιόμετρα μακριά. Όταν ο Καναβός έβρισκε τροφή, έτρωγε μέχρι να σκάσει σχεδόν, γι’ αυτό δυσκολευόταν να πετάξει.
Του άρεσαν πάρα πολύ τα εντόσθια του ζώου αλλά περισσότερο το μεδούλι των κοκάλων.

Γι’ αυτό, για να σπάσει τα κόκαλα, τα ‘ριχνε από πολύ ψηλά στα βράχια.

Τον Καναβό, τα παλιά χρόνια τον σκότωναν για τα φτερά του. Τα 12 φτερά του ήταν υπέροχες πένες για τον Οργανοπαίκτη του Λαούτου. Ευτυχώς εκείνη την εποχή οι λαουτιέρηδες ήταν λίγοι κι έτσι κατόρθωσαν να επιζήσουν πάρα πολλοί Καναβοί.

Να σημειωθεί ότι όταν οι Λαουτιέρηδες δεν έβισκαν φτερά Καναβού, χρησιμοποιούσαν φτερά από μεγαλόσωμο κόκορα.

Στις μέρες μας, οι Καναβοί είναι ελάχιστοι ή έχουν εξαφανιστεί -αν και δεν τους κυνηγούν – γιατί δεν βρίσκουν τροφή, δηλαδή ψοφίμια για να φάνε.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες