Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Κάμερες ξανά στο “10ο Δημοτικό – Νηπιαγωγείο” της Χαλέπας

■ Πριν ως αντιπεριφερειάρχης Παιδείας τώρα ως δήμαρχος Χανίων

Κύριε διευθυντά,
στα κτήρια του “10ου Δημοτικού Σχολείου και 10ου Νηπιαγωγείου Χανίων” στη Χαλέπα έχει εγκατασταθεί και πάλι νέο σύστημα βιντεοεπιτήρησης. Από τις 13 νέες εξωτερικές κάμερες ασφαλείας οι 8 είναι στο νεοκλασικό κτήριο και οι 5 στο νέο κτήριο. Από αυτές οι 4 φαίνεται να έχουν εμβέλεια λήψης εικόνας από δημόσιο χώρο, το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια, καλύπτοντας έτσι ακόμη και την πρόσβαση των φοιτητών στο ΕΛΜΕΠΑ.
Το παλαιό σύστημα βιντεοεπιτήρησης είχε εγκατασταθεί χωρίς την υποχρεωτική “αρχική Γνωστοποίηση” στην ανεξάρτητη Αρχή (ΑΠΔΠΧ), χωρίς προσδιορισμένο υπεύθυνο ως “εκτελών την επεξεργασία” και χωρίς την απαραίτητη συναίνεση του μαθητικού συμβουλίου βάσει του άρθρου 18 της Οδηγίας 1/2011 της ΑΠΔΠΧ.
Η εγκατάστασή του είχε υλοποιηθεί υπό την εποπτεία και την αποδοχή του τότε θεματικού αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος βάσει της Απόφασης αρ. 118387 του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη είχε τις αρμοδιότητες του “Τμήματος Υποστήριξης της Εκπαίδευσης” και του “Τμήματος Διά Βίου Μάθησης και Παιδείας” της Περιφέρειας Κρήτης (ΦΕΚ Β’ Αρ. Φύλλου 2667 της 8ης Οκτωβρίου 2014) ενώ οι αρμοδιότητές του προκύπτουν και από τον “Απολογισμό Έτους 2015” της Αντιπεριφέρειας Παιδείας.
Αρμοδιότητες όπως η λήψη αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις λειτουργίες της διεύθυνσης των σχολείων, η προώθηση και υλοποίηση μιας σύγχρονης μορφής διοίκησης των σχολείων υποστηριζόμενη κύρια από την υψηλή τεχνολογία. Στο πλαίσιο αυτών των αρμοδιοτήτων του από το 2014 και μετά άρχισε η εγκατάσταση εξωτερικών καμερών σε διψήφιο αριθμό σχολείων των Χανίων.
Το παλαιό σύστημα βιντεοεπιτήρησης έπρεπε υποχρεωτικά να απεγκατασταθεί πλήρως προς αποφυγή των κυρώσεων από την ανεξάρτητη Αρχή αλλά τελικά απεγκαταστάθηκε μόνο μερικώς το 2017. Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε τότε και από τις Εισαγγελικές Αρχές των Χανίων (βλ. Διάταξη αρ. 157/17) με την αιτιολογία ότι “η εγκατάσταση των καμερών στα σχολικά κτήρια αποτελεί τμήμα του συστήματος θυροτηλεόρασης και δεν συνδέεται με σύστημα καταγραφής εικόνας”.
Πλέον με δήμαρχο Χανίων τον Παναγιώτη Σημανδηράκη η εγκατάσταση του νέου συστήματος βιντεοεπιτήρησης έγινε με χρήση και των υπαρχόντων υποδομών του μερικώς απεγκατεστημένου παλαιού. Στο πλαίσιο της άνευ ελέγχων και άνευ αυτοψιών υλοποίησης του “Κέντρου Ελέγχου” του Δήμου Χανίων παραβλέφθηκε χωρίς συνέπειες το ότι ουσιαστικά το σχολικό συγκρότημα είναι απερίφρακτο λόγω της ελλιπούς περίφραξης της πρόσοψης του αύλειου χώρου του με κολωνάκια ύψους ενός μέτρου που υπερπηδούν εύκολα ακόμη και μικροί μαθητές.
Ομοίως παραβλέφθηκε και το ήδη εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού ασφαλείας που προστατεύει από κάθε τύπου φθορά των σχολικών κτηρίων πλην των γκράφιτι. Η αρμόδια για το νεοκλασικό κτήριο “Αρχαιολογία” οφείλει να διευκρινίσει δημόσια εάν έδωσε έγκριση για τις σιδεριές στα παράθυρά του και για τις 8 κάμερες σε αυτό ώστε το σχολικό κτήριο να έχει πλέον την όψη φυλακής “υψίστης ασφαλείας”.
Με αυτοδιοικητικά σφάλματα το σχολικό αυτό συγκρότημα από το 2016 και μετά παραχωρούνταν για τη διοργάνωση φεστιβάλ γκράφιτι και δράσεων που προέβαλαν τους βανδαλισμούς ως “τέχνη του γκράφιτι” και αναδείκνυαν τους γκραφιτάδες ως “καλλιτέχνες”. Επίσης, για τη διοργάνωση συναυλιών μουσικής Punk και Hip-Hop που συγκέντρωναν νυκτερινές ώρες στον αύλειο χώρο του την τότε “αφρόκρεμα” των γκραφιτάδων των Χανίων.
Στα Χανιά, την πρώτη και μοναδική πόλη της Ελλάδος όπου το πρόβλημα των γκράφιτι έχει ήδη επιλυθεί και είναι υπό αυστηρό έλεγχο και μάλιστα πριν ακόμη την έναρξη της θητείας της νυν δημοτικής Αρχής, το 2022 υλοποιείται το πρώτο και μεγαλύτερο σε πόλη της Ελλάδος δίκτυο ευρείας οπτικής παρακολούθησης των πολιτών με μοναδική αιτιολόγηση την πρόληψη του προβλήματος των γκράφιτι!

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα