Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Κάμερες ακόμα και στον Φάρο των Χανίων… για τα γκράφιτι!

Κύριε διευθυντά,

Ενας νεαρός αλλοδαπός αλλά όχι τουρίστας ήταν αυτός που βανδάλισε με γκράφιτι τον Φάρο των Χανίων τον Οκτώβριο του 2021. Το γκράφιτι καθαρίστηκε αυθημερόν, αλλά η προσβολή του μνημείου διαδόθηκε ακόμα και διεθνώς. Κανείς δεν αναρωτήθηκε τότε για το πού διέμενε και πού έτρωγε ο δράστης για πάνω από ένα μήνα, κάνοντας άνω των 10 γκράφιτι, όλα εντός της Παλιάς Πόλης και γύρω αυτής. Κανείς δεν έθεσε θέμα άμεσης εκκένωσης των χώρων που υποθάλπουν αντικοινωνικές συμπεριφορές. Έτσι η αιτία του βανδαλισμού υπάρχει ακόμη.
Ο νεαρός αλλοδαπός, τη νύχτα του βανδαλισμού κατά τη διαδρομή του προς τον Φάρο, περπάτησε μπροστά από τις νόμιμες υψηλής ανάλυσης κάμερες ασφαλείας του Ενετικού λιμένα, αλλά δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση που να ανέφερε ότι η ταυτοποίηση τελικά του δράστη οφείλεται σε βίντεο. Πέρασε εύκολα την εξωτερική καγκελόπορτα του Φάρου που είναι σαν σκάλα, αφού έχει οριζόντια μπάρα, και σπάζοντας την ανέβηκε ως το διάζωμα του Φάρου όπου έκανε το γκράφιτι.
Η δημοτική Αρχή των Χανίων αντέδρασε στο συμβάν εφαρμόζοντας λύση σύμφωνη με τον ήδη δημοσιοποιημένο προσωπικό σχεδιασμό του δημάρχου Χανίων για τα Χανιά “έξυπνη πόλη” (Smart City). Μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων εγκατέστησε ψηφιακές κάμερες ασφαλείας και στον Φάρο των Χανίων με μοναδική αιτιολόγηση την προστασία από τα γκράφιτι.
Ειδικά η εξωτερική κάμερα ασφαλείας στη μεταλλική θύρα του Φάρου έχει εμβέλεια λήψης εικόνας από τη μεγάλη πέτρινη κλίμακα και το πλακόστρωτο του λιμενοβραχίονα και φαίνεται σαν ένα σκούρο ημισφαιρικό φωτιστικό με λευκή πλαστική κυκλική βάση. Είναι άγνωστο εάν δόθηκε σχετική έγκριση/άδεια από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων (Ν. 3028/2002). Ανύπαρκτη και η υποχρεωτική πινακίδα για τη βιντεοεπιτήρηση δημοσίου χώρου.
Η μη αναγκαία εγκατάσταση της εξωτερικής κάμερας ασφαλείας στο μνημείο έγινε χωρίς “Μελέτη Ασφαλείας”, όπου προσδιορίζονται οι εναλλακτικές ήπιες λύσεις βάσει της αρχής της “αναλογικότητας” (Ν. 4624/2019, Ν. 3917/2011, Οδηγία 1/2011 ΑΠΔΠΧ). Εάν δεν εγκρινόταν η βελτίωση της καγκελόπορτας, η επόμενη λύση ήταν η εγκατάσταση συναγερμού ασφαλείας, λόγω του οποίου ο νεαρός αλλοδαπός θα είχε αποκλειστεί στον λιμενοβραχίονα χωρίς καν να έχει γίνει δράστης.
Σύμφωνα με το ΠΔ 75/2020 απαιτείται το πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί με εξωτερικό σύστημα βιντεοεπιτήρησης να επαναλαμβάνεται με συχνότητα, να υπάρχει πιθανολογούμενη εξάπλωσή του και να μην είναι μεμονωμένο περιστατικό. Ανάλογο συμβάν στον Φάρο υπήρξε ξανά μόνο πριν από 10 έτη, με δράστη και πάλι έναν νεαρό αλλοδαπό, αυτός χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, ο οποίος έγραψε με σπρέι στην εξωτερική βόρεια πλευρά του Φάρου.
Είναι ιδιαίτερης σημασίας ότι στα Χανιά δεν ισχύει η αιτιολόγηση των γκράφιτι για τη νομιμοποίηση εξωτερικών καμερών ασφαλείας, αφού με την εφαρμογή του “Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι” είναι η πρώτη και μοναδική πόλη στην Ελλάδα, όπου το γκράφιτι έχει σταματήσει εδώ και 6 έτη και πλέον είναι υπό αυστηρό έλεγχο.
Και υποτίθεται πως το ΔΛΤΧ έχει οργανωθεί υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Όπως υποτίθεται έχουν οργανωθεί και οι λειτουργίες του Δήμου Χανίων υπέρ της διαφάνειας, με ενδεικτική περίπτωση τη διαχείριση του αιτήματος με α.π. 28567/9-6-2022 για την αποτροπή του σχεδιασμού του δημάρχου Χανίων για την εγκατάσταση καμερών αναγνώρισης στην Παλιά Πόλη, το οποίο στην κυριολεξία έθαψε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να μην προωθηθεί στους αποδέκτες του, τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δ.Σ.
Εχει ήδη εκκινήσει με νόμιμο και επίσημο τρόπο η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας κατά του άνευ διαβούλευσης και ερήμην των δημοτών σχεδιασμού του δημάρχου Χανίων για την υλοποίηση ενός δικτύου οπτικής παρακολούθησης μέσω εξωτερικών/υπαίθριων καμερών επιτήρησης με τεχνικές προδιαγραφές ικανές για “αναγνώριση προσώπου/αντικειμένων”. Ο ίδιος τον προωθεί με χαμόγελα ως “επ’ ωφελεία των πολιτών” αλλά… Παναγιώτη, μας κατάλαβαν!

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης

 

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Παρανομίες δίχως τέλος στα Τοπόλια

Nέα καταγγελία για παράνομες επιχωματώσεις ρυακιών στην ευρύτερη περιοχή των Τοπολίων, αυτή τη φορά στον Άι κυρ Γιάννη Κισσάμου από κατοίκους της περιοχής. Σε ανακοινώσεις...

Στο νοσοκομείο Χανίων παιδάκι 4 ετών που έπεσε από μεγάλο ύψος

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης παιδάκι που έπεσε από μεγάλο ύψος ( από μπαλκόνι) στα Χανιά. Το αγοράκι 4 ετών υποβλήθηκε σε...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

1 Comment

  1. Εύχομαι και ελπίζω στην αναβάθμιση των λειτουργιών της πόλης μας μέσω του κανόνα:
    Οι πολίτες προτείνουν ενώ οι θεσμοί σέβονται και αξιοποιούν τις προτάσεις των πολιτών και τις υλοποιούν εφόσον έχουν τεκμηρίωση και πρακτική εφαρμογή!
    Ο σεβασμός στον πολίτη πάνω από όλα!!
    Το καλό της πόλης μας χρειάζεται όλους!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα