Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Καλοκαιρινές διακοπές

Συχνά παρατηρείται κατά κόρον, τα παιδιά να αφήνονται ανεξέλεγκτα και χωρίς όρια από τους γονείς, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, υιοθετώντας το σκεπτικό της  χαλάρωσης, ή  της  αδρανοποίησης!  Οι διακοπές προσφέρονται  κυρίως για παιδιά, αφού θεωρείται το χρονικό  αυτό διάστημα πολύ σημαντικό για τη ψυχοσωματική και πνευματική εξέλιξή τους. Οι μαθητές μετράνε το χρόνο, κυρίως, με τα σχολικά χρόνια, διαγράφοντας έτσι ένα κύκλο ζωής, μια ολόκληρη σχολική χρονιά, από μια σχολική τάξη στην επόμενη.
Άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και τώρα  οι γονείς καλούνται να συναναστραφούν με  τα παιδιά  με έναν διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη χειμερινή περίοδο. Είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία οι γονείς  να αναλάβουν ρόλο παιδαγωγού και εμψυχωτή των παιδιών, τα οποία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τηρούν όρια και σχολικούς κανόνες. Μπορούν να τα βοηθήσουν να προωθήσουν το γνωστικό και συναισθηματικό τους επίπεδο, μέσα από διάφορες δράσεις, αβίαστα, χωρίς πειθαναγκασμούς και αυστηρά πλαίσια.  Οι διακοπές είναι ένα μεγάλο σχολείο, ένα ενδιάμεσο σχολείο που προετοιμάζουν το παιδί, ουσιαστικά για την επόμενη σχολική χρονιά ή για την επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης. Έτσι, λοιπόν:
1. Τα παιδιά θα πρέπει να νιώθουν ασφάλεια στο οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον
2. Οι γονείς να είναι διακριτικά κοντά τους, προσφέροντας τη βοήθειά τους, όταν και εφόσον χρειάζονται
3. Όχι «έτοιμο πιάτο» στα παιδιά, εννοώντας  το κοινώς λεγόμενο να μην τους χαλάμε χατίρι. Να τους χαλάμε το χατίρι και το ΟΧΙ να είναι στην ημερήσια διάταξη
4. Τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να τα λύνουν μόνα τους κι όχι ο μπαμπάς ή η μαμά να απαντάει σε όλα και να δίνει λύσεις, παίζοντας ρόλο «ξερόλα»!
5. Όχι στην υπερβολή του «κανακίσματος!
6. Δεν ξεχνάμε ποτέ τα «όρια», σε όλα, στην καθημερινότητα, στα παιχνίδια, στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορίζοντας μαζί τους κανόνες του καλοκαιριού
7. Δημιουργία «πάγκου εργαστηρίου» με διάφορα υλικά κατασκευών
8. Παιχνίδι και απόλαυση με άλλα παιδιά σε οριοθετημένο και εμφανές περιβάλλον από τους γονείς
9. Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής με προσκεκλημένη τη… γιαγιά για ένα παραδοσιακό, υγιεινό πιάτο ή  μια σπιτική λεμονάδα ή πορτοκαλάδα
10.  Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών και άλλων τυποποιημένων τροφών δεν ενδείκνυται
11.  Είναι καιρός για αυτονομία και απεξάρτηση από τους γονείς
12. Οι γονείς δίνουν το λόγο στα παιδιά κι ας μην το ζητούν αυτά
13.  Το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία να βρίσκονται όλοι μαζί  και να αναπτύσσεται ένας δημοκρατικός διάλογος
14.  Μια παροιμία λέει: «Ο τολμών νικά». Καιρός να ξεπεράσουμε φόβους και φοβίες που μπορεί να ταλανίζουν τα παιδιά. Εδώ η παρέμβαση των γονιών είναι καθοριστική!
15. Τα παιδιά βοηθούν σε όλα, στο σπίτι ,στον κήπο, στο χωριό, στο χωράφι…..
Πιστέψτε μας, είναι οι καλύτεροι βοηθοί και αυριανοί υπεύθυνοι της ζωής τους
Οι παραπάνω είναι μερικές από τις  σκέψεις ή παροτρύνσεις μας για ένα ξένοιαστο, δημιουργικό καλοκαίρι,  μια αφετηρία για νέα όνειρα και στόχους. Ένα καλοκαίρι, ξεχωριστό αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα