Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Καλοκαίρι χωρίς τουρίστες στην ενδοχώρα της Δυτικής Κρήτης

Απογοητευμένοι δηλώνουν από την υποτονική κίνηση επαγγελματίες του τουρισμού σε Χανιά και Ρέθυμνο. Περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια έσφυζαν από ζωή και τουρισμό φέτος μοιάζουν… αγνώριστες.

ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ… ΑΔΕΙΑ
«Η κίνηση είναι απογοητευτική. Ούτε το 20% άλλων χρόνων δεν έχουμε από κόσμο», μας λέει κάτοικος της Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου που δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια στον τουρισμό.
Τα τραπεζάκια στις καφετέριες μπροστά από το λιμάνι του γραφικού οικισμού είναι άδεια. Το ίδιο και τα ομπρελοκαθίσματα στην παρακείμενη παραλία.
«Ίσως να φταίει που είναι νωρίς», σκεφτόμαστε. «Μπορεί να ήταν και καλύτερα να μην ανοίγαμε καθόλου φέτος», εξομολογείται άνθρωπος της περιοχής, λίγο πριν αναχωρήσουμε από τα νότια του Ρεθύμνου για βορειότερα.

“ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ”
Επόμενη στάση η όμορφη Αργυρούπολη. Οι εικόνες που αντικρίσαμε πρωτόγνωρες. Άλλοτε δεν έβρισκες τραπέζι για να κάτσεις τέτοια εποχή και το μποτιλιάρισμα κάτω στα καταστήματα με τα νερά το είχες δεδομένο. Τώρα ελάχιστοι ξένοι επισκέπτες περπατάνε νωχελικά και περιεργάζονται τα νερά από τις πηγές. «Οι περισσότεροι δεν καθίζουν για φαγητό. Ερχονται απλώς για βόλτα», τονίζει ένα παιδί που εργάζεται σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Καθόμαστε σε ένα από τα μαγαζιά και πιάνουμε κουβέντα με τον ιδιοκτήτη για την κατάσταση που επικρατεί φέτος: «Άνθρωπος δεν κυκλοφόρησε όλο τον Ιούλιο. Καλύτερα να μην ανοίγαμε, τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλά για ένα κατάστημα», σημειώνει με πίκρα και συμπληρώνει πως μόνο τις Κυριακές κάτι κινείται στην περιοχή.
Λίγη ώρα αργότερα αναχωρούμε για τον Αποκόρωνα. Καθώς πλησιάζουμε στη λίμνη του Κουρνά παρατηρούμε πλωτά ποδήλατα να κόβουν βόλτες μέσα στα νερά της λίμνης, υποδηλώνοντας την παρουσία επισκεπτών.
«Κάτι γίνεται, όχι βέβαια όπως τις άλλες χρονιές», μας λέει η κοπέλα που μας σερβίρει τον καφέ. «Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που βλέπετε είναι μια πολύ… χαλαρή κατάσταση», συμπληρώνει χαμογελαστή η συνομιλίτριά μας.
Όπως μας λένε άνθρωποι της περιοχής φέτος έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον Κουρνά οι Πολωνοί, σε μια περιοχή που παραδοσιακά επισκέπτονται πολλοί Γερμανοί και Βρετανοί τουρίστες.
Από όπου κι αν προέρχονται οι ξένοι επισκέπτες είναι πολύτιμοι, σε μια χρονιά που η οικονομία του τουρισμού βρίσκεται σε “ελεύθερη πτώση” λόγω της πανδημίας του covid-19.

ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ
Από τον Κουρνά τραβάμε βορειότερα και αποφασίζουμε να επισκεφθούμε τη Γεωργιούπολη, έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους του Δήμου Αποκορώνου.
Περπατάμε στον παραλιακό δρόμο. Παρατηρούμε κάποια κλειστά καταστήματα. «Οι πληρότητες αγγίζουν το 15% με 25%. Και φυσικά κάποιοι αποφάσισαν να μην ανοίξουν», μας λένε δύο επιχειρηματίες της περιοχής.
Τους ρωτάμε αν βλέπουν να βελτιώνεται η κατάσταση βδομάδα τη βδομάδα: «Οχι, άλλωστε οι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα κυμαίνονται πολύ χαμηλά», σημειώνουν κλείνοντας σε μια φράση το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στην τουριστική οικονομία το ξέσπασμα της πανδημίας, φέροντας μαζί του ένα πρωτοφανές κύμα ακυρώσεων.
Η εικόνα που μας περιγράφουν οι άνθρωποι από τη Γεωργιούπολη αποτυπώνεται και στην παραλία που θυμίζει περισσότερο… ανοιξιάτικο σκηνικό: Λίγος κόσμος, αρκετά ομπρελοκαθίσματα άδεια, υποτονική κίνηση.
Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση διακρίνουμε και ελάχιστες εξαιρέσεις. «Δόξα τον Θεό, κάτι κινείται», μας λέει ένας σερβιτόρος που τρέχει να παραδώσει την παραγγελία. Στο κατάστημα που εργάζεται αρκετά τραπέζια είναι γεμάτα. Ωστόσο, “ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη”. Δίπλα στα κλειστά μαγαζιά, τα περισσότερα είναι άδεια. Κι αυτή αποτελεί την κυρίαρχη πραγματικότητα για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες