Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Καλό φθινόπωρο

Η φετινή φθινοπωρινή ισημερία, συμβαίνει στις 10:21 μ.μ την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου.

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο, και την πρώτη ημέρα της άνοιξης στο νότιο ημισφαίριο. Όσοι βρίσκονται πάνω απ’ τον ισημερινό έχουν ήδη παρατηρήσει ότι ο ήλιος δύει νωρίτερα. Οι πολλές ώρες μιας καλοκαιρινής ημέρας, αρχίζουν να δίνουν τη θέση τους στις μικρότερες μέρες, και τις μεγάλες, κρύες νύχτες του χειμώνα.

Η Πανσέληνος της Τρίτης είναι γνωστή ως η πανσέληνος της «συγκομιδής» ή του «θέρους».

Η Σελήνη φαίνεται να ανατέλλει περίπου την ίδια ώρα για αρκετές νύχτες στη σειρά και μπορεί επίσης να φαίνεται πλήρως φωτισμένη για αρκετά ακόμα νύχτες. Δίνεται, με αυτόν τον τρόπο περισσότερος χρόνος στους γεωργούς για να μαζέψουν τη σοδειά, κάτω από το φως της.

Αυτή την εβδομάδα και προς το τέλος της, μπορούμε να δούμε το βόρειο αστερισμό του Κηφέα στο ουράνιο στερέωμα, να στέκεται ψηλότερα από το αστέρι του βορρά, αφότου τελειώσει το λυκόφως.

Ο Κηφέας στη μυθολογία αντιπροσωπεύει το βασιλιά της Αιθιοπίας. Μαζί του είναι καρφωμένη, ακίνητη η γυναίκα του Κασσιόπη. Η Κασσιόπη που έφερε δυστυχία στην οικογένεια της εξαιτίας της υπερηφάνειας της, όταν είπε ότι η κόρη της Ανδρομέδα ήταν ομορφότερη κι από τις Νηρηίδες. Από τις Νηρηίδες, τι αναίδεια! Τώρα είναι μαζί με τον άνδρα της τον Κηφέα, κοντά στην Ανδρομέδα και στον αγαπημένο της Περσέα, που την έσωσε νικώντας τη Μέδουσα, εκεί ψηλά στη χώρα των αστεριών.

Τόσο πάθος, τόσες τιμωρίες, πάνω απ’ το κεφάλι μας.

Καλό φθινόπωρο!

 

1 Comment

  1. Αξιότιμε κύριε,πολύ ωραίο και διδακτικό το σημερινό σας πόνημα για όσα ενδιαφέροντα και “πολύχρωμα” συμβαίνουν πράγματι πάνω από τα κεφάλια μας.Είναι αξιοθαύμαστο πως το ανήσυχο και ερευνητικό πνεύμα των προγόνων μας αναζητούσε εξηγήσεις για τα πάντα….Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες