Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Καλλιέργεια ασκόλυμπρου

Στην καλλιέργεια του ασκόλυμπρου (αλλά και σταυράγκαθου ή ασπράγκαθου) έχουν προχωρήσει συστηματικά τα τελευταία χρόνια παραγωγοί στην περιοχή της Γραμβούσας στην Κίσσαμο.
H συγκεκριμένη περιοχή ήταν από τις πρωτοπόρες στην καλλιέργεια σταμναγκαθιού, μια καλλιέργεια που επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να φυτεύουν και άλλο ένα φυτό που το έβρισκες άφθονο στο παρελθόν στην Κρητική ύπαιθρο, τον ασκόλυμπρο.
«Προσωπικά καλλιεργώ ασκολύμπρους την τελευταία 10ετία και τελευταία έχουν μπει και άλλοι παραγωγοί στην καλλιέργεια. Υπάρχει μια στήριξη και από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της περιοχής μας ώστε να τον φυτεύουμε και αφήνει ένα καλό εισόδημα αφού μπορεί να πουλιέται και 5 ευρώ το κιλό στη χονδρική», μας λέει ο κ. Στρατής Βλαζάκης.
Μας δείχνει πως τα χόρτα ξεριζώνονται με μια ειδική τσάπα ώστε να μην καταστρέφονται, πως πλένονται και καθαρίζονται ώστε να φύγει το χώμα από τη ρίζα τους. «Τα δίνω στη λαϊκή αλλά και σε εμπόρους. Είναι πολύ νόστιμο ως χόρτο, τρώγεται και η ρίζα και το φύλλωμα και είναι πολύ υγιεινό» αναφέρει ο παραγωγός.
Χαρακτηριστικό του ασκολύμπρου ότι καθαρίζει τα νεφρά και είναι καλό διουρητικό, ενώ πίνεται ακόμα και το ζουμί που παράγεται από το βράσιμο του.
Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν πάρα πολύ στην Κρητική κουζίνα, είτε με αρνί – φρικασέ, είτε βραστό με λεμόνι, αλλά και με κουκιά και με πολλές άλλες συνταγές.
«Είναι εξαιρετικός μεζές, όποιος τον δοκιμάσει ξέρει τι λέω» καταλήγει ο κ. Βλαστάκης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες