Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης περιμένει το Δ.Ν.Τ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί φέτος, αν και θα παραμείνει κατώτερος του δυναμικού του, στο 4%, ανέφερε η γενική διευθύντρια του χρηματοπιστωτικού αυτού θεσμού, η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Γ.Δ. του Δ.Ν.Τ. προειδοποίησε, ωστόσο, για τον «εντεινόμενο κίνδυνο» αποπληθωρισμού καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υποδεέστερος από το ποσοστό – στόχο πολλών κεντρικών τραπεζών διεθνώς.
«Βλέπουμε εντεινόμενους κινδύνους για [εμφάνιση] αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικός για την ανάκαμψη» της διεθνούς οικονομίας, επεσήμανε η Λαγκάρντ. «Αν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι, ο αποπληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά».
Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ακόμη ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση της νομισματικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας που συνεχίζει να εφαρμόζει η Fed -η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α.- θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές.
Ωστόσο «δεν αναμένουμε μεγάλες, βαριές και σοβαρές συνέπειες» εξ αυτού του γεγονότος, αφού η μείωση του όγκου των αγορών αξιόγραφων από μέρους της Fed θα είναι σταδιακή.
«Συνολικά η κατεύθυνση είναι θετική, αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ χαμηλή, πολύ εύθραυστη και πολύ άνιση», σημείωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα