Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Καλάμι – Εμμ. Χατζηδάκης

Προτομή του Αντιστράτηγου (Π.Β.) Εμμ. Γ. Χατηζηδάκη βρίσκεται στο Καλάμι Αποκορώνου.
Στη βάση της προτομής αναγράφεται:
«ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ (Π.Β.)
ΕΜΜ. Γ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
1929 – 1974
ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΣΤΗΝ
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΤΗΝ 22-7-1974».


Οπως σημειώνει η Ειρήνη Καλαϊτζάκη λίγα μέτρα πιο δυτικά από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καλάμι και σε μία ξεχωριστή θέση, βρίσκεται το μνημείο – προτομή του αντιστράτηγου πυροβολικού Εμμανουήλ Χατζηδάκη, ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά τη διάρκεια της Τούρκικης εισβολή στην Κύπρο το 1974. Το μνημείο στήθηκε στο σημείο εκείνο το 1989 από την Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου επί προεδρίας του Γιάννη Λεντάρη.
Ο Εμμανουήλ Χατζηδάκης γεννήθηκε το 1927 στο Καλάμι και αφού υπηρέτησε σε πολλές μονάδες του στρατού, βρέθηκε το 1973 να διοικεί την 173η Μοίρα Αντιαρματικού Πυροβολικού στην περιοχή Καραόλου της Αμμοχώστου.
Στις 22 Ιουλίου του 1974 ένα τούρκικο αεροπλάνο ρίχνει μια ρουκέτα στο στρατηγείο του όπου σκοτώνεται ο ίδιος και ο Έλληνας Ανθυπασπιστής Ευάγγελος Κατσάνος μαζί με τον Ελληνοκύπριο Δόκιμο Έφεδρο Αξιωματικό Σώτο Χατζηπροκοπίου.
Κάθε χρόνο την μέρα αυτή, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος και άλλοι φορείς πραγματοποιούν επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του μνημείου.

Την πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας, μάς θυμίζουν τα μνημεία πεσόντων και οι προτομές που συναντάμε σε κάθε περιοχή του Νομού. Αυτά τα μνημεία παρουσιάζει η στήλη “Μνημεία του Νομού Χανίων”, με τη βοήθεια του επί σειρά ετών συνεργάτη μας, Αντώνη Πλυμάκη, ο οποίος μας παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες