Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Καιρός: Ζεστές οι επόμενες μέρες στον νομό Χανίων

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανέβει η θερμοκρασία, με κορύφωση και πιο ζεστή μέρα την αυριανή του Σαββάτου, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έχουμε συνθήκες καύσωνα ή κάτι που θα μπορούσε να μας ανησυχήσει, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα.

O κ. Λέκκας μίλησε στα “Χ.ν.” για τον καιρό του τριημέρου, λέγοντας πως αναμένουμε σταδιακή κορύφωση αύριο κι αυτό διότι υπάρχει μια θερμή εισβολή η οποία ήδη παρατηρείται να συμβαίνει στην κεντρική Μεσόγειο κι επηρεάζει τη Νότια Ιταλία, με μια επέκταση όσο προχωρά ανατολικότερα. Σταδιακά, λοιπόν, το Σάββατο αναμένεται ότι θα περάσει πάνω από την Κρήτη ο κύριος πυρήνας αυτής της μάζας, με αποτέλεσμα φυσικά να δώσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Τα νεότερα δεδομένα βέβαια δείχνουν πως είναι σύντομο το πέρασμά της γι’ αυτό και δεν αναμένεται να προκαλέσει έντονα προβλήματα στο νησί μας. Όσον αφορά στη θερμοκρασία αναλυτικότερα, σήμερα Παρασκευή θα έχουμε καλές καιρικές συνθήκες, με βοριάδες ανέμους και 5-6 μποφόρ αλλά και 7 τοπικά, με αποτέλεσμα να προκληθούν κυματισμοί έντονοι στο βόρειο παράκτιο μέτωπο αλλά κυρίως στην ανατολική Κρήτη. «Στη δυτική Κρήτη, οι θάλασσες θα συνεχίσουν να είναι καλές καθώς δεν θα επηρεαστούμε τόσο από αυτό το βόρειο ρεύμα, σε αντίθεση με τις νότιες περιοχές του νησιού, καθότι οι βοριάδες θα ενισχυθούν στα νότια με την έντασή τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ, αλλά και πιο ενισχυμένη κατά το μεσημέρι, ενώ το βράδυ δείχνει πως θα εξασθενήσουν» εξηγεί ο μετεωρολόγος.

Η θερμοκρασία σήμερα θα κυμανθεί στα βόρεια στους 32-34 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νότια λίγο υψηλότερες, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 35-36 βαθμούς Κελσίου. «Ζεστό» Σάββατο Το Σάββατο, την πιο ζεστή μέρα, ο καιρός θα είναι καλός, οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα δυτικά, κι εδώ στα Χανιά θα φανεί στις θάλασσες, με την ένταση των ανέμων στα 4-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κορυφωθεί φτάνοντας τους 34-35 βαθμούς στα βόρεια και στα νότια θα αγγίξει τους 36-38 βαθμούς (Παλαιόχωρα π.χ.). Ζεστές θα είναι κι η αποψινή αλλά κι η αυριανή βραδιά κι αυτό θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα. Από την Κυριακή ωστόσο αναμένεται να δούμε σταδιακή εκτόνωση των υψηλών θερμοκρασιών και επιστροφή σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που θα γίνει περισσότερο αισθητό από την ερχόμενη βδομάδα.

Ο κ. Λέκκας τονίζει πως χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα το Σάββατο από όλους μας, που οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι, και για τις θαλάσσιες δραστηριότητες αλλά κυρίως για την περίπτωση εμφάνισης πυρκαγιάς, καθώς η περίοδος ακόμη είναι ξηρή, επομένως η επέκτασή της θα ήταν πολύ «εύκολη» και επικίνδυνη.

 

Οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών και από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη. Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα