Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Και τώρα τι κάνουμε;

Κύριε διευθυντά,
μετά τις εξαγγελίες στη φετινή ΔΕΘ τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η ώρα για εμάς τους α / α και μικρούς εμπόρους να σκεφτούμε τι είναι όλα αυτά που μας τάζουν ;
Από τη μια ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει ότι έχει δώσει το μεγαλύτερο σε ύψος πακέτο κρατικής στήριξης της οικονομίας. Ενώ από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι η κρατική στήριξη της κυβέρνησης αφορά τους «ημέτερους» της και ότι απαιτείται μια διαφορετική κρατική παρέμβαση. Σκόπιμα αποκρύβουν και οι δυο ότι συμφωνούν στις βασικές κατευθύνσεις και τους σχεδιασμούς της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Καμία κρατική παρέμβαση δεν μπορεί να λύσει τα βασικά προβλήματα των απλών ανθρώπων μπορεί όμως να βοηθήσει στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα περισσότερα επιδόματα που υπόσχονται και οι δυο τους, είναι ψίχουλα για τον λαό. Ξεχνούν επίσης ότι το 95% των κρατικών εσόδων προέρχονται από τα λαϊκά εισοδήματα και μόνο το 5% προέρχονται από τους μεγάλους. Αυτή η επιδοματική κρατική παρέμβαση έχει σαν στόχο το μοίρασμα της φτώχειας αλλά και της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης με τα λεφτά που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και όλοι οι μικροί επαγγελματίες.
Υπάρχουν περιπτώσεις (βλέπε ενέργεια) που τα επιδόματα κατευθύνονται κατευθείαν στους παροχους – παραγωγούς ενέργειας. Μνημόσυνο δηλαδή με ξένα κόλλυβα, που λέει και ο λαός μας. Ένα άλλο παράδειγμα σκέτη πρόκληση αποτελεί η δήθεν κατάργηση ενός μνημονιακου μέτρου, του τέλους επιτηδεύματος. Αποτελεί κοροϊδία για όλους εμάς τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους αφού σαν προϋπόθεση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος (από 24/9/2022) είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αλήθεια ποιος από εμάς έχει τη δυνατότητα μέσα σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες μπορεί να προσλάβει εργαζόμενους;;
Επίσης τα διάφορα pass, fuel pass & voucher είναι τα ψίχουλα από το ιερό φαγοπότι των μονοπωλιακών ομίλων. Το είδαμε και το διάστημα της πανδημίας ποιοι πήραν απλόχερα ζεστό κρατικό χρήμα. Το θέμα είναι ότι σε εμάς έρχεται και πάλι ο λογαριασμός. Το βλέπουμε στις τρελές αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, στα καθημερινά ψώνια, στην αγορά πρώτων υλών. Σε αυτές τις συνθήκες μας αναγκάζουν να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι μας στην τσέπη για την εκπαίδευση των παιδιών μας για την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και σε άλλες καθημερινές ανάγκες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που προμηνύουν ένα «ψυχρό» χειμώνα. Και εμείς συνάδελφοι τι κάνουμε για την επιβίωση μας; Είναι μονόδρομος η συλλογική δράση μέσα από τους μαζικούς μας φορείς μαζί με όλους αυτούς που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές.
Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μέτρα όπως να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν την ενεργειακή κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022. Να μη αφήσουμε να γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις λογαριασμούς. Άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του ρεύματος που παράχθηκε από λιγνίτη. Ειδικότερα για όλους εμάς τους αυτοαπασχολουμένους την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την επαναφορά του αφορολόγητου 12.000, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Επειδή έχουμε «χορτάσει» από ρυθμίσεις να ζητήσουμε άμεσα τη διαγραφή χρεών για τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά
Για όλα αυτά οι μαζικοί φορείς σε τοπικό επίπεδο, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, η ΟΕΒΕΝΧ αλλά και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία επαγγελματιών, πρέπει να συζητήσουν με τα μέλη μας. Χρειάζεται άμεσα να γίνουν γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές πολύμορφες δράσεις. Να αποφασίσουν και να οργανώσουν τη μαζική συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη. Δεν χρειάζεται άλλη αναμονή.

Κανδηλιεράκης Γιώργος
μέλος του Διοικητικού
Συμβουλίου του Εμπορικού
Συλλόγου Χανίων, εκλεγμένος
με την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα