Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Και οι ελιές… ψηφίζουν!

» Και αναμένουν τους σχεδιασμούς των κομμάτων
για την τύχη και το μέλλον τους !

Κορυφώνονται οι προεκλογικές κινήσεις των υποψηφίων και οι θέσεις και απόψεις υποψηφίων και κομμάτων προβάλλονται στα ΜΜΕ με καταιγιστικό ρυθμό!

Ωστόσο κύριο θέμα των συζητήσεων είναι οι σκέψεις και προθέσεις τους για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα σενάρια Κυβερνητικών σχηματισμών.
Οι θέσεις και προτάσεις τους για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα (υγεία, παιδεία, οικονομία, διαβίωση) είναι γενικές και αόριστες ενώ για ειδικά επαγγελματικά θέματα όπως του πρωτογενούς τομέα, προσπερνούνται με γενικολογίες και αοριστίες οι οποίες όλα τα χωρούν και όλα να τα εννοούν.!
Έτσι, ειδικά προβλήματα όπως της ελαιοκομίας, η οποία μαζί με τον τουρισμό αποτελει κύριο κλάδο απασχόλησης και εισοδήματος για την νότια και νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη, δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα..
Ωστόσο και οι ελιές… ψηφίζουν!
Όχι βέβαια οι ίδιες, αλλά τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτές και τα προϊόντα τους, οι οποίοι διαπιστώνουν συνεχώς την πλήρη απαξίωση του κλάδου.

Η άνοδος τιμών και κόστους!
Η τελείως συγκυριακή φετινή άνοδος των τιμών του ελαιολάδου, ενώ οφείλεται αποκλειστικα σε εξωγενείς παράγοντες (δραματική πτώση της παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία) προβάλλεται ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν πολιτικό επίτευγμα!
Ωστόσο κανείς δεν αναφέρεται στον υπερδιπλασιασμό του κόστους λιπασμάτων, εργατικών, καυσίμων, ενέργειας, φαρμάκων, φόρων κ.α. που δεν εξανεμίζει μόνο την όποια αύξηση τιμών του προϊόντος, αλλά οδηγεί και στην εγκατάλειψη όχι μόνο της καλλιέργειας αλλά, ως έγινε φέτος, και της συγκομιδής.

Η… «υποστήριξη» της ΚΑΠ στις ελιές!
Η δραματική και ακατανόητη επιστημονικά και πολιτικά υποβάθμιση στην οποία είχε υποβληθεί η ελαιοκαλλιέργεια με την απελθούσα ΚΑΠ συνεχίζεται δραματικότερα με τις εθνικές επιλογές στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, χωρίς να υπάρχουν ούτε επεξηγήσεις των ιθυνόντων, αλλά ούτε και αντιπολιτευτικές αντιρρήσεις.
Έτσι, οι ελαιώνες ενώ αποτελούν την πρώτη καλλιέργεια που ενισχύθηκε απο την ΕΕ σαν κλάδος του πρωτογενούς τομέα με τεράστια συμβολη, όχι μόνο στην οικονομία και την απασχόληση, αλλά και στον πολιτισμό, την υγεία και το περιβάλλον, σήμερα ουσιαστικά τίθενται εκτός ΚΑΠ!
Οι ενισχύσεις για αυτούς (28 €/στρ) ορίστηκαν σχεδόν ίδιες με εκείνες των ασκεπών εκτάσεων και βοσκοτόπων ενώ συγχρόνως περικόπτονται τελείως για εκτάσεις κάτω των 4 στρ. και για ποσά κάτω των 250 €!
Παράλληλα, οι λεγόμενες αναδιανεμητικές (11€/στρ) που προορίζονται τάχατες να εξισορροπήσουν τις ανισότητες μεταξυ μικρών -μεγαλων, χορηγούνται για τις ελιές μόνο σε εκμεταλλεύσεις άνω των 10 στρ!
Οι κάτω από τα 10 στρ. αγρ. εκμεταλεύσεις, οι οποίες στην Κρήτη (όπου η μέση έκταση ανά εκμετάλλευση είναι μολις 11 στρ) είναι ανω από το 70%, αποκλειονται χωρις καμια εξήγηση και από τις ενισχύσεις αυτές!
Έτσι, τελικά, τίθεται εκτός ενισχύσεων ένα τεράστιο ποσοστό ελαιοπαραγωγών, ίσως πάνω από 60%, πράγμα για το οποίο οι σχεδιαστές της ΚΑΠ καμμιά εξήγηση δεν έδωσαν!

Και η ειρωνεία…
για το περιβάλλον!
Ενώ το περιβάλλον αποτελεί «σημαία» σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, κανένα μέτρο προστασίας δεν λαμβάνεται για τους υψηλής περιβαλλοντικής αξίας παραδοσιακούς ελαιώνες, οι οποίοι, λογω υψηλοτερου κοστους παραγωγής, εγκαταλείπονται στο έλεος των πυρκαγιών με ολες τις συνέπειες για το κλίμα, την διάβρωση του εδάφους κλπ !
Για όλα αυτά, οι υποψήφιοι βουλευτές και τα κόμματά τους, αν θέλουν πράγματι να αποδείξουν το ενδιαφέρον τους για τους ελαιοπαραγωγούς, οφείλουν, προ των εκλογών, να εκθέσουν τις θέσεις απόψεις και τους προγραμματισμους τους για τα προβλήματα τους!

Γιατί και οι ελιές… ψηφίζουν!

*Ο Νίκος Μιχελάκης είναι δρ γεωπόνος (nmixel@otenet.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα