Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Kαι ο χορός των κρουσμάτων καλά κρατεί

Μετά τη δραματική εξέλιξη στο μέτωπο της οικονομίας, ανοίξανε και περιμένουν μερικές εμπορικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Η κυβέρνηση κατέληξε, να πάρει μέτρα σχετικής χαλάρωσης, κάπως βιαστικά, μετά τη βελτίωση του καιρού, βασισμένη στην πρόοδο του εμβολιασμού, ο οποίος κι εκείνος βραδυπορεί. Έχει και το ενισχυτικό υπέρ αυτής την επικύρωση των αποφάσεών της από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας, η οποία ευθυγραμμίστηκε(;) έστω και υπό πίεσιν, με την κυβέρνηση παρά την περί του αντιθέτου αρχική τοποθέτησή της στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών υπό αμφιλεγόμενους και ανεφάρμοστους ελέγχους.

Πρόκειται για παρακινδυνευμένη ενέργεια, καθ’ όσον τα επιδημιολογικά δεδομένα, που διαφοροποιούνται από μέρα σε μέρα, δεν εξασφαλίζουν θετική εξέλιξη στην αντιμετώπιση των αλεπάλληλων κυμάτων του ιού, που πάει να κάνει τέταρτο κυματισμό πριν σβήσει ο τρίτος. Απόδειξη, ότι ήταν βεβιασμένα τα μέτρα ανοίγματος του λιανεμπορίου, φάνηκε εκ του ότι 24 ώρες πριν την εφαρμογή τους αναθεωρήθηκαν, να μην ισχύσουν σε τρεις περιφερειακές περιοχές, διότι βάφτηκαν βαθειά κόκκινες.

Πέρυσι η ομάδα λοιμωξιολόγων είχε αποφανθεί ότι ο Τουρισμός το καλοκαίρι δεν θα συντελούσε στην αύξηση των κρουσμάτων. Η εξέλιξη όμως της πανδημίας μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου διέψευσε την πρόβλεψη της ομάδας. Τούτο προκύπτει και από έκθεση ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ότι «υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αφίξεων και λοιμώξεων… κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την οποίαν αποφεύγουν να σχολιάσουν…

Ωστόσο τα κρούσματα τουριστών, που γύρισαν στις πατρίδες τους ή Ελλήνων, που επέστρεψαν από διακοπές, έμειναν ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα την υψηλή μεταδοτικότητα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Έκανε λάθος η Επιτροπή ή εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση και τελικά να δέχεται επιθέσεις απ’ την αντιπολίτευση, ότι πιέστηκε και ενέδωσε στις απαιτήσεις του μετώπου της οικονομίας; Η εκτέλεση από τον ίδιο τον πολίτη του διαγνωστικού τεστ θα φέρει αποτελέσματα ή θα αυξήσει τη σύγχυση; Η υπερβολική προβολή από τα μέσα επικοινωνίας της διασποράς της πανδημίας δεν είδαμε να λειτούργησε θετικά για τον περιορισμό της επέκτασης, λαμβανομένου υπ’ όψιν της μη συνεργασιμότητας των Ελλήνων. Τα γενικευμένα μέτρα εγκλεισμού με την αστυνομία στους δρόμους δεν απέδωσαν. Μετά την κούραση του πληθυσμού έρχονται ως αντίδραση οι συγκεντρώσεις, τα γλέντια και τα κρυφά πάρτι.

Οι υγειονολόγοι έχουν τον πρώτο λόγο στα θέματα της πανδημίας, οφείλουν να μην υπαναχωρούν και πρέπει να εισακούονται. Το προσωπικό όμως των νοσοκομείων, για το οποίο δεν υπάρχει κανείς, που να μην απονέμει τα εύσημα, σηκώνουν όλο το βάρος της κρίσης. Είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας. Οπως οι στρατηγοί έχουν στα χέρια τους την έκβαση του πολέμου, έτσι κι αυτοί έχουν όλα τα όπλα στη φαρέτρα τους, να τα χρησιμοποιούν μη εξαιρουμένου και του εμβολιασμού για την κατ’ αρχήν προστασία τους και την αποτελεσματικότητα της αποστολής των.

Τελικά λόγω της ελλιπούς επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας, της έλλειψης συνεργασιμότητας του ενεργού πληθυσμού και των μεταλλάξεων του ιού, όπως και της βραδύτητος των εμβολιασμών, πολλοί φοβούνται, ότι έτσι θα πάμε ως το μεθεπόμενο καλοκαίρι. Ελπίζουμε να διαψευσθούν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες