Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

ΙΒΟΖΙΜΑ (ΙΒΟ-ΤΖΙΜΑ)

Με την ευκαιρία της “φιλοξενίας” του ελικοπτεροφόρου των ΗΠΑ στο Μαράθι, θα αναφερθώ στο Γιαπωνέζικο νησί από το οποίο έλαβε το όνομά του αυτό το πλοίο, εξαιτίας των ανελέητων μαχών που επραγματοποιήθηκαν εκεί για την κατάληψή του από τους Αμερικανούς πεζοναύτες, τον Φεβρουάριο του 1945. Οι Γιαπωνέζοι ήταν οι σκληρότεροι και πλέον απάνθρωποι πολεμιστές στην ανθρώπινη ιστορία και δεν είναι τόσο γνωστά τα εγκλήματα και η γενοκτονία εις βάρος των Κινέζων κατά την εισβολή τους εκεί λίγο πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Απέχοντας η Ιβοζίμα 700 μίλια από το Τόκιο, θα ήταν χρήσιμη με τα δυο αεροδρόμιά της, παρ’ ότι είχε μήκος μόλις 20 χλμ. για τους βομβαρδισμούς εκεί. Για εβδομήντα ημέρες πριν την απόβαση εκεί των Αμερικανών, επραγματοποιούντο ανηλεής βομβαρδισμοί του νησιού, όπως και την ημέρα της επιχείρησης το ίδιο από τα βαρέα πυροβόλα των ναυτικών δυνάμεων.

Το νησί υπερασπίζονταν περισσότεροι από 20.000 Ιάπωνες που είχαν γεμίσει λαγούμια και στοές τη βραχώδη επιφάνειά του, απ’ όπου για σχεδόν δυο μήνες αμυνόταν μέχρι που τους “έβγαλαν” οι Αμερικανοί με τα φλογοβόλα. Απώλειες: 20.000 Ιάπωνες και λιγότεροι από 100 αιχμάλωτοι. Αμερικανοί 20.196 από τους οποίους 4.500 νεκροί. Αλλά μια άλλη επιχείρηση κατέχει τα σκήπτρα σαν την μεγαλύτερη αμφίβια στις επιχειρήσεις του Ειρηνικού Ωκεανού, με 318 πολεμικά πλοία, 1139 βοηθητικά και 55.000 πεζοναύτες. Κατεστράφησαν μέσα σε τέσσερις ημέρες 528 γιαπωνέζικα αεροπλάνα.

Η επιχείρηση κράτησε σχεδόν τρεις μήνες και οι Αμερικανοί είχαν απώλειες από 33 βυθισμένα πολεμικά πλοία και άλλα 45 κατεστραμμένα και σε έμψυχους 45.000 άνδρες από τους οποίους οι 10.000 του Πολ. Ναυτικού. Η θάλασσα της Οκινάουα, αποτέλεσε το μεγαλύτερο υποβρύχιο πολ. Νεκροταφείο των Ην. Πολιτειών, από δε τα πληγέντα πλοία έριχναν ανά δέκα τους νεκρούς στη θάλασσα μετά από σύντομη τελετή.

Με τις βάσεις αυτές επλήγη η Ιαπωνία, πριν από την ατομική βόμβα, με ανελέητους βομβαρδισμούς όπως αυτός του Τόκιο με 25.000 εμπρηστικές βόμβες που κατέκαυσαν την πόλη με 200.000 θύματα.

Ως γνωστόν οι Αμερικανοί υπέστησαν, με τεράστιες απώλειες σε ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις και άνδρες, όλη την αντιμετώπιση της φοβερής ιμπεριαλιστικής δύναμης της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό με μόνη χώρα την Σοβιετική Ένωση να κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Ιαπώνων την ημέρα παράδοσής των για να έχει όποια οφέλη από αυτό!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα