Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Είναι ιστορική ανάγκη ανάδειξης του Αρχείου στο ευρύτερο κοινό. Οποιος δεν έχει επισκεφθεί το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης δεν μπορεί ούτε να φανταστεί τι θησαυρός “κρύβεται” μέσα στο υπάρχον κτήριο που στεγάζεται σήμερα.
Η σημερινή του κατάσταση είναι όπως ένα αρχείο να βρίσκεται συμπιεσμένο σ’ ένα στικάκι μνήμης χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να το ανοίξουμε. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω ένα αρχειακό υλικό με 1.000.000 έγγραφα και ντοκουμέντα από το 1821 μέχρι σήμερα, 10.000 βιβλίων από την Ενετική και Τουρκική εποχή, αρχείο Τύπου από το 1831. Σ’ αυτό το αρχείο πρέπει να προστεθεί μία φωτογραφική συλλογή 10.000 φωτογραφιών περίπου και καρτποστάλ.
Η σπουδαιότητα του υλικού του, το περιεχόμενό του το καθιστούν θησαυροφύλακα και θεματοφύλακα της Κρήτης. Δίκαια θεωρείται το μεγαλύτερο από τα περιφερειακά Ιστορικά Αρχεία της πατρίδας μας.
Κι όμως αυτός ο θησαυρός, που σε άλλη χώρα θα ήταν το πρώτο “διαμάντι” για τον κάθε ντόπιο, τον κάθε ερευνητή, τον κάθε επισκέπτη, εδώ προσπαθούμε να το κρατήσουμε στην αφάνεια. Εγινε κάποιος ντόρος και ξαναήλθε στη μνήμη μας με το αίτημα για επιστροφή του υπάρχοντος σ’ αυτό αρχείου της Ρωσίας.
Κι όμως η ανάγκη να αναδειχθεί το αρχείο του, ο σεβασμός προς την ιστορία μας, σήμερα μάλιστα που σε κόντρα των καιρών που μας θέλουν ανιστόρητους, έχουμε υποχρέωση να το αναδείξουμε. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μα με μία απλή κίνηση των διοικούντων αυτόν τον τόπο και των 4 βουλευτών, όλων του κυβερνώντος κόμματος! Να δοθεί ως έδρα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης ο χώρος του παγοποιείου δίπλα στη Δημοτική Αγορά.
Ο χώρος αυτός (περίπου 1.000 τ.μ.) θα αναδείξει την αξία του υλικού του Αρχείου, που τώρα, λόγω στενότητας χώρου είναι απλά στοιβαγμένο. Η προσβασιμότητα και εξωτερικά για ντόπιους και ξένους επισκέπτες θα είναι εύκολη και μάλιστα δίπλα σε άλλα ιστορικά κτήρια, όπως Δημοτική Αγορά, 1ο Γυμνάσιο, Ωδείο, μιναρές, παλιά πόλη.
Χρόνος για καθυστερήσεις δεν υπάρχει, διότι «το γοργόν και χάριν έχει», αλλά και ενδεχόμενες εκλογές θα οδηγήσουν πάλι σ’ ένα μεγάλο ΘΑ, που θα μείνει σχέδιο. Πρέπει να απαιτήσουμε άμεση υλοποίηση της ανάγκης, όλοι μαζί, πολίτες, φορείς της πόλης, διοικούντες, κυβερνώντες.
Ας μην το δούμε απλά ως διεκδίκηση. Είναι ΙΣΤΟΡΙΚΗ ανάγκη ανάδειξης του Αρχείου στο ευρύτερο κοινό. Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε τον τόπο μας, την ιστορία μας, από «πρώτο χέρι» κι όχι έτσι όπως ο κάθε υστερόβουλος πιθανώς να μας παρουσιάζει.
Το ντοκουμέντο είναι η αλήθεια και αυτή η ΑΛΗΘΕΙΑ φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
Ας κινητοποιηθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ για να πραγματοποιηθεί αυτή η ανάγκη, για το καλό το δικό μας, των παιδιών μας, των απογόνων μας. Η αληθινή ιστορία μας κρατά δυνατούς προς τον τόπο μας.
Είναι ΑΝΑΓΚΗ και δεν είναι απλά ένα αίτημα προς τους κυβερνώντες και διοικούντες.
Ας το καταλάβουμε όλοι και ας δραστηριοποιηθούμε μαζί, χέρι-χέρι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα