Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Ιστορική απόφαση των Η.Π.Α. για την Κύπρο

Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία, 33 χρόνια από την επιβολή του. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου “EastMed Act” και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.
H άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει  με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.
Σε σχόλιό του, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει: «Χαιρετίζω την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων σε ό,τι αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς. Μια θετική εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τη διμερή σχέση ασφάλειας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με τον Μ. Πομπέο και οι δύο εκφράσαμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για την ασταθή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίσαμε επίσης τη σημασία της μείωσης των εντάσεων στην περιοχή, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Υπογράμμισα επίσης τις τουρκικές απειλές για το άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων και τις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό».
Παράλληλα, σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο προχώρησε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή. Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Σε μια παράλληλα εξέλιξη, την περαιτέρω αναβάθμιση της ισχυρής ελληνικής στρατιωτικής μηχανής δρομολογεί η Αθήνα.
Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διεμήνυσε ο κ. Πέτσας, είναι η μέγιστη δυνατή στήριξη των Ενόπλων δυνάμεων.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Υπάρχει σαφές πλαίσιο που θα ανακοινωθεί από πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη που έχει να κάνει με ενίσχυση Ενόπλων δυνάμεων και να ενισχυθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων δυνάμεων για να επιφέρουν την αποστολή τους. Θα προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη».
Σύμφωνα με το Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και άλλες χώρες για την αγορά εξοπλισμού. Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων.
Σύμφωνα με πληροφριές, η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο, όπως και η υποστήριξη του στόλου των Μιράζ 2000 και η τυποποίηση όλων των γαλλικών τύπου βλημάτων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες