Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιστορικά ντοκουμέντα πριν και μετά το 1821

Νέο βιβλίο από τον συγγραφέα Χρήστο Τσαντή

Το Ελληνικό ζήτημα και οι Μεγάλες Δυνάμεις πριν και μετά το 1821 μέσα από ιστορικές πηγές και ντοκουμέντα βρίσκονται στο επίκεντρο του βιβλίου του Χρήστου Τσαντή το οποίο παρουσιάστηκε προχθές στο Κουμ Καπί.

Για το βιβλίο του ο συγγραφέας – σύμβουλος ψυχικής υγείας και υπεύθυνος των εκδόσεων Ραδάμανθυς Χρήστος Τσαντής, μιλώντας στα “Χ.ν.” υπογράμμισε ότι: «Το βιβλίο αποτελεί μια συλλογή ανθολογίας από ιστορικές πηγές και ντοκουμέντα που αναδεικνύουν τους ανταγωνισμούς, τις παρεμβάσεις και τις διενέξεις των Μεγάλων Δυνάμεων γύρω από το Ελληνικό ζήτημα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Επίσης, φαίνεται και μετά το πόσο αυτά επηρέασαν την κατοπινή εξέλιξη του Ελληνικού κράτους μέχρι και τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Το βιβλίο δεν ερμηνεύει, δεν γίνονται επεξηγήσεις των όποιων κινήσεων των δυνάμεων εκείνης της εποχής, αλλά παρουσιάζονται αυτούσια τα ντοκουμέντα και οι πηγές».
Μιλώντας για το βιβλίο ο κ. Σήφης Μιχελογιάννης ανέφερε πως «σε μια χώρα που έχουν μεσολαβήσει διχασμοί, δικτατορίες και εμφύλιοι πόλεμοι οπωσδήποτε έχει επηρεαστεί η διδασκαλία της ιστορίας και γι’ αυτό είναι χρήσιμα αυτά τα ντοκουμέντα με διευκρινήσεις πολλών ιστορικών για το πως έβλεπαν οι ξένοι αναλυτές και αναλόγως, οι Μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις τους Έλληνες ως υπόδουλους επειδή βρισκόταν βέβαια σε μια εξαθλιωμένη κατάσταση λόγω της βάρβαρης Τουρκικής κατοχής. Παρουσιάζει επίσης την αντί επαναστατική στάση Φαναριωτών και Κοτζαμπάσιδων, διευκρινίζει πώς έβλεπαν πάντοτε και παραδεχόταν την γεωπολιτική  ισχύ της Τουρκίας οι Μεγάλες Δυνάμεις και μεμονωμένα και μέσα στα πλαίσια της Ιεράς συμμαχίας. Επομένως είναι χρήσιμα αυτά τα   ντοκουμέντα πριν και μετά το 1821  για να βγάλουμε μερικά γενικά συμπεράσματα επειδή και σήμερα αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα με την Τουρκία».
Προλογίζοντας το βιβλίο η Αγγελική Μπεμπλιδάκη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων τα εξής ότι «το 2021 κλείνουμε διακόσια χρόνια ελευθερίας. Διακόσια χρόνια δημιουργίας του Ελληνικού κράτους. Διακόσια χρόνια από τότε που κάποιοι τρελαμένοι ξυπόλητοι ραγιάδες καταλάβανε ότι πρέπει να πάψουνε να περιμένουνε βοήθεια από τους ξένους και αποφασίσανε να πάρουνε για πολλοστή φορά την κατάσταση στα χέρια τους. […] Και εκεί που η επανάσταση του 1821 τα τελευταία σαράντα χρόνια ήταν κάπως παρωχημένη, κάποιοι είχαν την τάση να την ξεχνούν και να την υποβαθμίζουν, κάποιο θεώρησαν δεδομένο το κράτος μας, οι νέοι μαθαίνουν όλο και λιγώτερο ιστορία…».
Ο Νίκος Μπλαζάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι γίνεται αναφορά επίσης στις «αρχές του διαφωτισμού και τη Γαλλική επανάσταση και τη επιρροή τους στο Ρήγα Φεραίο στη διεθνιστική του σκέψη για τους καταπιεσμένους ραγιάδες, είτε Ελλήνων είτε βαλκάνιων είτε Οθωμανών απ’ τους Κοτζαμπάσηδες ή απ’ τους Μπογιάρους ή από τους πασάδες.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα