Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Ιστορίες της γειτονιάς: Ο 83χρονος κ. Αριστείδης που “νίκησε” το εγκεφαλικό

Εδώ και 4 δεκαετίες συνεχίζει να περπατά καθημερινά από το Βαμβακόπουλο

 

Τον συναντάμε σχεδόν καθημερινά στη Λεωφόρο Καζαντζάκη στο Βαμβακόπουλο να κινείται με αργά αλλά σταθερά βήματα, με το μπαστούνι στο χέρι. Το εγκεφαλικό που έπαθε ο κ. Αριστείδης Μιχελάκης πριν από 35χρόνια μπορεί να “νέκρωσε” το δεξί πόδι και το αριστερό του χέρι, δεν μετρίασε όμως ούτε στο ελάχιστο το πάθος του για τη ζωή και την αγάπη του για το περπάτημα.
Παλαιότερα πήγαινε καθημερινά από το Βαμβακόπουλο που έμενε στη Νέα Χώρα, τώρα κινείται στο κεντρικό δρόμο της περιοχής με προορισμό το ΚΑΠΗ. Οι οδηγοί τον γνωρίζουν και τον χαιρετάνε, οι γείτονες τον θαυμάζουν για το πείσμα και την προσπάθεια του.
«Είναι το πρότυπο μας, όταν έχουμε μια δυσκολία σκεφτόμαστε τον κ. Αριστείδη και παίρνουμε δύναμη…» λένε το προσωπικό και οι ωφελούμενοι του ΚΑΠΗ Βαμβακόπουλου.
«Το περπάτημα είναι η δύναμη μου! Μια ζωή ,πριν πάθω το εγκεφαλικό περπατούσα. Μεγάλωσα στον Σέμπρωνα και είχαμε κατσίκια! Έχω οργώσει όλο τον Ομαλό, όλα τα βουνά, δεν υπάρχει μέρος να μην έχω περπατήσει» αναφέρει.
«Το 1960 πήγα φαντάρος και μόλις απολύθηκε μετανάστευσα στη Γερμανία όπου εργάστηκα για πολλά χρόνια στο εργοστάσιο της BOSCH. Και στη Γερμανία πήγαινα παντού με τα πόδια, το αμάξι το είχα κλειδωμένο στο γκαράζ. Που θέλετε να πάμε; Πάμε με τα πόδια έλεγα, εκτός βέβαια από τις μεγάλες αποστάσεις όπου τότε έπαιρνα το όχημα» μας λέει.
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 σε μια άδεια του και ενώ ήταν στην Ελλάδα ο κ. Αριστείδης έπαθε το εγκεφαλικό, που έπληξε το δεξί πόδι και χέρι του και αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ομιλίας. Επέστρεψε στη Γερμανία πήγε σε μια σειρά από κλινικές, έκανε διάφορες θεραπείες αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό την ομιλία του, όχι όμως και τα άκρα του. Πήρε αναπηρική άδεια και γύρισε στα Χανιά για μόνιμη κατοικία μαζί με την οικογένεια του.
Η εικόνα του ηλικιωμένου να κινείται σε ένα δρόμο…δίχως πεζοδρόμια με το μπαστούνι του προκαλεί το ενδιαφέρον των οδηγών και όχι μόνο. «Όλοι χαίρονται που με βλέπουν, με χαιρετάνε, μου πιάνουν κουβέντα. Αυτοί που δεν με ξέρουν μου λένε “να σε πάρουμε με το αυτοκινητό μας;”. Αν δεν βρέχει δεν μπαίνω ποτέ συνεχίζω. Για αυτό και ο γιατρός μου οι εξετάσεις μου είναι όπως ενός σαραντάρι!» λέει χαμογελώντας, ενώ παράλληλα συνιστά σε νέους και ηλικιωμένους «να περπατούν».
Βέβαια δεν λείπουν και οι άσχημες στιγμές. Υπήρξαν και φορές που ο περιπατητής γλίστρησε, σκόνταψε, έπεσε στο οδόστρωμα. «Να ναι καλά οι άνθρωποι έτρεξαν να με βοηθήσουν να σηκωθώ. Συμβαίνουν και αυτά» καταλήγει.

«Παράδειγμα προς μίμηση…»

Με πολύ θερμά λόγια για τον κ. Αριστείδη μιλάει η φυσιοθεραπεύτρια του ΚΑΠΗ Βαμβακοπούλου κ. Γεωργία Τερεζάκη. «Τον γνωρίζω από το 2011 και τον βλέπω καθημερινά. Δεν ζητάει βοήθεια, τα κάνει όλα μόνος του! Ποτέ δεν βαρηγκόμησε, ποτέ δεν είπε “πώς κατήντησα”! Θεωρεί τον εαυτό του ισάξιο με εμάς! Ναι ο δρόμος μας (Λεωφόρος Καζαντζάκη) δεν έχει πεζοδρόμιο αλλά αυτός αγέρωχος τον περπατάει και περνάνε όλοι και υποκλίνονται στο σθένος του» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Η κ. Τερεζάκη τονίζει πως ο 83χρονος «δεν χάνει ποτέ το θάρρος του, έχει θέληση για ζωή και πάρα πολλές φορές τον παρουσιάζω ως παράδειγμα στους άλλους ηλικιωμένους. Στην προσωπική μου ζωή όταν δω τα δύσκολα, τον σκέφτομαι ως παράδειγμα και παίρνω δύναμη για να προχωρήσω!​ Βέβαια έχει τεράστια βοήθεια και μεγάλη στήριξη από τα παιδιά του, την οικογένεια του.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα