Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Υστατο χαίρε στον Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα ετάφη την Κυριακή παρόντων κυρίως συγγενών, στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου στην επαρχία Ίστερν Κέιπ της Νοτίου Αφρικής. Η ταφή πραγματοποιήθηκε στην ιδιοκτησία της οικογενείας του σύμφωνα με τα τελετουργικά των Κόζα, της φυλής του Μαντέλα.

Η κηδεία του νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα ξεκίνησε χθες το πρωί στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου της επαρχίας του Ανατολικού Ακρωτηρίου, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην ιδιοκτησία των Μαντέλα, παρουσία 4.500 ανθρώπων, ανάμεσά τους μέλη του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, δεκάδες μέλη της οικογένειας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφρικανοί και άλλοι ηγέτες και διασημότητες, όπως η Οπρα Γουίνφρι και ο πρίγκιπας Κάρολος.
Με την κηδεία ολοκληρώνεται το δεκαήμερο πένθος για τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου σε ηλικία 95 ετών.
Αξιο αναφοράς είναι ότι μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση από τις 8:15 τοπική ώρα. Μεγάλες οθόνες στήθηκαν για το λόγο αυτό σε ολόκληρη τη χώρα και χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί την παρακολούθησαν ζωντανά.
Η τελετή της κηδείας άρχισε με τη μεταφορά του καλυμμένου με τη νοτιοαφρικανική σημαία φερέτρου κάτω από μια τεράστια σκηνή που έχει στηθεί στην ιδιοκτησία των Μαντέλα.
Κατά την έναρξη της τελετής τον λόγο πήρε η πρόεδρος του ΕθνικούΑφρικανικού Κογκρέσου Μπακέλα Μπέτε, η οποία τόνισε στη σύντομη ομιλία της ότι ο Μαντέλα «κατέστησε την υποδουλωμένη χώρα τη Νότια Αφρική του σήμερα».
Το πρώτο μέρος της τελετής διήρκησε πάνω από δυο ώρες. Στις 10:00 οι κάμερες έκλεισαν, καθώς επιθυμία της οικογένειας ήταν η ταφή του Μαντέλα να πραγματοποιηθεί σε στενότερο κύκλο. Μόνο 450 άνθρωποι, κυρίως συγγενείς στη ταφή, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα τελετουργικά των Κόζα, της φυλής του Μαντέλα. Η κηδεία ήταν μια σύνθετη τελετή, στόχος της οποίας είναι η επικοινωνία με τους προγόνους, ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντα να αναπαυθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ του Σαββάτου τα μέλη της οικογένειας συμμετείχαν σε αγρυπνία, με έναν τραγουδιστή να αφηγείται λεπτομέρειες από τη ζωή του.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα