29 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Ισραήλ: Η κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε σύνδεση της κρίσης στην Ουκρανία με τον αντισημιτισμό

Το Ισραήλ υποβάθμισε σήμερα τις εκτιμήσεις ότι ο αντισημιτισμός στην Ουκρανία συνδέεται με την αντιπαράθεση του Κιέβου με τη Ρωσία, τηρώντας πιο μετρημένη στάση από ό,τι το Κρεμλίνο ή ο Λευκός Οίκος και αποφεύγοντας να πάρει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς σε αυτήν την αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν απέρριψε τη σύνδεση της κατάστασης που βιώνουν οι 200.000 Εβραίοι της Ουκρανίας με την πεντάμηνη αναταραχή στη χώρα. «Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ενέργεια εναντίον των Εβραίων που να είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης», δήλωσε ο Λίμπερμαν, ο οποίος γεννήθηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και μεγάλωσε στη Μολδαβία όταν η χώρα αυτή ήταν ακόμη σοβιετική δημοκρατία. «Αυτό που συμβαίνει εκεί, όπως συμβαίνει προς λύπη μου σε κάθε χώρα, είναι ένα φαινόμενο αντισημιτισμού που δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με τα πολιτικά γεγονότα, αλλά δεδομένων των πολιτικών συνθηκών, φυσικά λαμβάνει ασυνήθιστη δημοσιότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Ο αντισημιτισμός παραμένει όμως ένα χαρακτηριστικό του εθνικισμού τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της κρίσης και κατόπιν της αναταραχής που ακολούθησε την ανατροπή του φιλορώσου πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ακροδεξιές ουκρανικές ομάδες κατηγορήθηκαν για πολλές επιθέσεις κατά Εβραίων και εβραϊκών συναγωγών.
Παραταύτα το Εβραϊκό Κράτος έχει προσπαθήσει έως τώρα να παραμείνει έξω από την κρίση στην Ουκρανία, καθώς δεν επιθυμεί να ανατραπούν οι σχέσεις με ζωτικής σημασίας σύμμαχους του, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με τη Ρωσία, η οποία έχει ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή στη Μέση Ανατολή και ιδίως στο Ιράν και τη Συρία .

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να απορρίψει το αίτημα ορισμένων ουκρανών Εβραίων ηγετών για μια δημόσια τοποθέτηση της ισραηλινής κυβέρνησης κατά της Ρωσίας, και επίσης το αίτημα να σταλούν στην Ουκρανία ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.

Η εβραϊκή κοινότητα στην Ουκρανία είναι διχασμένη μεταξύ του Κιέβου και της φιλορωσικής πλευράς στην Κριμαία και σε άλλες νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, επισκεπτόμενος την περασμένη Τρίτη το Κίεβο για να εκφράσει την αλληλεγγύη στην ουκρανική ηγεσία, δήλωσε ότι ο «αντισημιτισμός και η μισαλλοδοξία» δεν μπορεί να έχουν θέση στη νέα Ουκρανία. Αλλά και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατήγγειλε τη διανομή στο Ντόνετσκ, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, φυλλαδίων με τα οποία ζητήθηκε από τους Εβραίους να παρουσιαστούν στα τοπικά κυβερνητικά γραφεία της αυτοαποκαλούμενης νέας αποσχιστικής αρχής της πόλης.

Τα φυλλάδια αυτά ξύπνησαν τις τραγικές μνήμες του Ολοκαυτώματος, και τα δεινά που βίωσε η πολύ μεγάλη εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ, υποστήριξαν πάντως ότι τα φυλλάδια ήταν πλαστά και δεν προήλθαν από εκείνους, ενώ ο επικεφαλής ραβίνος της πόλης είπε ότι δεν είναι σαφές ποιος ήταν πίσω από το περιστατικό.

Η ίδια στάση από μέρους του Ισραήλ τηρήθηκε και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς οι ισραηλινοί διπλωμάτες απείχαν από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος που καταδίκαζε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. Η στάση αυτή του Ισραήλ προκάλεσε την «έκπληξη» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα