Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Ισότητα… στα χαρτιά

Τα στοιχεία για τη βία σε βάρος των γυναικών που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πραγματικά σοκάρουν. Αρκεί μόνο να αναφέρει κανείς ότι μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, ενώ ένα στα δύο θύματα σκοτώθηκε από τον σύντροφό της ή από μέλος της οικογένειάς της.
Το πρόβλημα ασφαλώς δεν είναι κάπου εκεί έξω. Μακριά από εμάς. Τόσο η άσκηση βίας -που έχει πολλά πρόσωπα- όσο και οι γυναικοκτονίες έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα. Κι εδώ στην Κρήτη.
Βήματα ασφαλώς έχουν γίνει σε σχέση με το παρελθόν. Κάποιες δομές υπάρχουν και στηρίζουν τις γυναίκες (συχνά μαζί με τα παιδιά τους) όταν πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Κάποιες υπηρεσίες έχουν ενεργοποιηθεί.
Υστερούμε όμως ακόμα πολύ ως κοινωνία στο θέμα της νοοτροπίας. Η πατριαρχία και το δήθεν “αντριλίκι” που επιβεβαιώνεται σε βάρος των γυναικών, ακόμα καλά κρατεί.
Κι όσο είμαστε πίσω σε επίπεδο αντιλήψεων, τόσο η πραγματική ισότητα και ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών, θα παραμένει στα χαρτιά και τις διακηρύξεις…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα