Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

“Ηρώον πεσόντων Χωροφυλακής Αστυνομίας πόλεων Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Χανίων”

Πριν από λίγο καιρό απέκτησα το βιβλίο που έχει τον παραπάνω τίτλο, του κ. Εμμανουήλ Μιχ. Σπανουδάκη, ανωτέρου αξιωματικού της Αστυνομίας ε.α., το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στη μνήμη του αδικοχαμένου αδελφού του Υπαστυνόμου Α΄ Σπανουδάκη Μιχάλη, που δολοφονήθηκε από κακοποιό κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Επίσης είναι αφιερωμένο και σε όλους τους άλλους άνδρες που κατάγονται από το Νομό Χανίων, και υπηρέτησαν στη Χωροφυλακή, την Αστυνομία Πόλεων και την ΕΛ.ΑΣ., και έχασαν τη ζωή τους κάτω από διάφορες συνθήκες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Σημειώνεται ότι στο θαρραλέο και γενναίο αδελφό του, που σκοτώθηκε από κακοποιό, απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών μετά θάνατον, το Βραβείο της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για τον ηρωισμό που επέδειξε.
Το βιβλίο αποτελείται από εννέα κεφάλαια. Σε αυτά αναγράφονται οι πεσόντες της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας πόλεων, και της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τελευταία 120 χρόνια, και οι οποίοι κατάγονται από το Νομό Χανίων.
Επίσης, αναφέρονται βιογραφικά ανδρών της Χωροφυλακής και της ΕΛ. ΑΣ., παρουσιάζονται φωτογραφίες και διάφορα κείμενα από την τοπική ιστορία της Χωροφυλακής, γίνεται αναφορά σε Χανιώτες αρχηγούς του σώματος και σε άλλα σχετικά στοιχεία.
Όπως προκύπτει αμέσως από την εξέταση του βιβλίου, αυτό είναι αποτέλεσμα μακράς και επίπονης έρευνας. Εξάλλου, όπως σημειώνει και ο συγγραφέας, για την συγγραφή αυτής της εργασίας απαιτήθηκε ιστορική έρευνα τουλάχιστον επτά ετών και αρχειακό υλικό το οποίο συνέλεγε για τριάντα χρόνια.
Στο βιβλίο αναφέρεται η πλούσια βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε και τα διάφορα αρχεία τα οποία έλαβε υπόψη του, ώστε όλα όσα αναφέρονται να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρη και έγκυρα.
Με την εξαιρετική αυτή εργασία του συγγραφέα του βιβλίου, καταγράφηκαν οι πεσόντες από τα σώματα της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και του διαδόχου σώματος της ΕΛ.ΑΣ., που κατάγονται από τον νομό Χανίων, από τα έτη 1899 μέχρι το 2018, ώστε να αποτελέσουν ένα αναμνηστικό λεύκωμα και να μείνουν αθάνατα και αλησμόνητα στη μνήμη όλων μας τα ονόματα τους.

*πρόεδρος Συλλόγου
Επιστημόνων Σελίνου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα