Η Αντιδημαρχία Νέας Γενιάς του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων: Πρόληψη, Παρέμβαση, Προστασία», την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025 στις 19:00, στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου 9)
Οπως ανακοινώθηκε «η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει τις πτυχές του φαινομένου, να ενημερώσει γονείς, εκπαιδευτικούς και νέους για τους τρόπους πρόληψης και αναγνώρισης της κακοποίησης, και να ενισχύσει την κοινωνική εγρήγορση για την προστασία των παιδιών. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Αντιδημαρχίας για τη στήριξη της νέας γενιάς, με έμφαση στην ενημέρωση, την πρόληψη και την καλλιέργεια ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για κάθε παιδί.
Ο Αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς Γιώργος Βλαχάκης σε δήλωσή του με αφορμή την εκδήλωση ανέφερε σχετικά: «Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων αποτελεί ένα πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, με βαθιές ψυχολογικές, ηθικές και νομικές προεκτάσεις, το οποίο προσβάλλει τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και πλήττει τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας: τα παιδιά. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της κακοποίησης δεν μπορούν να περιοριστούν στη σφαίρα της ιδιωτικότητας ή της συγκυριακής ευαισθησίας· απαιτούν θεσμική εγρήγορση, διεπιστημονική συνεργασία και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
• Εύα-Μαρία Τσαπάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας Α.Π.Θ.
«Το προφίλ του θύτη»
• Στυλιανή Αρναούτογλου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
«Το προφίλ του θύματος»
Παρεμβάσεις:
• Ευαγγελία Σαρακινάκη Κοινωνική Λειτουργός, αναπλ. Προϊσταμένη Τμήματος ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. 4ης Κοινότητας (Δ/νση Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου) – «Διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων – Ο πολύπλευρος ρόλος της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου»
• Δήμητρα Ζέρβα Αστυνόμος Α΄- Προϊσταμένη του Γραφείου Προστασίας Ανηλίκων της Υποδ/νσης Δίωξης & Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηρακλείου, «Διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από την Ελληνική Αστυνομία»»