Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα στο νομό Χανίων

Υποστελεχωμένα είναι πολλά αστυνομικά τμήματα στην περιφέρεια των Χανίων λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό που σε ορισμένες περιοχές, φτάνουν το 35-40%.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων Ευτύχης Μαρκαντωνάκης
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων Ευτύχης Μαρκαντωνάκης

Aποκόρωνας, Πλατανιάς, Παλαιόχωρα και Κίσαμος θεωρούνται οι πιο επιβαρυμένες περιοχές με το εναπομείναν προσωπικό που υπηρετεί στα εκεί τμήματα να καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες ασφάλειας του πολίτη.
Την στελέχωση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών κεντρικά και περιφερειακά, ζητά μιλώντας στα ‘’Χ.ν.’’ ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων Ευτύχης Μαρκαντωνάκης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αν και η αναδιάταξη των αστυνομικών υπηρεσιών στο Ν. Χανίων κρίνεται θετική σε γενικές γραμμές , οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι σημαντικές καθώς ενώ δύο νέα τμήματα δημιουργήθηκαν στα Χανιά ( Μεταγωγών και Άμεση Δράση) αυτά δεν συνοδεύτηκαν με την κατάλληλη ενίσχυση- πρόσληψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να καλύπτονται με το υπάρχον.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων , «ως Ένωση ζητούσαμε να μην καταργηθεί το Α.Τ Σούδας. Διότι έτσι και η Τροχαία και το Αστυνομικό Τμήμα και η Ασφάλεια επιβαρύνθηκαν την περιοχή του Α.Τ Σούδας που ουσιαστικά κάλυπτε την περιοχή του Ακρωτηρίου, μια αναπτυσσόμενη περιοχή και επίσης την περιοχή των Κεραμειών. Με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της Έδρας (που βρίσκονται στο Αστυνομικό Μέγαρο) να δυσκολεύονται όσον αφορά την αστυνόμευση αυτών των περιοχών. Αν το Α.Τ Σούδας παρέμενε με μια μικρή ενίσχυση 6-7 ατόμων ή με μια καλύτερη διαχείριση δεν θα υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα».
Ο ίδιος τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ορθότερη διαχείρηση ως προς την κατανομή προσωπικού σε υπηρεσίες ανάλογα με τις περιοχές που αστυνομεύουν και τα υπάρχοντα προβλήματα . « Αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. Η αλήθεια είναι ότι επειδή στα Χανιά δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες όπως η Άμεση Δράση και το Μεταγωγών, εμείς περιμέναμε και περιμένουμε από το Αρχηγείο να μας ενισχύει σημαντικά- άλλωστε προβλέπεται από τον Νόμο -όταν ιδρύονται καινούργιες υπηρεσίες, δύναται να γίνουν έκτακτες μεταθέσεις από παντού για να στελεχωθούν αυτές οι υπηρεσίες. Εμείς μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τίποτα… Για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με σοβαρότητα όσον αφορά τη καθημερινότητα του πολίτη χρειάζεται να υπάρξει ενίσχυση και μετά οργάνωση» τόνισε.

ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων όσον αφορά την κάλυψη των οργανικών θέσεων στην κεντρική υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, υπολείπονται περίπου 60 θέσεις αστυνομικού προσωπικού. «Το έλλειμα στην Αστυνομία της περιοχής των Χανίων είναι περίπου 12-13% » αναφέρει ο κ. Μαρκαντωνάκης υπογραμμίζοντας ότι στα αστυνομικά τμήματα της επαρχίας των Χανίων οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν ακόμη και στο 30- 40%.
«Επιβαρυμένες είναι οι υπηρεσίες της Έδρας (Αστυνομική Διεύθυνση) λόγω του πλήθυσμού, επιβαρυμένο είναι το Α.Τ Πλατανιά γιατί αστυνομεύει τον Πλατανιά που θεωρείται η… Χερσόνησος της Δυτικής Κρήτης, είναι επιβαρυμένο το Α.Τ Αποκορώνου καθώς πρόκειται για μια αναπτυσόμενη περιοχή, το ίδιο ελέγχει τουριστικές περιοχές όπως ο Καβρός, η Γεωργιούπολη κ.α. Το Καλοκαίρι υπάρχει σοβαρό ζήτημα στην Παλαιόχωρα διότι πρόκειται για μια τουριστική περιοχή, στο Σέλινο οι ελλείψειε φτάνουν το 35 -40%. Η Κίσαμος μόνιμα, Χειμώνα- Καλοκαίρι αντιμετωπίζει προβλήματα και θεωρείται μια δύσκολη περιοχή».

ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ, ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ, ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ “3 ΣΕ 1”
Τρία αστυνομικά τμήματα, αυτά των Βουκολιών, Αλικιανού, Πλατανιά… συστεγάζοναι στο κτήριο του πρώην Α.Τ Βουκολιών, στις Βουκολιές του δήμου Πλατανιά. Η έδρα κανονικά προβλέπεται να είναι στην περιφέρεια του δήμου Πλατανιά και προσωρινά τα τρία τμήματα φιλοξενούνται στο χώρο του πρώην Α.Τ Βουκολιών. Όπως ανέφερε ο κ. Μαρκαντωνάκης, το επόμενο χρονικό διάστημα δρομολογείται η μετασκευή του κτηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού στο Γεράνι και η μεταφορά του αστυνομικού τμήματος, κεντρικά του δήμου Πλατανιά. Το Α.Τ Αποκορώνου στεγάζεται στις Βρύσες, το Α.Τ Καντάνου- Σελίνου στεγάζεται προσωρινά στην Κάντανο και αναμένεται να μεταφερθεί στην Παλαιόχωρα.
«Από την στιγμή που δημιουργήθηκαν δύο νέες υπηρεσίες (στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων) ζητάμε την ενίσχυση της Αστυνομίας Χανίων ώστε οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την καθημερινότητα του πολίτη να έχουν προσωπικό και να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Γιατί αν μια υπηρεσία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα τότε αναγκαστικά παίρνεις ενίσχυση και από τις περιφερειακές υπηρεσίες. Αυτό τις αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο αφού είναι ήδη αποδυναμωμένες» ανέφερε ο κ. Μαρκαντωνάκης.

ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ- ΚΛΗΤΗΡΕΣ
«Η Αστυνομία σαν Οργανισμός καλείται να “μπαλώσει¨πολλές τρύπες του ελληνικού δημοσίου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκαντωνάκης και προσθέτει: «Τι να πούμε τώρα…. ότι κάνουμε ακόμη και επιδόσεις εγγράφων για τις Εφορίες. Αυτό είναι ένα πάρεργο το οποίο θα έπρεπε να γίνεται από δικαστικούς κλητήρες».
Με λίγα λόγια ένα από τα καθήκοντα των αστυνομικών είναι πλέον και οι επιδόσεις εξώδικων εγγράφων για λογαριασμό της Εφορίας, που μέχρι χθες ήταν δουλειά ενός δικαστικού επιμελητή. «Δεν είναι δουλειά του Αστυνομικού να… μοιράζει χαρτιά. Δουλειά του Αστυνομικού είναι να ενεργεί για την ασφάλεια του πολίτη»σημείωσε ο κ. Μαρκαντωνάκης και πρόσθεσε: «εμάς η δουλειά μας έχει να κάνει με τον παράγοντα Άνθρωπο, που είτε παραβάτης είτε παθών, είναι απρόβλεπτος. Γι΄αυτό και είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα…».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες