Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

“Ύποπτη” τροπολογία

Θα αδικούσαμε την κυβέρνηση, αν λέγαμε, ότι δεν διαθέτει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Κάνουν επιδέξιους χειρισμούς στο θέμα των επικείμενων εθνικών εκλογών, ξεκινώντας απ’ την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την επίσπευση των αυτοδιοικητικών εκλογών και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Στο σχέδιο νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον κωδικό “Κλεισθένης” κατέθεσαν μια περίεργη τροπολογία 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και “ύποπτη”, διά της οποίας μπορεί να δρομολογηθούν τετραπλές εκλογές τον Μάιο 2019. Βάσει, του “Κλεισθένης” θα γινόντουσαν εκλογές για την Αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο 2019.
Οι κοινοβουλευτικοί σχολιαστές υποστηρίζουν, ότι η τροπολογία ήταν έτοιμη, κατόπιν “άνωθεν εντολών” την υπέγραψαν δε βουλευτές, τα ονόματα των οποίων είναι σχεδόν άγνωστα στο πολιτικό σκηνικό. Τι προτάσσουν, λοιπόν, οι περινούστατοι(!!) επώνυμοι πολιτικοί; Να επισπευθούν “κατ’ εξαίρεσιν” οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο 2019, μία εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές και εν συνεχεία ο δεύτερος γύρος να συμπέσει με την Κυριακή των Ευρωεκλογών! Υπ’ όψιν, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται με την απλή αναλογική για τους δημοτικούς δυμβούλους, όχι όμως για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, που αν δεν πάρουν το 50+1% από την πρώτη ψηφοφορία, επαναλαμβάνεται η εκλογή την επόμενη Κυριακή μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου. Για πολλούς εκλογολόγους καταστρατηγείται η γνήσια απλή αναλογική.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης έκανε δεκτή την τροπολογία, να μετατεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές 5 μήνες νωρίτερα, απ’ ό,τι προέβλετε το Ν/Σ “Κλεισθένης”. Οι επαναληπτικές εκλογές μεταξύ πρώτου και δεύτερου των δημοτικών αρχόντων τη δεύτερη Κυριακή με τις Ευρωεκλογές μπορεί να λειτουργήσει ως πρόφαση απ’ το Μ. Μαξίμου και ευκαιρία για λόγους οικονομικούς να γίνουν παράλληλα και βουλευτικές εκλογές στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους, τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους αυτούς εφόρους.
Η εν λόγω τροπολογία απομακρύνει τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου χωρίς να αποκλείεται ο αιφνιδιασμός από τον κ. Τσίπρα να κάνει και τις εθνικές εκλογές μαζί με την ανάδειξη των δημάρχων, των περιφερειαρχών του 2ου γύρου και την εκλογή των ευρωβουλευτών. Δηλαδή τον Μάϊο 2019 μπορεί να έχουμε τετραπλές εκλογές!
Η τροπολογία θεωρείται “ύποπτη”, ψηφίσθηκε δε μόνο εκ των 262 παρόντων και πήρε 149 “ναι”, 122 “όχι” και ένας ψήφισε “παρών”. Αν στηθούν όμως οι κάλπες μαζί, οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ελπίζουν ότι ο κόσμος θα εκτονωθεί στις άλλες κάλπες και οι Εθνικές Εκλογές θα προσελκύσουν πολλούς ψηφοφόρους, εφ’ όσον ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να γλυτώσει τα μέτρα του ’19 και θα ‘χει λόγους να επιτεθεί εναντίον των αντιπάλων του.

1 Comment

  1. Aξιότιμε κύριε,αυτά τα “μαγειρέματα”δεν ακουμπάνε την καθημερονότητα μας και τον αδυσώπητο αγώνα του καθενός και της καθεμιάς για επιβίωση.Αφορούν αυτούς που λόγω επαγγέλματος οφείλουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και αυτούς που έχουν ίδιον συμφέρον.Τώρα αν θέλετε να πείτε ότι ο κ. Πρωθυπουργός είναι σε θέση να εξαγγείλει ανερυθρίαστα το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης σίγουρα μπορεί.Εδώ έχει πεί τόσα και τόσα εκεί θα κολλήσει;Νομίζω πάντως ότι του διαφεύγει ότι οι σανοφάγοι έχουν πια μπουχτίσει και έχουν τάσεις πρός εμετό…..Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα