Την υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, που έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να δίνουν “σκληρή μάχη” για να κρατήσουν “ζωντανές” τις κοινωνικές υποδομές τους, καυτηρίασε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) με θέμα “Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση” το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Ο δήμαρχος Χανίων ο οποίος ήταν ομιλητής με θέμα “Ο ρόλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας», υπογράμμισε ότι σε μία περίοδο που “βάλλεται” ο κοινωνικός ιστός των πόλεών μας και οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται, η προστασία της υγείας του πληθυσμού, μέσω της πρόληψης και προαγωγής της υγείας, οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ωστόσο, ο κ. Σκουλάκης έθεσε μία σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με τον ρόλο και τις δυνατότητες της τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ασκήσει αποτελεσματικά και με συστηματικότητα δράσεις πρόληψης και προστασίας της υγείας του πληθυσμού όπως: η οικονομική κατάσταση του κάθε Ο.Τ.Α., η ύπαρξη ή μη εξειδικευμένων στελεχών υγείας κ.ά.
Ο ίδιος τόνισε ότι περιοριστικοί παράγοντες είναι: η απουσία κεντρικού συντονισμού και ενιαίας στρατηγικής για τα θέματα της πρόληψης και προαγωγής της υγείας, η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου και ενιαίων κανόνων λειτουργίας των δομών/προγραμμάτων υγείας σε τοπικό επίπεδο (π.χ. για τα δημοτικά ιατρεία).
Μάλιστα, ο δήμαρχος Χανίων καυτηρίασε το γεγονός ότι αρμοδιότητες του Καλλικράτη δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχη μεταφορά πόρων, αλλά ούτε ανθρώπινου δυναμικού, ενώ όπως επεσήμανε «η βούληση του νομοθέτη παράπεμψε -για μία ακόμη φορά- την υλοποίηση των βασικών διατάξεων για την υγεία, όπως αυτών που αφορούσαν τις αρμοδιότητες που ασκούνται από τις Υ.Π.Ε. στο απώτερο μέλλον, αφού εκδοθούν τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα, τα οποία και δεν εκδόθηκαν ποτέ…».
«Με δομικά προβλήματα επομένως και αναγκασμένη να λειτουργεί πλέον σ’ ένα εξαιρετικά ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, η Αυτοδιοίκηση προσπαθεί να ασκήσει πολιτικές δημόσιες υγείας και πρόληψης», ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων ο οποίος έκανε λόγο για:
• Περιορισμένους διαθέσιμους πόρους και μηδενική χρηματοδότηση δήμων για την υλοποίηση τέτοιων δράσεων.
• Ελλιπής στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών και ειδικότερα έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για θέματα δημόσιας Υγείας.
• Απουσία στρατηγικού σχεδιασμού και κεντρικής καθοδήγησης.
• Ελλειψη συντονισμού των υγειονομικών δομών και ιδίως των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουλάκη, για να ξεπεράσει τα προβλήματα αυτά, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεργαστεί, να καινοτομήσει, να αξιοποιήσει κάθε καλή ιδέα και κάθε καλή πρακτική που “γεννιέται” στους κόλπους της με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο.
Για να συμβεί ωστόσο αυτό, ο δήμαρχος Χανίων επεσήμανε ότι θα πρέπει η πολιτεία να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερα βασικά ζητήματα:
• Στον εξορθολογισμό του υπάρχοντος θεσμικού οργανωτικού πλαισίου.
• Στην ανάπτυξη του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού.
• Στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών στην υγεία (e-health, τηλεϊατρική, κ.ά.)
• Στη λειτουργική και επιχειρησιακή διασύνδεση των υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και δημόσιας Υγείας μεταξύ των διαφόρων φορέων
Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι για να είναι εφικτή η μεγαλύτερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στα θέματα υγείας απαιτούνται οι εξής τρεις βασικές προϋποθέσεις:
• Διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
• Απόκτηση της αναγκαίας διοικητικής και διαχειριστικής επάρκειας σε επίπεδο δήμων.
• Ακριβής προσδιορισμός και αξιολόγηση των αναγκών υγείας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
«Με αυτά ως προαπαιτούμενο, η τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει το βασικό σημείο αναφοράς για την κάλυψη των αναγκών υγείας σε τοπικό επίπεδο αναλαμβάνοντας ακόμα και την ευθύνη συντονισμού και δικτύωσης των υφιστάμενων δομών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων.
Πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”
Ενημέρωση για το τί μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι “ το οποίο έχει πάρει παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2014, ζήτησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. ο δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της Π.Ε.Δ. Κρήτης Γιάννης Μαλανδράκης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η προοπτική ενός πολυτομεακού προγράμματος στο οποίο θα ενταχθεί το “Βοήθεια στο σπίτι” και θα περιλαμβάνει υπηρεσίες πρόνοιας μέχρι κατ’οίκον περίθαλψη.
Ο ίδιος έθεσε ερωτήματα για τον τρόπο που το πολυτεμεακό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και πώς θα διασφαλιστούν οι πόροι του. Οπως επισημάνθηκε οι πόροι προβλέπονται από τρεις πηγές χρηματοδότησης: α. Μία πηγή είναι το 0,2% ποσοστό το οποίο παρακρατείται από τις συντάξεις, β. Η δεύτερη πηγή είναι από τον τομέα της γενικής γραμματείας πρόνοιας, γ. Αναζητείται η δυνατότητα ενός ποσοστού συνχρηματοδότησης προκειμένου το προσωπικό που υπάρχει να παραμείνει το ίδιο και να μην αλλάξει.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη αυτό το ποσοστό συνχρηματοδότησης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια δράση του Ε.Σ.Π.Α. 2.
Σχετικά με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Κοινωνικής Εργασίας με διάρκεια πέντε μηνών που πρόκειται να ξεκινήσει και σε δήμους των Χανίων ο κ. Μαλανδράκης έθεσε τον προβληματισμό του για τις εργοδοτικές εισφορές που καλείται να καταβάλει ο κάθε δήμος στο Ι.Κ.Α.
«Επειδή εργοδότης είναι ο δήμος, αυτός έχει την υποχρέωση να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές στο Ι.Κ.Α., ενώ το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον Ο.Α.Ε.Δ. Πότε ο Ο.Α.Ε.Δ. θα καταβάλλει τα χρήματα, ώστε οι δήμοι να μην έχουμε ταμειακό έλλειμμα στη ροή των χρημάτων; Τι θα γίνει εάν οι δήμοι καθυστερήσουν να καταβάλλουν τις εργοδοτικές εισφορές, καθώς προβλέπεται πρόστιμο σύμφωνα με την εγκύκλιο;» ανέφερε.
Επειτα από την τοποθέτηση του κ. Μαλανδράκη ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γκεγκέρογλου δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει έκτακτη συνάντηση στην Αθήνα με τα στελέχη των δήμων που θα υλοποιήσουν τις προσλήψεις και την εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου ο Ο.Α.Ε.Δ. να πληρώνει άμεσα τον δήμο για τις εργοδοτικές εισφορές που ο κάθε δήμος θα καταβάλλει.