Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Υπό κρίση οι “έξυπνοι” κάδοι

Πολύ καλή λειτουργία σε ότι αφορά τους κίτρινους κάδους (κώδωνες) και προβλήματα αναφορικά με τους μπλε κάδους διαπιστώνει η ΔΕΔΙΣΑ στη λήξη ενός προγράμματος παρακολούθησης του γεμίσματος των κάδων με αισθητήρες.
Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε στα πλαίσια του “Life” από τους Δήμους Χανίων και Σεβίλλης στην Ισπανία, για τρία χρόνια και προβλέπονταν η τοποθέτηση αισθητήρων σε κίτρινους και μπλε κάδους, που δίνουν σήμα μέσω κινητής τηλεφωνίας για το πότε ακριβώς γεμίζουν.
«Το πρόγραμμα λειτούργησε πολύ καλά στον κώδωνα του γυαλιού . Στους μπλε κάδους έδωσε μέτρια αποτελέσματα   καθώς το πρόβλημα ήταν ο ίδιος ο κάδος που είναι  1100 λίτρων, όταν πχ. μπει ένα χαρτόνι μέσα  και δεν είναι διπλωμένο, τότε  φαίνεται ότι ο κάδος  είναι γεμάτος κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» αναφέρει ο διευθυντής του εργοστασίου μηχανικής διαλογής και κομποστοποιήσης κ. Κώστας Πατεράκης.
Αισθητήρες τοποθετήθηκαν σε 300  μπλε κάδους, σε δύο περιοχές σε Κίσαμο και Αποκόρωνα και σε 60 κίτρινους κάδους για την ανακύκλωση γυαλιού.
«Ο αισθητήρας αναγνωρίζει το ύψος στάθμης του υλικού μέσα σε ένα κάδο. Στέλνει μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας  σήμα σε ένα server όπου εκεί αποτυπώνεται το ύψος στάθμης υλικού. Ο χρήστης (η ΔΕΔΙΣΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει τη δυνατότητα να δει σε ποίους κάδους μπορεί να γίνει  αποκομιδή ,ώστε να οργανώσει το πρόγραμμα του κάθε μέρα για το που θα κινηθεί το απορριμματοφόρο για να κάνει την περισυλλογή. Αυτό έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομική διαχείριση του συστήματος μεταφοράς, τη μειωμένη όχληση για τους πολίτες καθώς δεν θα χρειάζεται τα απορριμματοφόρα να περνάνε από όλους τους κάδους, κάθε μέρα για να τους αδειάσουν . Επίσης έχει περιβαλλοντικά οφέλη που έχουν σχέση με την μειωμένη κατανάλωση καυσίμων και τις λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» λέει ο κ. Πατεράκης.
Αναφορικά με το αν η ΔΕΔΙΣΑ θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα καθώς αυτό λήγει το επόμενο διάστημα, ο κ. Πατεράκης σημειώνει ότι θα μελετηθεί το κόστος τους (αισθητήρες, δίκτυο κινητής τηλεφωνίας) και τα οφέλη του και αναλόγως θα κινηθεί η διαδημοτική επιχείρισης.
«Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε καταρχήν να τοποθετήσουμε αισθητήρες σε όλους τους κίτρινους κάδους και αν η  Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης κάποια στιγμή μας δώσει μπλε κάδους με μεγαλύτερη χωρητικότητα ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με αυτούς των 1100 λίτρων τότε να χρησιμοποιήσουμε αισθητήρες και για αυτούς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα