Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπνωτήριο Αστέγων των “Γιατρών του Κόσμου”

02GIATROIΑστεγοι – πληθυσμός με δραματική αύξηση
Οι “Γιατροί του Κόσμου” ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2012 την έρευνα μέσω κοινωνικών λειτουργών, για την καταγραφή του πληθυσμού των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά. Ο αριθμός που καταγράφηκε ήταν 200, σε Αθήνα (50) και Πειραιά (150). Έκτοτε οι ΓτΚ ξεκίνησαν να επισκέπτονται τους άστεγους 2 φορές την εβδομάδα με κινητή ιατρική μονάδα. Ο στόχος του προγράμματος ήταν παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παροχή κοινωνικών και ψυχολογικών υπηρεσιών και ελαφρύ γεύμα. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα 2 φορές τον μήνα και επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές.
Οι ΓτΚ επεκτείνουν τη στήριξη του ευάλωτου αυτού πληθυσμού αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του πρώτου Υπνωτηρίου Αστέγων στο κέντρο της Αθήνας, τον Νοέμβριο του 2013, σε κτήριο του Δήμου Αθηναίων.
Η δράση λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. – Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Απώτερος στόχος του είναι οι ωφελούμενοι να υποστηριχτούν και να ενδυναμωθούν ώστε να καταφέρουν να αναλάβουν την ευθύνη βελτίωσης της βιοτικής τους κατάστασης.
Το Υπνωτήριο προσφέρει προστατευόμενη προσωρινή στέγη/κατάλυμα σε 50 άστεγους καθημερινά, αλλά και εξειδικευμένες ψυχοκοινωνικές, συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Επίσης προσφέρει δυνατότητα ανάπαυσης, ροφήματος και δεκατιανού γεύματος (snack), δυνατότητα ένδυσης και υπόδησης και δυνατότητα χρήσης λουτρού.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις παρακάτω εταιρείες που από την περίοδο της προετοιμασίας της δράσης μέχρι και σήμερα στηρίζουν το έργο των ΓτΚ ώστε το πρόγραμμα να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ευχόμαστε να συνεχίσουν και να προστεθούν και άλλες. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Ζούλοβιτς, τον κ. Κεμπαπτζόγλου Κυριάκο για τις σημαντικές χορηγίες τους, τη διοίκηση και τους υπαλλήλους της Novartis και της Travel Planet24 για την προσφορά εθελοντικής εργασίας, τη μεταφορική εταιρεία Φουρλάνος και όλους τους πολίτες για την ενίσχυσή τους και τους εθελοντές μας για την πολύτιμη συνεργασία.

…όπου υπάρχουν άνθρωποι

*Σύμφωνα με τη FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται για τους άστεγους) (2012). Υπάρχει σημαντική έλλειψη έγκυρων και επίσημων στατιστικών στοιχείων στα θέματα στέγασης και αστέγων στην Ελλάδα. Στοιχεία μετά από έρευνα καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των άστεγων ατόμων και των ατόμων σε «προσωρινά καταλύματα», στην Αθήνα, είναι περίπου 11.000 (3000 Έλληνες και 8000 αλλοδαποί).

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Πόσος χρόνος χρειάζεται ώστε ένα εμβόλιο να φτάσει στα χέρια μας
Τα εμβόλια είναι σκευάσματα τα οποία περιέχουν νεκρούς ή εξασθενημένους παθογόνους παράγοντες, χορηγούνται στον ανθρώπινο οργανισμό και διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας την παραγωγή αντισωμάτων. Στη συνέχεια, τα αντισώματα καταστρέφουν τα μικρόβια του εμβολίου και παραμένουν στο σώμα μας παρέχοντάς μας ανοσία.
Τα εμβόλια στοχεύουν στην πρόληψη ασθενειών και για αυτό τον λόγο χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς. Κατά συνέπεια, προτού ένα εμβόλιο κριθεί κατάλληλο για κυκλοφορία στο εμπόριο υπόκειται σε μακροχρόνια περίοδο έρευνας και πολύχρονων κλινικών δοκιμών οι οποίες διαρκούν κατά μέσο όρο 12 με 15 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών εξετάζεται η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα και το κατά πόσο είναι ασφαλές το υποψήφιο εμβόλιο για τον πληθυσμό. Αρχικά, το εμβόλιο χορηγείται σε 20 με 50 εθελοντές και το στάδιο αυτό διαρκεί από 12 έως 18 μήνες. Στη συνέχεια το εμβόλιο εξετάζεται σε μεγαλύτερες ομάδες ατόμων (100 – 300 άτομα) για περίοδο 2 και περισσότερων ετών. Έπειτα, πραγματοποιείται μια μεγάλης κλίμακας μελέτη (3.000 με 50.000 άτομα) στον σχετικό πληθυσμό των ατόμων για τα οποία το εμβόλιο προορίζεται. Το στάδιο αυτό διαρκεί από 3 έως 5 χρόνια και εξετάζεται η αλληλεπίδραση του εμβολίου με άλλα εμβόλια, καθορίζονται οι κατάλληλες δόσεις και προσδιορίζονται οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου.
Σε ό,τι αφορά τώρα στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, τα εμβόλια όπως και κάθε φαρμακευτικό προϊόν στην Ε.Ε. χρειάζεται να λάβουν έγκριση έτσι ώστε να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Η έγκριση αυτή παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο λαμβάνει και την τελική απόφαση. Σύμφωνα με έρευνες, κατά μέσο όρο χρειάζονται περίπου 6 χρόνια έως ότου το εμβόλιο φτάσει στα χέρια του Ευρωπαίου πολίτη και αυτό διότι η κυκλοφορία του εμβολίου στο εκάστοτε κράτος μέλος εξαρτάται από τις εθνικούς φορείς και το Υπουργείο Υγείας.
Ρουμελιώτου Κερασούλα
πηγές:
http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/index_en.htm

Home page

Σκέψεις… από μια εθελόντρια

Πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι από την προηγούμενη Τετάρτη που μοιραστήκατε μαζί μου τις σκέψεις για τα όνειρα και για τον τρόπο που πρέπει να οραματιζόμαστε το μέλλον. Έχουν συμβεί αυτές τις επτά μέρες πράματα και θάματα γιατί όπως συμβαίνει αυτά τα τελευταία χρόνια δεν ξέρει κανείς μας τι του ξημερώνει. Παρ’ όλο που πολλά έχουμε να πούμε για τα τεκταινόμενα, τ’ αφήνω στην άκρη προς το παρόν και συνεχίζω με τις εντυπώσεις από την ίδια συζήτηση που έγινε προ ημερών σε γειτονική πόλη, με τίτλο: «Μπορεί να γίνει κατάληψη στα όνειρά μας;».
Το δεύτερο σημαντικό πράγμα που αναφέρθηκε στην εκδήλωση αυτή ήταν κάτι που με ξάφνιασε όταν το άκουσα. Γιατί συνειδητοποίησα κάποιους ευρύτερους προβληματισμούς. Ο καπιταλισμός, λένε, οι σοφοί ανά τον κόσμο, είναι φανερό πλέον, ότι έχει αποτύχει. Για τούτο, αυτό το σύστημα που επιβάλλει τον ανταγωνισμό πρέπει ν’ αλλάξει.
Ξαφνιάστηκα. Αλήθεια το δέχονται κι άλλοι ότι το σύστημα αυτό που κυριαρχεί στον δυτικό κόσμο και στον πολιτισμό μας δεν τα πάει καλά; Όχι μόνο αυτοί που πιστεύουν σε άλλες κοσμοθεωρίες και απορρίπτουν τον καπιταλισμό αναφανδόν, αλλά και οι υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να προβληματίζονται γι’ αυτόν; Πολλές φορές έχουμε αναλογιστεί, είμαι σίγουρη, όλοι μας, για την κρατούσα κατάσταση. Για τη θεωρία αυτή που ενώ είχε πατήσει πάνω στις ανθρωποκεντρικές αρχές της αναγέννησης και του διαφωτισμού κάπου στην πορεία τις ξέχασε. Κι ενώ θάπρεπε κέντρο όλων των γεγονότων και εξελίξεων να είναι ο άνθρωπος, να είναι σκοπός η ευτυχία και η επιτυχία του, κάπου στην πορεία των χρόνων παρασύρθηκε από την εύκολη ζωή και το ζητούμενο αυτό καταστρατηγήθηκε. Από τη στιγμή που οι πεινασμένοι χόρτασαν μετά ήθελαν κι άλλο. Δεν τους έφτανε πια το ψωμί. Ήθελαν μόνο παντεσπάνι. Και η ευημερία του ανθρώπου ταυτίστηκε με την ευημερία των αγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το χρήμα έγινε αυτοσκοπός και όχι μέσον. Θεωρήθηκε ότι για να είναι ευτυχής ο άνθρωπος πρέπει να έχει καταναλωτικά αγαθά. Πολλά καταναλωτικά αγαθά. Γι’ αυτό έπρεπε να αποκτήσει χρήμα με κάθε μέσον. Μόνο αν κατείχαμε αγαθά θεωρούσαμε τον εαυτό μας επιτυχημένο. Με οποιονδήποτε τρόπο. Θεμιτό ή αθέμιτο. Κι αν για να το επιτύχουμε αυτό κάπου ρίχναμε τον διπλανό, τον συνεργάτη ε δεν πείραζε. Ήταν μέσα στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού.
Και ξεχάσαμε τον άνθρωπο μέσα σ’ όλην αυτήν την αγωνία για την απόχτηση αγαθών. Και καμαρώναμε όταν είχαμε να δείξουμε ένα καινούργιο ακριβό αυτοκίνητο ή όταν αγοράζαμε επώνυμα ρούχα. Φροντίσαμε να εφοδιάσουμε τον έξω άνθρωπο με αγαθά αλλά τον έσω άνθρωπο τον αφήναμε φτωχό και πεινασμένο. Έτσι κατάντησε να ευημερούν οι αριθμοί και να υποφέρουν οι άνθρωποι. Κι οι ίδιοι οι άνθρωποι έφτασαν να τρώγονται μεταξύ τους, να βγάζουν ο ένας τα μάτια του άλλου, το συκώτι του άλλου για κάποια υλικά αγαθά, για μερικά χρήματα. Έστω και για πολλά χρήματα. Σίγουρα τα λεφτά κάνουν τις επιλογές μας πιο εύκολες, αλλά το βράδυ που θα γυρίσουμε σπίτι μας δεν μπορούμε να μοιραστούμε τη ζωή μας μόνο με πράγματα. Και τι χαρά είναι αυτή που θα πάρομε όταν ξέρουμε ότι εμείς ανεβήκαμε γιατί τσαλαπατήσαμε τον διπλανό μας, τον ξεγελάσαμε και πατήσαμε πάνω στις ιδέες του και στις πλάτες του;
Τώρα λοιπόν που παγκοσμίως φτάνουμε στην ώρα του απολογισμού κάνουμε τους λογαριασμούς μας. Και βρίσκουμε πως το σύστημα ήταν λαθεμένο. Ήταν λειψό. Γιατί αντί να καλλιεργήσει και να αναδείξει τον άνθρωπο και τις αρετές του τον έβαλε σε αντιπαράθεση με τους συνανθρώπους του. Λοιπόν τέρμα σ’ αυτό το λαθεμένο πρότυπο.
Ο ανταγωνισμός πέθανε. Ζήτω ο συναγωνισμός. Όχι ο ένας απέναντι στον άλλο. Αλλά ο ένας δίπλα στον άλλο. Μαζί, ενωμένοι μια γροθιά, για το κοινό καλό.
Μπεμπ. Α.

Σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του τμήματος Χανίων των “Γιατρών του Κόσμου” το Σάββατο απόγευμα, στις 6 μ.μ., στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς.
Μια ευκαιρία να μας γνωρίσετε και να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις του τμήματος στην πόλη μας. Είσοδος ελεύθερη.

Τα στατιστικά ιατρείου από 27/1/2014 έως 31/1/2014
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΥΝΟΛΟ
ΑΛΒΑΝΙΑ    6
ΑΛΓΕΡΙΑ    2
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    14
ΓΕΩΡΓΙΑ    1
ΕΛΛΑΔΑ    17
ΜΑΡΟΚΟ    8
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ    2
ΟΥΚΡΑΝΙΑ    1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    1
ΠΟΛΩΝΙΑ    2
ΣΕΝΕΓΑΛΗ    2
ΣΕΡΒΙΑ    3
ΣΚΟΠΙΑ    1
ΣΥΡΙΑ    3
ΣΥΝΟΛΟ    63


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα