Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την κύρωση της ΠΝΠ με κατεπείγουσες ρυθμίσεις υπουργείων. Υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Από την αντιπολίτευση, καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ενώ ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν “παρών”.

Από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και χωρίς καμία αρνητική ψήφο, στηρίχθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τα “κόκκινα δάνεια”, την οποία υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, ενώ μόνο το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”.

Η τροπολογία,έγινε δεκτή με τη νέα τροποποίηση στην οποία προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με την οποία δίνεται παράταση μέχρι τις 30/5/2016 για την επικαιροποίηση εκκρεμών εγγράφων στην αίτηση υπαγωγής δανειοληπτών, στο νόμο Κατσέλη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης, αντί 30/4/2016, όπως αρχικά προβλεπόταν στη ρύθμιση, παρατείνεται για ένα μήνα, και ειδικότερα μέχρι 30/5/2016, η δυνατότητα αυτή, έτσι ώστε να μπορούν να υπαχθούνστις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη και όσοι δανειολήπτες δεν είχαν καταφέρει να κάνουν αιτήσεις τον Δεκέμβριο.

Διαφοροποιήσεις εμφανίστηκαν στην κυβερνητική πλειοψηφία, για την τροπολογία που αφορά το Μέγαρο Μουσικής, η οποία ωστόσο έγινε δεκτή από μεγάλο αριθμό βουλευτών.

Την τροπολογία στήριξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πλην της Άννας Βαγενά, καθώς οι βουλευτέςαπό τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ καταψηφίστηκε από τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή.Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν “παρών”.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση, υποστήριξε ότι διαφωνεί «στο να είναι δεσμευμένο το Δημόσιο για 30 χρόνια»,ζήτησε η παραχώρηση του Μεγάρου Μουσικής στον ΟΜΜΑ να είναι τριετής, όση και η διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου, και πρόσθεσε ότι τη στιγμή που δεν μπορούμε να δώσουμε 300.000 για επιχορηγήσεις σε 10 θιάσους διαφωνεί να δίνουμε 13 εκατ. ευρώ για τις έκτακτες ανάγκες του Μεγάρου. «Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά διαφωνώ με τη τροπολογία και καταψηφίζω», δήλωσε η κ. Βαγενά.

Τη διαφωνία του με την ρύθμιση για το Μέγαρο, είχε εκφράσει και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δηλώνοντας ότι την καταψηφίζει. «Δεν έχουμε πειστεί από αυτή την τροπολογία. Ξαναδείτε την.Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κακή πρόθεση. Η κυβέρνηση δεν έχει πολλούς άσσους στο μανίκι της. Ένας είναι. Το ηθικό πλεονέκτημα. Εμείς ως ΑΝΕΛ αγαπάμε το δίκαιο και έχουμε κηρύξει τον πόλεμο κατά της διαπλοκής χωρίς εξαιρέσεις. Ούτε εσείς πιστεύω έχετε αναστείλει την ανάγκη για την καταπολέμηση της διαπλοκής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Απαντώντας, ουπουργός Πολιτισμούκαι Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, μίλησε για παρεξηγήσεις που υπάρχουν, και τόνισε ότι δεν υπάρχει η έννοια παραχώρησης του Μεγάρου στον ΟΜΜΑ, διευκρινίζοντας ότι ο Οργανισμός θα είναιυπό την εποπτεία του υπουργείου.

Ο κ. Μπαλτάς, έκανε λόγο για νέα σελίδα που ανοίγεται για το Μέγαρο Μουσικής, το οποίο όπως είπε περνά πλήρως στην εποπτεία του Δημοσίου και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία απώλεια εργασίας καιόλοι οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.

«Η άλλη λύση που είχαμε, ήταννα το αφήσουμε να καταρρεύσει, ενώ συγχρόνως θα συνεχίζαμε να πληρώναμε τα δάνεια που ήδη πληρώνουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωγιάδης, έκανε λόγο για λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ ό οποίος όσο ήταν αντιπολίτευση αντιδρούσε σε ανάλογες τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, και μιλούσε «για δώρα στη διαπλοκή».

«Υπάρχει διαφορά με το προηγούμενο καθεστώς. Στο διοικητικό συμβούλιο η αναλογία ήταν 6 εκπρόσωποι του Δημόσιου και 5 του ΟΜΜΑ το οποίο είχε δικαίωμα πρακτικά βέτο. Αυτό σήμερα καταργείται. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι 8 του Δημοσίου και τρία του Οργανισμού. Με αυτό το ισορροπημένο διοικητικό συμβούλιο θα ασκείται η πολιτική», απάντησε ο κ. Μπαλτάς.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος,μίλησε για «κοινοβουλευτικά παράδοξα», κάλεσε τον υπουργό να καταθέσει όλες τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών για το Μέγαρο Μουσικής, ενώ επέμεινε ότι αφήνει στον ΟΜΜΑ τη δυνατότητα να ασκεί βέτο γιακρίσιμες αποφάσεις. «Δεν υπάρχει βέτο όταν πρέπει οι κρίσιμες αποφάσεις να εγκριθούν από τα 9 μέλη του διοικητικού συμβουλίου; Το δημόσιο εκπροσωπείται από 8 μέλη και τα άλλα τρία είναι του ΟΜΜΑ. Άρα μπορεί να ασκήσει βέτο», υποστήριξε ο κ. Κουτσούκος.

Οεισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει όλους τους ισολογισμούς και τις εκθέσεις των Ορκωτών Λογιστών από την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής μέχρι σήμερα. Παράλληλα την κατηγόρησε για υποκρισία, καθώς όπως είπε, «τόσα χρόνια δηλητηρίαζε το λαό ότι θα κυνηγήσει τη διαπλοκή και τώρα που είναι εξουσία “στρίβειν του αρραβώνος”».

«Μέχρι πότε ο ελληνικός λαός θα πληρώνει; Ας κλείσει το Μέγαρο Μουσικής και ας το βλέπει ως μνημείο ρεμούλας. Είναι σκάνδαλο, ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να δοθεί», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει την ίδια πολιτική της διαπλοκής όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβέρνησης.

«Μας προβληματίζει η τροπολογία του Μεγάρου Μουσικής. Θα έπρεπε να συνοδεύεται από την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής», υπογράμμισε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς. Παράλληλα, χαρακτήρισε μονομερή και υπέρ του ΟΜΜΑ τη σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο και προσέθεσε ότι δεν θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Δημόσιο το δυσβάσταχτο χρέος του Μεγάρου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα