Επιμένουν οι ΗΠΑ στην καταστροφή των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο και δίνουν διαβεβαιώσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείου Εξωτερικών. Στο μεταξύ, εντείνονται οι αντιδράσεις στην Κρήτη με αίτημα των φορέων να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται:
«Σε συνέχεια των ενημερώσεων που έχουν γίνει στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων (OPCW), πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Υπουργείο Εξωτερικών, μακρά τεχνική τηλεδιάσκεψη, όπως είχε προαναγγείλει, στις 25 Φεβρουαρίου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων. Κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή, παρουσία και στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια στελέχη της αμερικανικής Κυβέρνησης και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ενημέρωσαν τους Έλληνες εμπειρογνώμονες του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Εθνικής Αρχής Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, που κατά ένα μέρος θα πραγματοποιηθεί σε αμερικανικό πλοίο, εν πλω και σε διεθνή ύδατα, υπό τον έλεγχο του OPCW, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπό διεθνή παρακολούθηση. Το πρόγραμμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας γίνεται σε εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2118/2013 και των σχετικών αποφάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως, στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων αυτών, είναι ζωτικής σημασίας θέμα η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.
Η αμερικανική πλευρά, απαντώντας και σε σειρά τεχνικών ερωτήσεων της ελληνικής, παρείχε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι έχει ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την ασφαλή καταστροφή και ασφαλή μεταφορά προϊόντων χημικών όπλων. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευσή της η ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και των πολιτών. Επανέλαβε δε με ιδιαίτερη έμφαση ότι δεν τίθεται καθόλου ζήτημα απόρριψης ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στον αέρα κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης των χημικών όπλων».
ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο μεταξύ, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με ψήφισμα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, «εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόφαση της επικείμενης «αδρανοποίησης» του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, μέσω της πειραματικής μεθόδου της υδρόλυσης, εν πλω, στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ερήμην των κατοίκων της Κρήτης και των γειτονικών χωρών, και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την επικινδυνότητα μιας διαδικασίας που διεξάγεται για πρώτη φορά σε θαλάσσιο περιβάλλον, και μάλιστα υπό συνθήκες αδιαφάνειας και χωρίς διασφαλισμένη την παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών.1 Όλα αυτά εντείνουν τα ερωτηματικά και την αβεβαιότητα για τις σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον από μια ενδεχόμενη διαρροή χημικών αποβλήτων».
giati den ginete se anikti thallasa okaianos para stin klisti thallasa tis Mesogiou kai konta stin perioxi tis Kretes…………
να τα πανε στον ατλαντικο κοντα στην αμερικη γιατι δεν τα πανε εκει που ειναι ωκεανος?
Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί περισσότερο να αποτραπεί αυτή η καταστροφή.Το χρωστάμε στα παιδιά μας.
Πέρα από τους ενδεχόμενους κινδύνους αυτού του εγχειρήματος το ζήτημα είναι και ηθικό.Καθώς αποφασίστηκε ερήμην των πλέον γειτονικών χωρών , δε ζητήθηκε καν η συναίνεση (σε άλλες χώρες όπως η Νορβηγία είπαν όχι) και αποφασίστηκε η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου που ήδη μετρά τόνους τοξικών στον πυθμένα της. Να το διαδώσουμε παντού..