Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

ΗΠΑ: Απαγόρευση αλιείας σαρδέλας στον Ειρηνικό λόγω χαμηλών αποθεμάτων

Οι ρυθμιστικές αρχές του αμερικανικού Συμβουλίου Διαχείρισης Αλιείας του Ειρηνικού Ωκεανού απαγόρευσαν την αλιεία σαρδέλας στα ανοικτά των πολιτειών Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσιγκτον, προκειμένου να επιτρέψουν στον πληθυσμό του είδους να ανακάμψει.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο ρυθμιστικός φορέας αλιείας της δυτικής ακτής των ΗΠΑ αναγκάζεται να πάρει αυτή την απόφαση.
Η απαγόρευση πιθανότατα θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι απομένουν λιγότεροι από 65.000 τόνοι ενήλικων σαρδελών στον ωκεανό, όπως αναφέρουν οι επίσημες εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τους κανόνες, η αλιεία σαρδέλας πρέπει να σταματά όταν τα αποθέματα ενήλικων πέφτουν κάτω από τους 150.000 τόνους.
Οι σαρδέλες ήταν κάποτε το πολυπληθέστερο είδος ψαριού στις δυτικές ακτές, ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters οι αριθμοί τους έχουν σημειώσει πτώση 90% από το 2007.
Η ρυθμιστική αρχή εξετάζει επίσης την απαγόρευση της αλιείας σολομού στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας της Ουάσιγκτον για πρώτη φορά από το 1994.
Οι παράγοντες πίσω από τη συρρίκνωση των αριθμών των σαρδελών στην περιοχή συμπεριλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, τη φυσική ύφεση του πληθυσμού, και την υπεραλίευση.
Οι ακτιβιστές και διάφοροι βιολόγοι κατηγορούν κυρίως την υπεραλίευση, επισημαίνοντας πως ακόμη και όταν απαγορεύεται η αλιεία σαρδελών, αυτές συχνά αποτελούν έως και το 40% των ψαριών που αλιεύουν οι ψαράδες, που αργότερα τις χαρακτηρίζουν ως «παρεμπίπτοντα αλιεύματα».
Η σαρδέλα έχει μεγάλο ρόλο στην ωκεάνια τροφική αλυσίδα.
Η εξαφάνιση ψαριών όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμιδική αξία, είναι ο λόγος που πολλοί θαλάσσιοι λέοντες πεθαίνουν από ασιτία κατά μήκος της ακτής της Νότιας Καλιφόρνιας τα τελευταία χρόνια.

(Πηγή: Ναυτεμπορική)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα