Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Είναι εφικτός ο χειμερινός τουρισμός στον Δήμο μας;

Σε μερικές ημέρες θα αναχωρήσουν και οι τελευταίοι καλοκαιρινοί επισκέπτες από τα Χανιά, δημιουργώντας ανάμικτα συναισθήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους με το τουριστικό μας προϊόν. Είναι βέβαιο ότι παράλληλα με τη σταδιακή «ερήμωση» του Δήμου μας, θα ξεκινήσει και πάλι  ο προβληματισμός για το αν είναι εφικτή η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και για το αν τα Χανιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα τουριστικό προορισμό και το χειμώνα.
Σίγουρα, κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ εύκολο, είναι όμως πολύ πιο εύκολο από ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια, αφού οι εταιρείες αερομεταφορών έχουν πολλαπλασιαστεί και συνεχώς ψάχνουν προορισμούς που θα τους φέρουν επιπλέον έσοδα. Είναι εφικτό λοιπόν, εάν ο προορισμός Χανιά δημιουργήσει ζήτηση, να μπουν και νέες συνδέσεις από ευρωπαϊκές πόλεις, ακόμη και το χειμώνα. Για να δημιουργηθεί αυτή η πολυπόθητη ζήτηση πρέπει όλοι μας και κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δουλέψουμε διοργανώνοντας σημαντικά γεγονότα πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Παράλληλα πρέπει, έχοντας ισχυρά επιχειρήματα και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, να αναπτύξουμε έναν διάλογο τόσο  με εταιρείες αερομεταφορών, όσο και με τον ιδιώτη που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Χανίων.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι το πώς τα Χανιά θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα τουριστικό προϊόν το χειμώνα, πέρα από τα κλασικά, ήλιο- θάλασσα –Λιμάνι, σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα του Δήμου μας. Είμαι πεπεισμένος πως η ανάπτυξη του τουρισμού το χειμώνα στα Χανιά μπορεί να συντελεστεί, σιγά- σιγά βέβαια, δίνοντας στον εν δυνάμει επισκέπτη κίνητρα, όχι βέβαια οικονομικά, προκειμένου να επιλέξει τον τόπο μας, ως προορισμό των διακοπών του.
Ένα σημαντικό κίνητρο θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός διάρκειας πολλών ημερών με μεγάλη  εμβέλεια που θα ενέπλεκε και τα πιο απομακρυσμένα σημεία του Δήμου μας. Συζητώντας το θέμα με μια καλή μου φίλη, καταλήξαμε πως ένα γεγονός που πιθανόν να έχει τα πιο πάνω χαρακτηριστικά θα μπορούσε να είναι ένα Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας & Διατροφής. Παράλληλα με το Φεστιβάλ, θα μπορούσε να διοργανωθεί με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και το ΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας  Σητείας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το  και άλλους φορείς, Επιστημονικό Συνέδριο από τις εργασίες  του οποίου θα μπορούσαν να αναδειχθούν με τον πιο επίσημο και επιστημονικό  τρόπο τα οφέλη της Κρητικής Διατροφής.
Στις πιο πάνω δράσεις θα μπορούσαν να συμμετέχουν κορυφαίοι σεφ από την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπου σε συνεργασία με τους Χανιώτες συναδέλφους τους, να δημιουργούν συνταγές βασισμένες στην Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα. Όλες οι δράσεις να γίνονται διασκορπισμένα σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας, με την συμμετοχή   Πολιτιστικών Συλλόγων, δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα στις εκδηλώσεις αυτές .

Ένα τέτοιο γεγονός, το οποίο θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, όπως μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε, έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

1. Με την κατάλληλη προβολή και  σε συνάρτηση βέβαια με το Επιστημονικό Συνέδριο και τις παράλληλες εκδηλώσεις, τα Χανιά γίνονται ακόμη πιο γνωστά σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.
2. Ο επισκέπτης που θα έρθει για να παρακολουθήσει τις πιο πάνω δράσεις θα επισκεφθεί και θα γνωρίσει μέρη του Δήμου μας το χειμώνα, που πιθανόν να μη γνώριζε στις κλασικές καλοκαιρινές διακοπές του, και να γίνει έτσι ο καλύτερος  πρεσβευτής της ομορφιάς των Χανίων κατά τους χειμερινούς μήνες.
3. Προβάλλονται τα κρητικά προϊόντα μέσω της κρητικής κουζίνας, ενώ παράλληλα συνδέεται ο πρωτογενής τομέας (παραγωγή αγροτικών-κτηνοτροφικών προϊόντων) με το δευτερογενή (τυποποίηση προϊόντων του τόπου μας) και αναπτύσσεται μια αξιόλογη δυναμική με τον τριτογενή τομέα, τον Τουρισμό μας.
4. Προβάλλονται με τον καλύτερο τρόπο τα ευεργετικά αποτελέσματα της Κρητικής Διατροφής στην υγεία.
5. Επειδή η συμμετοχή επιχειρηματιών εστίασης, παραγωγών αλλά και επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων  για το συγκεκριμένο γεγονός  είναι επιβεβλημένη και επειδή αυτοί θα είναι και οι εν δυνάμει χορηγοί της συγκεκριμένης διοργάνωσης, το κόστος αυτής δε θα είναι απαγορευτικό.

Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, το 2009, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, με στόχο την προώθηση της Κρητικής Κουζίνας, το οποίο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή του, εξαιτίας της κατάργησης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Θεωρώ ότι η πιο πάνω πρόταση μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας συζήτησης για το πώς τα Χανιά μας, από τη μία έως την άλλη άκρη, θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα χειμερινό τουριστικό προορισμό, ενώ παράλληλα, η συγκεκριμένη  προβάλλει διατροφικά προϊόντα, τα οποία πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην ευρωπαϊκή, και όχι μόνο, Αγορά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα