Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Στις κάλπες – Με μούτρα και όχι με τα μούτρα
Έχει χαρακτηριστεί δημοψήφισμα, δημοσκόπηση, πρώτο ημίχρονο και μία σειρά άλλων ευφημισμών. Η εβδομάδα που έρχεται είναι εκείνη που θα μας οδηγήσει -επιτέλους- στην Κυριακή των εκλογών, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2015. Τέσσερα σχεδόν γεμάτα χρόνια μετά, που άλλοτε μοιάζουν σα δυο στιγμές, άλλοτε σαν ο καιρός που πέρασε να ήταν πολύ περισσότερος.
Οι αποφάσεις που οφείλει να λάβει ο πολίτης εκτίνονται από το τι συμβαίνει στη γειτονιά του, έως τη δομή που θα έχει το επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Κρατώντας το σχόλιο για το δεύτερο για παρακάτω, αποτελεί εξαιρετικά ευτυχές γεγονός και κάθε άλλο παρά αξίζει της συχνής σοσιαλμηντιακής ειρωνείας, η εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είτε ως υποψήφιοι, είτε ως ενεργά συμμετέχοντες στις διεργασίες, πλήθος πολιτών ασχολήθηκε με τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο του, αποτυπώνοντας μία στροφή στα «τοπικά» που εν πολλοίς εξηγείται και από τα όσα συμβαίνουν στα «εθνικά». Με τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων να έχουν ριζώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις νέες νομοθεσίες να θέτουν ακόμα πιο αυστηρά περιθώρια κινήσεων, είναι κρίσιμη η συμμετοχή των πολιτών, κυρίως επειδή διαφορετικά, η εκάστοτε κεντρική διακυβέρνηση μπορεί εύκολα να κωφεύει στα πραγματικά προβλήματα.
Είθε αυτή η στιγμή, αυτό το μομέντουμ, να ανοίξει το δρόμο για την επαναφορά της πολιτικής συζήτησης στην ουσία των πραγμάτων, στους ανθρώπους και τους χώρους τους. Στην αλληλεγγύη και στην προσφορά.
Ευχολόγια, θα πει κανείς. Δεκτό, καμιά φορά όμως πιάνουν…
********
Μικρές νοθείες – Βενεζουέλα, αγάπη μου
Την ώρα που η τοπική αυτοδιοίκηση καταφέρνει να συγκεντρώσει πλήθος ετερόκλητων δυνάμεων, το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνει και τα κοινά κερδίζουν ξανά έδαφος, η κεντρική πολιτική σκηνή κάνει ότι μπορεί για να απογοητεύσει όλο και περισσότερο κόσμο. Ημέρα με την ημέρα, δήλωση τη δήλωση, η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα βουτά στην άβυσσο και οι τελευταίες ημέρες -μακάρι να βγω ψεύτης- δεν θα ξεχαστούν εύκολα.
Επιτομή όλων αυτών, οι δηλώσεις του γραμματέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «φόβους νοθείας» στις επερχόμενες εκλογές. Αντιθεσμικές και παιδαριώδεις, αναφορές όπως αυτή ρίχνουν νερό στο μύλο δυνάμεων εχθρικών για τη δημοκρατία. Η παραπάνω έρχεται να προστεθεί σε ένα… μοτίβο νοσηρών συζητήσεων, αλληλοκατηγοριών και αναφορών, που θα πρέπει να προβληματίσουν κάθε πολίτη.
Οι εκλογές θα τελειώσουν, τα φώτα θα σβήσουν. Το ζήτημα είναι να μην υπάρχουν και ανοιχτές πληγές την επόμενη ημέρα…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα