Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Χορεύοντας με τα λάθη – Η νέα κανονικότητα
Ο αλησμόνητος Στρος Καν, προκάτοχος της Κριστίν Λαγκάρντ στην κεφαλή του Δ.Ν.Τ., έχει από το 2014 παραδεχτεί πως με την Ελλάδα «κάναμε λάθη». Το ίδιο πέρυσι και ο… αξιαγάπητος Πολ Τόμσεν, και μάλιστα «συνεχώς λάθος εκτιμήσεις», όπως άλλωστε και το ίδιο το Ταμείο σε επίσημη ενημέρωσή του.
Υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και πλήθος άλλων οργανισμών, αρμόδιων και μη.
Τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός που έβαλε την πρώτη υπογραφή στις «διασώσεις», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε δικά του λάθη, καθώς και των θεσμών, ενώ ο… συμπαθής Γερούν Ντάισελμπλουμ, τώρα που άδειασε το γραφείο του στο Eurogroup για το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ» του ESM, είναι λαλίστατος.
Ο Ολλανδός παραδέχτηκε και αυτός «λάθη», ενώ παλιότερη παραδοχή του για την κατά προτεραιότητα διάσωση των ξένων τραπεζών σε βάρος της ελληνικής οικονομίας μάλλον εξηγεί τι λάθη ήταν αυτά.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν, οι παραδοχές αυτές θα ήταν επιχειρήματα στη φαρέτρα μιας ισχυρής κυβέρνησης, με την ευρεία υποστήριξη της κοινωνίας. Σε άλλο σύμπαν, είπαμε, παράλληλο.
Στο δικό μας πάλι, κυβερνήσεις και κυβερνητικά κόμματα δεν διανοούνται να αμφισβητήσουν τις «ιερές γραφές». Ο δε κόσμος, βρίσκεται διασπασμένος από τη φαντασία έως τον φασισμό.
Από τότε που ανακαλύφθηκε το φιλότιμο, λέει ο λαός, χάθηκε το φιλότιμο. Άντε καλέ, και χωρίς την ανακάλυψή του χαμένο ήταν…
*********
Η αερολογία της παροχολογίας – Παλιά μου… Δ.Ε.Θ., κόσκινο
Όλα τα παραπάνω, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την πολυθρύλητη «έξοδο από τα μνημόνια» και ενώ η ελληνική νομοθεσία εξακολουθεί να περιλαμβάνει όλα όσα οι δανειστές επέβαλαν και οι κυβερνήσεις θέσπιζαν, επί οκτώ και πλέον χρόνια.
Με μία σειρά από μακροχρόνιες δεσμεύσεις για τις ερχόμενες δεκαετίες, και βέβαια, με τα δεσμά των υπέρογκων πλεονασμάτων να κρατούν υποταγμένο κάθε κοινωνικό αίτημα άρσης της μακροχρόνιας λιτότητας. Αυτό είναι το φόντο της όποιας ομιλίας στη Θεσσαλονίκη.
Είτε ο πρωθυπουργός, είτε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Δ.Ε.Θ. θα ζυγιστούν και θα μετρηθούν με τον βαθμό στον οποίο θα δεσμευτούν να αποκαταστήσουν τις τόσες αδικίες που επέβαλαν τα λάθη.
Φυσικά, εύσημα για την… παροχολογία δεν θα πάρει κανένας. Οι πράξεις μετράνε, τα λόγια μένουν στον αέρα. Αερολογία σαν να λέμε…
********
Το ριάλιτι του πλανητάρχη – Ενώ ο κόσμος χάνεται
Το σίριαλ του Τραμπ στην Αμερική πέρασε ήδη από τη γραφικότητα και την επικινδυνότητα, στο χάος και τις φρενήρεις και καταιγιστικές πληροφορίες ζοφερών παρασκηνίων.
Κοινό σημείο, οι εξελίξεις τόσο ραγδαίες που θαρρείς αδυνατείς να παρακολουθήσεις.
Ένα είναι το σίγουρο. Σύντομα στους δέκτες μας θα παρακολουθήσουμε μία σπαρταριστή ταινία με τα κατορθώματα του «αντισυστημικού» προέδρου.
Το ζήτημα είναι πόσο ακριβά θα έχει πληρώσει ο πλανήτης το εισιτήριο, διότι η γη συνεχίζει να γυρίζει, και οι πληγές (βλ. Ιντλίμπ) να αιμορραγούν.

* λωτοφάγος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες