Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Τα καινούρια ρούχα του πρωθυπουργού

Περί ανασχηματισμού
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διακηρύξεις και την εμπειρία, ο ανασχηματισμός που συντελέστηκε την περασμένη εβδομάδα θεωρείται πρωτίστως «εκλογικός», εκείνος που πραγματοποιεί κάθε κυβέρνηση οδεύοντας προς τις εκλογές. Όποτε όμως και να γίνουν αυτές, η ίδια η πολιτική και οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτεί πολλά περισσότερα από μια κυβέρνηση που θα την οδηγήσει στις κάλπες.
Δύο εβδομάδες μετά την Ιθάκη και έναν -περίπου- μήνα πριν από τα κρίσιμα οικονομικά αποτελέσματα του έτους, που θα δείξουν εν πολλοίς τα όρια της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά, η τελευταία έκδοση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα καταφέρνει να συγκεντρώνει την επικοινωνιακή κόπωση μίας μνημονιακής κυβέρνησης, παράλληλα με τις υψηλές προσδοκίες μίας καινούριας. Καθώς τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη πασχίζουν να αποδείξουν πως μετά την εκπλήρωση των μνημονίων, ημερολογιακά πάντα καθώς οι νόμοι τους παραμένουν σε εφαρμογή, η μπάλα είναι στο γήπεδό της για να αποδείξει του λόγου το αληθές.
Στο οικονομικό πεδίο, το πρώτο που θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των πολιτών, θα πρέπει άμεσα και εύστοχα να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησής του προϊδεάζουν για τα όσα θα «δώσει» στη ΔΕΘ.
Πλην όμως, οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν άμεσο αντίκτυπο στον κόσμο, και κυρίως, να είναι μόνιμες και όχι προεκλογικού χαρακτήρα.

 

********
Από την αυταπάτη στη… μη απάτη

Ο δρόμος προς τις εκλογές
Παράλληλα, μία σειρά από τομείς παραμένουν με… το χειρόφρενο ανεβασμένο.
Ο χώρος της Δικαιοσύνης έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια πλήθος σημαντικών υποθέσεων, η έρευνα των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης Energa αποτυπώνουν τη βαθιά σήψη που κατάφερε και έμεινε ανέπαφη μνημονίων. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν αντέχει άλλες πληγές, και μια καλή αρχή θα ήταν να εφαρμοστεί πλήρως και αυστηρότατα η νομιμότητα, με διαφάνεια και αποφασιστικότητα.
Την ίδια ώρα, η περίφημη «παραγωγική ανασυγκρότηση» θα πρέπει να λάβει και σαφές περιεχόμενο εκτός από μεγαλεπήβολες υποσχέσεις, η μικρή επιχειρηματικότητα θα πρέπει να στηριχθεί και να διευκολυνθεί, ενώ θα πρέπει να μπει επιτέλους ένα όριο στη δράση των… μεγάλων ψαριών που τρώνε τα μικρά.
Σε σημαντικούς τομείς όπως της Παιδείας και της Υγείας, όπου έχουν γίνει μικρά αλλά κατά περιπτώσεις σημαντικά βήματα, έχει γίνει κατανοητό στην πλειοψηφία του κόσμου πως οι σημαντικές μάχες είναι μπροστά. Γι’ αυτό και στα δύο πεδία δεν υπάρχει χρόνος ούτε για κωλυσιεργίες, ούτε για προσωπικές στρατηγικές.
Παραπάνω, μερικά μόνο από τα απαραίτητα… αυτονόητο, με τον βαθμό δυσκολίας να στέκεται πρώτα απ’ όλα στο «αληθές» Το αληθές των υποσχέσεων για προοδευτικότητα, για σοβαρότητα, για «στροφή στην κοινωνία».
Αυτό του λόγου το «αληθές» θα είναι και το κρίσιμο στοίχημα που θα κρίνει την τύχη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στις επερχόμενες εκλογές. Είτε προϊόν εκβιασμού, είτε αυταπατών, είτε άλλων σκοτεινών σχεδίων, η δεύτερη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακύρωσε τις προγραμματικές διακηρύξεις της πρώτης.
Εάν λοιπόν πράγματι θέλουν στην κυβέρνηση νοιάζονται για την «κοινωνία όρθια», και στοχεύουν να διεκδικήσουν εκ νέου την διακυβέρνηση, ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι να εκπληρώσουν σύντομα τα όσα σήμερα θα υποσχεθούν. Άλλες αυταπάτες δεν χωρούν…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες