Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Τα μνημόνια τέλειωσαν – Ζήτω τα α-μνημόνια
Από τον Μοσκοβισί μέχρι την Μέρκελ, τα νταούλια τις τελευταίες ημέρες δεν λένε να κοπάσουν. Είδηση που αν μη τι άλλο σκορπά ικανοποίηση, δεν είναι λίγο πράγμα τόσο σημαντικοί εμπλεκόμενοι με τα ελληνικά προγράμματα να προαναγγέλλουν αυτό που εδώ και μήνες τονίζει ο πρωθυπουργός.
Πράγματι, και το έχουμε επαναλάβει από τούτη τη στήλη, τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν σημαντικά βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία στο άμεσο μέλλον. Την ευρύτερη οικονομία, την… φαντασιακή ας την πούμε, εάν λάβουμε υπόψη πως η άλλη χαρακτηρίζεται ως πραγματική.
Η πραγματική, όμως, επιμένει σε μαύρα σήματα, αφού το κόστος ζωής και υπηρεσιών σε συνδυασμό με τη βαριά φορολογία επιμένουν να γονατίζουν εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας.
Απορία: Εάν όντως τα στοιχεία είναι τόσο βελτιωμένα, οι αγορές έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται, οι εταίροι δεν ζητούν μέτρα και όλοι πιστεύουν πως βγαίνουμε από την κρίση, τι θα γίνει με αυτά τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που ρουφάνε όλη τη ζωή και τη ζωντάνια από την οικονομία, πραγματική και μη;
Έχετε κύριοι της κυβέρνησης την πεποίθηση πως αρκεί η περιβόητη… επίθεση επενδυτών στη χώρα για να σηκωθεί η κοινωνία στα πόδια της; Διότι μάλλον πλανάστε…

(Οφθαλμ)απάτες, και όχι μόνο – Νάτο – πούντο;
Δύο και πλέον χρόνια από την εξωφρενική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό στο Αιγαίο, που από τη μία έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε στρατόπεδα κολαστήρια, και από την άλλη , και τα τελευταία ελληνοτουρκικά επεισόδιο σε κάνουν να απορείς.
Με το ΝΑΤΟ να έχει δυναμική παρουσία στο Αιγαίο, και την Frontex να αποτελεί καθεστώς στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ποια η διασφάλιση της χώρας απέναντι στις διαθέσεις του Ερντογάν, που δίχως αιδώ χρησιμοποιεί όλη του τη γειτονιά σε μια τεράστια και δολοφονική σκακιέρα;
Όπως παρακολουθούμε όλοι τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο η παρουσία των ξένων δυνάμεων δεν διασφαλίζει την πολυθρύλητη «φύλαξη των συνόρων της χώρας», αλλά εταίροι από τη μία και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν τολμούν να ψελίσσουν ούτε λέξη ουσιαστικής κριτικής απέναντι στις ορέξεις του Σουλτάνου. Και φυσικά, ούτε λόγος για περαιτέρω κυρώσεις, εκεί που πονάει, στα οικονομικά.
Λένε πως εάν δεν ξέρεις την ιστορία σου είσαι καταδικασμένος. Δεν ξέρω για εμάς, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πάντως μοιάζουν να την γνωρίζουν καλά για τα θερμά νερά μας…

Μαθήματα… δημοκρατίας – Αδυναμία κατανόησης
Όσο και να θέλει κανείς να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την υπόθεση παράνομων πληρωμών της τεράστιας πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας στη χώρα μας και την εμπλοκή αρκετών σημαντικών πολιτικών προσώπων και προσωπικοτήτων, πλήθους στελεχών του κρατικού μηχανισμού και χιλιάδων ιατρών, υπάρχει ένα σημείο που δεν μπορεί κανείς να μη σχολιάσει.
Σε μια χώρα όπου στο πρόσφατο παρελθόν η ειδησιογραφία έχει καταγράψει αρκετές επιθέσεις σε μάρτυρες σημαντικών δικαστικών επιθέσεων, καθώς και τη… σύμπτωση αρκετών θανάτων μαρτύρων, δεν δικαιούται κανείς να κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Ούτε και να εμπαίζει τον κόσμο. Μία δήλωση που λέει πως «Αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν τη Δικαιοσύνη, θα λογοδοτήσουν» είναι πολύ σωστή, τόσο για τους πρώην υπουργούς που εδώ και δύο εβδομάδες απειλούν από τηλεοράσεως μάρτυρες, όσο και για τον πρώην πρωθυπουργό που μηνύει τον δικαστικό λειτουργό που τον ερευνά.
Κανένας πολίτης δεν μπορεί να είναι υπεράνω νόμου και ελέγχου, και σίγουρα, ο έλεγχος και η διερεύνηση μιας υπόθεσης διαφθοράς που κόστισε στα δημόσια ταμεία δεκάδες δις. ευρώ, αποκλείεται να απειλεί την αστική δημοκρατία.
Εκτός εάν αυτή στηρίζεται ακριβώς σε αυτό το δυσώδες σύστημα που περιγράφεται από τις δικογραφίες και τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, καθώς και τις υπόλοιπες που έπονται…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες