Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

 

Το καμένο δέντρο και το δάσος
Στάχτη αμφότερα
Τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη και ένας προϋπολογισμός με νέα μέτρα σχεδόν δύο δισ. ευρώ βρίσκεται καθοδόν, το πολιτικό ενδιαφέρον μονοπωλεί -σχεδόν- το περιβόητο «σκάνδαλο Καμμένου» με το οπλικό υλικό στη Σαουδική Αραβία.
Παρότι οι κορώνες της αντιπολίτευσης επιμένουν επί εβδομάδες να περιστρέφουν τη συζήτηση γύρω το εν λόγω ζήτημα, είναι απορίας άξιο το πως δεν έχουν καταφέρει να εμφανίσουν ένα ουσιαστικό στοιχείο που να συνθέτει οικονομικό σκάνδαλο, όπως συνεχώς υπονοείται.
Ένα ζήτημα διακρατικής αγοροπωλησίας, από τα τόσα που διευθετούν οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες και για το οποίο θα δοθούν και περισσότερες απαντήσεις σε δύο ημέρες στη Βουλή. Μέχρι σήμερα όμως, τίποτα δεν δείχνει πως η κυβέρνηση έχει κάνει χειρισμούς που να την φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο.
Εδώ όμως τελειώνουν τα… εύκολα για την κυβέρνηση. Διότι τα δύσκολα, εσχάτως τα «ανακαλύπτουν» ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα εισαγωγικά αναφέρονται στο γεγονός πως αρκετοί εξ’ αυτών ήταν πλήρως ενήμεροι για την αγοροπωλησία με τους Σαουδάραβες και επ’ ουδενί δεν πέφτουν σήμερα από τα σύννεφα…
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που υποστηρίζουν από την κυβέρνηση για την ανάγκη ολοκλήρωσης της αγοροπωλησίας, είναι πως τα περιβόητα βλήματα πρόκειται να λήξουν σύντομα. Από τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει άμεσα, είναι αποφασισμένη να διαθέσει και περισσότερα χρήματα. Κάνοντας τα 66 εκατ. ευρώ που προτίθενται να προσφέρουν, μία προσοδοφόρα πώληση.
Η ερώτηση των… 66 εκατομμυρίων όμως, για μια κυβέρνηση που ακόμα επιθυμεί να κρατά το «της Αριστεράς» στον τίτλο της, είναι η εξής:
Που θα χρησιμοποιήσει η Σαουδική Αραβία τα όπλα της, άμεσα;
********

Ο “άμεσος” στόχος

Απλά και σταράτα
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Υεμένη από βομβαρδισμούς αεροπλάνων της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι παραπάνω προστίθενται στους τουλάχιστον 13.000 που έχουν σκοτωθεί από τον καταστροφικό πόλεμο που διεξάγει στα εδάφη της Υεμένης η γειτονική της χώρα.
Μία εβδομάδα νωρίτερα, η οργάνωση Save the Children δημοσίευε στοιχεία που περιγράφουν πως 130 παιδιά την ημέρα χάνουν τη ζωή τους από την πείνα και τις αρρώστιες, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται περί τα 400.000 παιδιά.
Σύμφωνα με τη Unicef, η Υεμένη βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο να ξεμείνει από καύσιμα και εμβόλια για τα μικρά παιδιά. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ κάνει δραματικές εκκλήσεις για την κατάσταση στην πολύπαθη χώρα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταμέτρησε τον προηγούμενο μήνα περισσότερα από 600.000 κρούσματα χολέρα στην Υεμένη.
Ναι, καλά διαβάσατε, χολέρας το 2017.
Αν μία δικαιολογία είχε πολύς κόσμος τα προηγούμενα χρόνια για να μην βρίσκεται στο δρόμο διαμαρτυρόμενος για πολεμικές συρράξεις που κοστίζουν τις ζωές χιλιάδων αμάχων, ήταν πως αυτά συμβαίνουν πολλά μίλια μακριά από τη γειτονιά μας. Η Υεμένη παραμένει πολύ μακριά από τα λημέρια μας. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε πως τα εγκλήματα που συμβαίνουν εκεί θα έχουν και την ελληνική υπογραφή, ως μια χώρα που συνεργάζεται άμεσα με την τροφοδοσία της πολεμικής μηχανής που διαπράττει εκεί αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οι απαντήσεις, λοιπόν, που πρόκειται να δώσει ο υπουργός Άμυνας τη Δευτέρα, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, κυρίως για τις απαντήσεις που οφείλει να δώσει.
Θα φοράει την επαναστατική παλαιστινιακή του μαντήλα ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα, ή για μια ακόμα φορά θα εμφανιστεί με το πολυφορεμένο, στενό, δυτικό κοστούμι της «υπευθυνότητας»;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες