Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

One way ticket – Ταχεία αξιολόγηση
Πριν προλάβουν να κλείσουν μια εβδομάδα στη χώρα μας, οι δανειστές γυρίζουν ήδη στη βάση τους, με τους χαρτοφύλακές τους γεμάτους πλεόνασμα… αισιοδοξίας. Η τρίτη αξιολόγηση ξεκίνησε με μεγάλη ταχύτητα, πράγματι, θυμίζει εξπρές.
Επί εβδομάδες, ίσως μήνες, οι δηλώσεις υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης διαδέχοντας η μία την άλλη. Το ίδιο και πλήθος με τις δηλώσεις πλήθους κυβερνητικών στελεχών. Εάν κρίνει κανείς από τη λακωνικότητα των πρώτων επαφών, οι ευχές έπιασαν τόπο.
Πριν καν επέλθει η πρώτη… διαφωνία, έχουν κλείσει μία σειρά από ζητήματα που μέχρι χθες έμοιαζαν αγκάθια. Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, συνταξιοδοτικά και προνοιακά ζητήματα, ακόμα και τα ενεργειακά.
Μάλιστα τα δημοσιονομικά ζητήματα, που περιλαμβάνουν υπερμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα, έκλεισαν με χαρές, πανηγύρια και ακόμα πιο «ευοίωνες» προβλέψεις. «Ευοίωνο», βέβαια, στη γλώσσα της διαπραγμάτευσης, είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει περισσότερα έσοδα από τη συλλογή φόρων.
Ωστόσο, κι αν οι αριθμοί λένε και μερικές φορές την αλήθεια, πότε αυτοί των δανειστών έβγαλαν σε καλό;
********
Εν ριπή οφθαλμού – Μυωπικού
Με λίγα λόγια, και πιάνοντας το νήμα των κυβερνητικών επιδόσεων από την επίσκεψη Μακρόν -τουλάχιστον- και την περιοδεία στην Αμερική, έως το τωρινό ξεκίνημα της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης του δανείου, όλα μοιάζουν να δουλεύουν ρολόι.
Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μην το διακρίνει. Η κυβέρνηση τρέχει με χίλια, την ώρα που προκαθορισμένα μέτρα και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τρέχουν με την ίδια ταχύτητα κατά πάνω της.
Νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο και το ΕΚΑΣ, πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και του μειωμένου ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά, περικοπή επιδομάτων θέρμανσης, μείωση αφορολόγητου και μία σειρά μέτρα περιμένουν στωικά στο 2018. Λίγα ακόμα στο 2019, ενώ παράλληλα ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Δεν τα λες και λίγα για γνωστά μέτρα…
Η ταχεία, το «εξπρές» που θαυμάζουν αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές, εύκολα μπορεί να αποδειχθεί φορτηγό με σπασμένα τα φρένα. Ειδικά εάν κάποιοι από αυτούς επιμένουν να προκαλούν κάνοντας πως δεν βλέπουν τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών.
Εκτός εάν έχουν κάποιον… λαγό κρυμμένο στο καπέλο, καλό θα είναι στην κυβέρνηση να μετριάσουν, τουλάχιστον, τους πανηγυρισμούς. «Γιορτή» είναι όταν μπορούν να συμμετέχουν όλοι.
Είπαμε, «στροφή στο δρόμο του ρεαλισμού». Όχι όμως και μέσα στο σκοτάδι…
********
Η Καταλονία γράφει Ιστορία – Κομμένες ανάσες, ευρωπαϊκές
Η Καταλονία έκανε τελικά το δικό της. Από το μεσημέρι της Παρασκευής, η δημοφιλής περιφέρεια της Ισπανίας δηλώνει ανεξάρτητη.
Η καταλανική κυβέρνηση μπορεί να μην ικανοποίησε πολύ κόσμο που την ήθελε να βάζει… μπουρλότο στην ιβηρική χώρα, όμως φρόντισε να το κάνει μέσω της Βουλής. Η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος της Καταλονίας παίρνει σάρκα και οστά.
Φυσικά, όλοι το γνωρίζουν, ένας τέτοιος δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Και ειδικά με έναν αυταρχικό πρωθυπουργό όπως τον Ραχόι στο τιμόνι της Ισπανίας, το επόμενο διάστημα προμηνύεται σκληρό και για γερά στομάχια. Άλλωστε, ως και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον καλεί ήδη να παραμείνει ψύχραιμος.
Αναφορικά με το ζήτημα της Καταλονίας, προσωπικά, ταυτίζομαι με την άποψη του Παρασκευά Περάκη. Τα σύνορα είναι για να γκρεμίζονται, όχι για να χαράσσονται.
Όμως στη δημοκρατία, νόμος είναι η απόφαση της πλειοψηφίας. Η αυτοδιάθεση θα πρέπει να οδηγεί. Ειδάλλως, ας μην μιλάμε για δημοκρατικά καθεστώτα.
Ας ευχηθούμε, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουμε στις οθόνες μας μαθήματα διπλωματίας, και όχι να γίνουμε μάρτυρες ακόμα μίας μαύρης σελίδας για την ευρωπαϊκή ήπειρο…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες