Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Ιδανικά σενάρια – Φθινοπωρινής νυκτός
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, στον διεθνή και τον εγχώριο τύπο δίνουν και παίρνουν τα… ευχολόγια για τις ημέρες που έρχονται. Παλιοί και νέοι μνημονιακοί στόχοι και αποτελέσματα θα μπουν στο μικροσκόπιο, δημόσιες υπηρεσίες και παροχές θα μπουν διαπραγμάτευση και κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα θα μπουν ξανά στο χειρουργικό τραπέζι. Το έργο γνωστό και χιλιοπαιγμένο.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση επιχειρεί να φτάσει στην μεγάλη πρεμιέρα με όσο το δυνατόν λιγότερες αναταραχές, ενώ ακόμα και η τρύπα στα δημόσια έσοδα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με… θετική σκέψη.
Ωστόσο, τα προβλήματα της χώρας δεν τελειώνουν στην επερχόμενη διαπραγμάτευση, καθώς η επικαιρότητα επιμένει να χτυπά τους πολίτες αλύπητα. Από τους πλειστηριασμούς κατοικιών έως τη μόλυνση του Σαρωνικού, από τις καμένες περιοχές του καλοκαιριού έως τα νησιά των προσφυγικών κέντρων κράτησης που είναι κατάμεστα και με συνθήκες απαράδεκτες για ανθρώπους, όλο και περισσότεροι πολίτες και μη αυτής της χώρας έχουν ανάγκη από πολιτικές που θα τους προστατεύουν.
Βέβαια, είναι ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία των καταστάσεων που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι αποτέλεσμα μακρών πολιτικών επιλογών που το παρόν και το προηγούμενο κυβερνητικό προσωπικό εφήρμοσε, ανεξαρτήτως των προθέσεών του.
Κατά πόσο αυτή η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική που έχει ενστερνιστεί τα τελευταία δύο χρόνια, μπορεί να καταφέρει τα παραπάνω, μένει να φανεί. Πως θα καταφέρει να ικανοποιήσει τόσο τους εταίρους που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε εργοτάξιο του νεοφιλελευθερισμού, ταυτόχρονα με την προστασία όλων εκείνων που πλήττονται από τις παραπάνω πολιτικές.
Από τον δόκτωρ Τζέκιλ στον Μίστερ Χάιντ δηλαδή…
**********

Περίοδος εξετάσεων – Όχι μόνον γραπτών
Με τον τρόπο που βαδίζουν, κυβέρνηση, κοινωνία και οικονομία, μπορεί σε λιγότερο από έναν χρόνο να θεωρείται πως θα βρεθούμε στην έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, όμως η στενωπός –για να το πω σε πρωθυπουργική γλώσσα- ενός επόμενου διαγράφεται όλο και πιο καθαρά. Για να μην αναφέρω τις δημόσιες δηλώσεις διεθνών αξιωματούχων…
Άλλωστε, δεσμεύσεις για μελλοντικά μέτρα έδωσε, παραχωρήσεις δικαιωμάτων έκανε, μένει και ένα δάνειο για να μετράμε και επισήμως τέταρτο.
Μέσα στους επόμενους μήνες, η πλειοψηφία του κόσμου περιμένει από την κυβέρνηση μία σειρά από δεσμεύσεις, από την υγεία έως την ασφάλιση και την εργασία, τον τομέα των επενδύσεων (και στην ποιότητά τους), καθώς και στο περιβόητο «σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας». Η εκπλήρωσή τους δεν θα διαγράψει φυσικά τα προηγούμενα λάθη και αστοχίες της, όμως πιθανή αποτυχία, αυτή τη φορά, θα πρέπει να φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Όπως και τον κάθε υπουργό ξεχωριστά.
Το αντιμνημόνιο μπορεί να έχει πεθάνει. Όμως δεν έχει πεθάνει μαζί του και η αντιπολίτευση και ο έλεγχος του έργου της κυβέρνησης. Κρίνεται όπως όλοι, και θα πρέπει να κρίνεται την κάθε ημέρα. Και μάλιστα αυστηρά, όχι με έξυπνες ατάκες και σκετσάκια που επιλέγει μέχρι σήμερα να κάνει η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση
Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, και ας βρίσκεστε στην Κρήτη πρωθυπουργέ μας…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα