Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Ολική επαναφορά – Κλασσικές και δοκιμασμένες συνταγές
Το επόμενο διάστημα, με φόντο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η δημόσια σφαίρα θα ζήσει για ακόμη για μία ακόμη φορά στους ξέφρενους ρυθμούς των «σεναρίων που οργιάζουν», των «πληροφοριών για κυβερνητικά σχέδια», των διαρροών και, φυσικά, των παντός τύπου υποσχέσεων.
Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας για να εξαγγείλει, μεταξύ άλλων, τρόπους για να γίνει πιο εφαρμογή των μνημονίων για τους πιο αδύναμους, η αξιωματική αντιπολίτευση ιδέες και λύσεις για το πώς η δική της πρόταση θα ακολουθεί την ίδια πολιτική με επιμέρους διαφορές, και ο «αναγεννώμενος» πόλος της κεντροαριστεράς για την… ανακύκλωση στελεχών και την αναθεώρηση πολιτικών.
Όλοι μαζί και η καθεμιά από μόνη της, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και τα… οικεία μέσα θα τροφοδοτήσουν το επόμενο διάστημα το δημόσιο διάλογο με μία σειρά συζητήσεις που –στην πλειοψηφία τους- ουδόλως απασχολούν  την καθημερινότητα. Πόσο μάλλον να την επηρεάζουν…
Το ίδιο και το ίδιο σκηνικό, κάθε χρόνο, σε μία έκθεση που ετησίως επισκιάζεται, πότε από κάποια «τρομερή» αντιπολιτευτική πρόταση, πότε από ευφάνταστες υποσχέσεις και πότε από πύρινες αντιπαραθέσεις.
Για να δούμε ποια έκδοση μας έμελλε για εφέτος…

Το τέλος του αντιπερισπασμού – Πρόσχωμεν
Πέρα από το λευκό πανί και τις… σκιές της Θεσσαλονίκης πάντως, η ζωή θα συνεχιστεί ακριβώς όπως όλοι φοβόμασταν.
Οι πρώτες δόσεις της εφορίας, σε κάθε μορφή τους, έχουν ήδη απαιτηθεί, οι απαιτήσεις μετά από την καλοκαιρινή ανάπαυλα αρχίζουν να επανέρχονται σε κάθε σπίτι, και η αγωνία για την επόμενη ημέρα παραμένει, με τάσεις… έξαρσης.
Η Τρίτη αξιολόγηση έπεται και –δυστυχώς- αποτελεί για αρκετούς πολίτες απειλή. Άπαντες πλέον παρακολουθούν την εξέλιξη και την εφαρμογή του μνημονίου, και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν ακόμα να νιώσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους σταθερό.
Τις δυσκολίες της επερχόμενης αξιολόγησης θα τις διαβάσετε –όπως πάντα- σε άλλες σελίδες. Όμως, εκτός από αυτή τη διαδικασία με την ατυχέστατη επιλογή ονομασίας, καθώς  η «αξιολόγηση» ως όρος περικλείει έννοιες πολύ πιο ελπιδοφόρες και προοδευτικές, υπάρχουν και τα ήδη συμφωνημένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα αρχίσουν στο επόμενο διάστημα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Όλα αυτά δεν θα πρέπει να τα ξεχνούν κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι. Εκεί είναι το πραγματικό στοίχημα. Κατά πόσο θα διασφαλιστεί πράγματι η προστασία των πιο αδύναμων, και ακολούθως, πως η ζωή θα γίνει πιο υποφερτή από αυτό το τρενάκι του τρόμου της λιτότητας που δρασκελίζει ακυβέρνητο εδώ και χρόνια τη χώρα.
Όλα τα άλλα είναι θέατρο σκιών, και μάλιστα στη χειρότερή του μορφή…
********

Παλιά τέχνη – Ακόμα μία
Η δήλωση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, πως μετά την τρίτη αξιολόγηση έρχεται ανασχηματισμός, μπορεί να έγινε για να διαλύσει τα σενάρια, όμως δίνει μία ακόμη –εξοργιστική- διάσταση.
Την ώρα που μπροστά της η κυβέρνηση έχει μία δύσκολη διαπραγμάτευση, η πρόβλεψη-δέσμευση του σημαίνοντος στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, πιο πολύ ως αντίδωρο μοιάζει, για τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν όσα συμφωνηθούν, παρά ως υπενθύμιση του ελέγχου που υφίστανται οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης που διαπραγματεύονται.
Λέγαμε για την κεντροαριστερά και την ανακύκλωση παραπάνω, όμως κάθε μνημονιακή κυβέρνηση έχει ακολουθήσει και αυτή τη δοκιμασμένη συνταγή του… διαμοιρασμού της εξουσίας.
Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται ποτέ, λέει μια παλιά ρήση. Ποτέ «χωρίς λόγο» θα πρόσθετα εγώ…

* λωτοφάγος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα