Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Αποτελέσματα
Καλημέρα!
Η σημερινή ημέρα αποτελεί για πολλούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και για ακόμα περισσότερους οικείους τους, κάτι σαν την πρώτη ημέρα της υπόλοιπης ζωής τους. Ένα ταξίδι ετών λαμβάνει τέλος με την ανακοίνωση των βάσεων για τις πανελλαδικές εξετάσεις, για χιλιάδες χθεσινούς μαθητές-αυριανούς φοιτητές, με την εποχή του σχολείου να παραδίδει τη σκυτάλη στα φοιτητικά χρόνια. Έτσι, μόνο σαν γιορτή μπορεί να μοιάζει, ακόμα κι αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.
Η αλήθεια είναι πως οι προκλήσεις και οι επιλογές που στην πορεία της ζωής του ένας άνθρωπος θα βρεθεί αντιμέτωπος είναι τόσες πολλές, που οι ημέρες αυτές, σύντομα, μοιάζουν παιδική χαρά εμπρός σε εκείνες που έρχονται.
Ευθύνες, ανάγκες, δυσκολίες, ατυχίες, άλλες προκλήσεις, δεσμεύσεις και μια σειρά από λόγους και αιτίες, έλκονται από την ενηλικίωση σαν τη μέλισσα στο μέλι, κι έτσι δεν θα αργήσει εκείνη η στιγμή που οι σημερινές εμπειρίες θα αποτελούν καταφύγιο για την ηρεμία και αλλά και τον προσανατολισμό του μυαλού.
Είναι καλό λοιπόν, όσοι και όσες περπατάτε σε αυτά τα μονοπάτια, να τις απολαύσετε τις ημέρες αυτές, μπαίνοντας με σθένος και ενθουσιασμό στη «νέα ζωή» που ανοίγεται μπροστά.
Όμως, και για τους υπόλοιπους, η ζωή δεν τελειώνει. Γιατί ο αγώνας είναι αντοχής και όχι ταχύτητας, και το όμορφο στη ζωή είναι το ταξίδι. Οι σταθμοί που περνάμε, που –σχεδόν – πάντα, είναι αναγκαίοι για να αναστοχαστούμε και να εκτιμήσουμε τη συνέχεια.
Τα χρόνια είναι δύσκολα, κι αυτό μπορεί ο καθένας να το πιστοποιήσει πολύ εύκολα. Παντού είναι τα σημάδια πως η εποχή που διανύουμε δεν είναι και τόσο ηλιόλουστη. Όμως, είτε αυριανοί είτε χθεσινοί φοιτητές, πιστέψτε με, δεν είναι η πρώτη.
Και πριν από τον δικό μας το κακό, χάλασε ξανά ο καιρός. Ξανά οι άνθρωποι βρεθήκανε ακάλυπτοι στη βροχή, ξανά γίναμε μούσκεμα. Η ζωή ούτε τότε τελείωσε.
Ο κάθε άνθρωπος ακολουθεί τον δικό του δρόμο, που –συνήθως- συμπίπτει με άλλων μόνον στα σταυροδρόμια που συναντιόνται. Κατά τα’ άλλα, κανένας χάρτης δεν μοιάζει με άλλον. Γι’ αυτό και οι συμβουλές (συμπεριλαμβανομένης και της αφεντιάς μου) μόνο ως ευχές μπορούν να πιάσουν τόπο.
Ποτέ σαν οδηγίες.
Γι’ αυτό λοιπόν, εύχομαι σε όλους και όλες όσοι σήμερα πήρατε λαμπρά νέα, να μην ξεχάσετε πως νιώσατε. Κι αν τα νέα δεν ήταν λαμπρά, να μην ξεχάσετε τι είναι αυτό που σήμερα σας καίει.
Αυτά, και καλή ζωή.

* λωτοφάγος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα