Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Ημερολόγιο εκπαιδευτικών αφιερωμένο στον λόφο Καστέλι

Αφιερωμένο στον λόφο Καστέλι είναι το ημερολόγιο του “Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων” για το 2021. Για άλλη μια χρονιά ο Σύλλογος εκπλήσσει ευχάριστα με το ημερολόγιο του που πάντα είναι αφιερωμένο σε πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα της τοπικής κοινωνικής ζωής και όχι μόνο.

«Το θέμα της φετινής ατζέντας του Συλλόγου μας είναι ο λόφος Καστέλι. Μια περιοχή άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης των Χανίων και όλου του νομού. Δεν είναι πολύς ο καιρός που το Πολυτεχνείο Κρήτης εκμίσθωσε τα κτίρια της παλιάς Πρυτανείας και της παλιάς Μεραρχίας σε μια διεθνή ξενοδοχειακή επιχείρηση» σημειώνεται στο εισαγωγικό κείμενο του ημερολογίου που θα ξεκινήσει να διατίθεται αυτές τις ημέρες.

Παράλληλα τονίζεται πως «θεωρώντας ότι από την πόλη μας δεν λείπουν τα ξενοδοχεία, που οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολλές φορές σε απαράδεκτες συνθήκες, με μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια, αλλά οι δημόσιοι χώροι, έχουμε κατ επανάληψη δηλώσει την αντίθεση μας στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιστορικά κτίρια »

Ο Σύλλογος δηλώνει την αντίθεση του «στην εκποίηση ή και στη μακροχρόνια εκμίσθωση της δημόσιας περιουσίας του Πολυτεχνείου. Αντ’ αυτού διεκδικούμε, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία με γενναία κρατική χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την άμεση αξιοποίηση των κτηρίων της Παλιάς Πρυτανείας, αλλά και συνολικά των κτηρίων του Π.Κ όπως η Γαλλική σχολή και το κτήριο Παπαδοπέτρου, με κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των φοιτητών (λέσχη στην Πόλη, εστία, διαμορφωμένοι χώροι των πολιτιστικών ομάδων) και της ευρύτερης κοινωνίας.»

Στο ημερολόγιο καταγράφεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφοριακά στοιχεία όλη η ανθρώπινη παρουσία στο λόφο Καστέλι από την Μινωική και τη Μυκηναϊκή περίοδο μέχρι σήμερα, δίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην οδό Κανεβάρο και στα εμβληματικά κτήρια που καταστράφηκαν στους βομβαρδισμούς των ναζί το 1941, στο παλιό διοικητήριο, στα Μοναστήρια και στις Μονές του λόφου, στις πύλες μέσω τον οποίων γίνονταν η διέλευση σε αυτόν, στο Duomo, στο Χαμάμ κα. Μια έκδοση που αξίζει…

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες