Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Ημέρα προστασίας του Περιβάλλοντος

«Συνεπληρώθησαν ήδη εικοσιεννέα έτη από τις καθιερώσεως, υπό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της εορτής της Ινδίκτου ως Ημέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος».
Eίναι η αρχή της μακροσκελούς εγκυκλίου του Προκαθημένου της Ορθοδόξου εκκλησίας μας, “προς τας Αρχιεπισκοπάς και Μητροπόλεις αυτής τας ενορίας και τας ιεράς Μονάς καλώντας να αναπτύξουν πρωτοβουλίας και συντονισμένας δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποιήσεως, καταλήγοντας ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι πνευματική ευθύνη εκάστου εξ ημών”.
Η λέξη ινδικτιών σημαίνει κατ’ αρχήν τον προσδιορισμό του ετήσιου ποσού που έπρεπε να καταβάλουν οι Ρωμαίοι πολίτες ως φόρο.
Συνεκδοχικά, πήρε τη σημασία της οικονομικής χρονιάς και όταν οι φόροι ρυθμίζονταν με βάση μια περίοδο περισσοτέρων ετών, ινδικτιών ονομάστηκε το σύνολο αυτών των ετών…
Κατέληξε έτσι να σημαίνει ένα θεσμοθετημένο κύκλο 15 ετών, συνεχώς επαναλαμβανόμενο (όπως η εβδομάδα και ο μήνας) που χρησιμοποιήθηκε για χρονολόγηση πράξεων και γεγονότων… που τελικά παγιώθηκε ως το δημοφιλέστερο σύστημα χρονολόγησης για τους Βυζαντινούς και η 1η Σεπτεμβρίου ως αρχή του έτους τους. Από τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. ο Σεπτέμβριος καθιερώθηκε ως η αρχή του εκκλησιαστικού αλλά και του πολιτικού έτους, επειδή η 1η Σεπτεμβρίου συνέπιπτε με την αρχή της Ινδικτιώνος.
Ακόμα και σήμερα, άλλωστε, η Ανατολική Ορθόδοξος Εκκλησία εξακολουθεί να εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως αρχή της Ινδίκτου.
Το περιβάλλον στο οποίο έτυχε να ζούμε είναι ένα “κλειστό σύστημα” με ορισμένες δυνατότητες.
Η αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη μας, η υπερκατανάλωση ως στάση ζωής, και η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, παράλληλα με τη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι προβλήματα που δεν δέχονται αναβολή.  Ολοι γνωρίζουμε πως η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι σήμερα η κλιματική αλλαγή.
Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και προ πάντων η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική κατέδειξαν δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο την αξία και τη σημασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό που οφείλουμε σ’ αυτό.
Ευχόμαστε από καρδιάς, η Πατριαρχική Εγκύκλιος να ακουστεί και να εφαρμοστεί από πολλούς ανθρώπους.
Επειδή δε η 1η Σεπτεμβρίου είναι μια σημαδιακή ημέρα για την Εκπαίδευση, αρχίζει το νέο σχολικό έτος, ευχόμαστε, με την ευκαιρία, στη νεολαία μας τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αίσιο και καρποφόρο το Νέο σχολικό έτος, με υγεία Πρώτα απ’ όλα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα