Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Ημέρα κατά της βίας προς τις Γυναίκες…

Kαποιοι μειδιούν, γιατί, τάχα, δεν έχουν αντιληφθεί το φαινόμενο… Αδύνατον! Απλώς εθελοτυφλούν! Αφορά 2,5 δισεκατομμύρια Γυναικες, παγκοσμίως! Αφορά όλον τον Πλανήτη, αφορά όλη την Ευρώπη, την Ελλάδα, αφορά δυστυχώς και την Κρήτη!

Την Κρήτη, που μας εκπλήσσει αρνητικά αυτήν τη φορά, έχοντας Πρωτιά στην Ευρώπη, σε περιστατικά βίας προς τις Γυναίκες, τα δύο τελευταία χρόνια, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (92%) αφορά ενδοοικογενειακή βία !

Χαρακτηριστικό, πως εντός του 2019, από τις 76 ανθρωποκτονίες, που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα, οι 12 αφορούσαν γυναίκες, που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, πρώην ή νυν, ή από μέλη της οικογένειάς τους, εκ των οποίων 3 καταγράφηκαν στην Κρήτη.

Παρότι η βίαιη συμπεριφορά προς τη Γυναίκα, που μπορεί να συνίσταται σε σωματικη βία, σεξουαλική κακοποίηση, ακόμη και λεκτικη- προσβλητική – υβριστική συμπεριφορα, δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του “Λεβέντη Κρητικού”! Αυτός, προερχόμενος από μια ιστορικα Μητριαρχική κοινωνία, ξέρει να υπερασπίζεται την πατρίδα του, έχοντας γράψει λαμπρές ιστορικές στιγμές Ηρωισμων, όπως ξέρει να υπερασπίζεται και να προστατεύει και την οικογένεια του!

Ξέρει να αγαπά, να θαυμάζει, να τιμά την Γυναίκα κι αυτό προκύπτει από όλα τα στοιχεία της Λαογραφικής μας Παράδοσης, από τα τραγούδια μας, τα ποιήματα μας, τις μαντινάδες μας!

Η εικόνα που έχουμε όλοι για τον Αντρα-Κρητικο είναι η εικόνα του “Γνήσιου Αρσενικού”!

Του Άντρα, δηλαδή, που θέλει και μπορεί να επιτίθεται, αν χρειάζεται, σε άλλους άντρες, με δύναμη ίση η μεγαλύτερη από αυτόν, αλλά ποτέ σε αδύναμους, σε παιδιά, σε Γυναίκες..
Είναι αυτός, που δεν θιγει αντιθέτως, τους αδύναμους μυϊκά, ακόμη κι αν είναι εχθροι του.. Είναι αυτός, που έχει “ντομπροσυνη”, “λόγο” και Μεγαλείο ψυχής.. Αυτόν ακριβώς χαρακτηρίζουμε “Λεβέντη Κρητικο”!

Ο Κρητικός αυτός Σέβεται τη Γυναίκα! Όπως σέβεται και τον εαυτό του!

Τα φαινόμενα, επομένως, βίας, που παρατηρούμε, είτε είναι αυτή ενδοοικογενειακή (που διπλασιάζεται εν μέσω “καραντίνας”), είτε όχι, πρεπει να τα απομονώνουμε κοινωνικά, να τα στηλιτευουμε, να τα καταγγέλουμε στην Αστυνομία η στην ειδική τηλ.γραμμη 15900 !
Η Πολιτεία δε, οφείλει να πράξει το καθήκον της, για παροχή στέγης στα θύματα, αλλά και οικονομικής, συμβουλευτικής, ψυχολογικής, ιατρικης, νομικής τους στήριξης!
Ειδικά στην Κρήτη!

Η Λεβεντιά της και η -κάθε μορφης- Βία προς τις Γυναίκες ​δεν πάνε μαζί!

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Στο αρχείο

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες