Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

«Είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά τελικά τόσο ίδιοι!»

Το ΓΕ.Λ. Βάμου συμμετείχε στην 3η Διασχολική Συνάντηση της ευρωπαϊκής δράσης «Fight against dicrimination and racism» (Μάχη ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ορτόνα της Ιταλίας με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών από 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Τσεχία, Τουρκία, Ρουμανία), από 19 Μαρτίου έως και 23 Μαρτίου 2018. Ειδικότερα συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες Σοφία Αντωνοπούλου, Εμμανουέλα Δρακουλάκη, Γιάννης Κοτσιφάκης, Λεντιάν Μεμισαχάι, Ανδριανή Ροκάκη. Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν η κα Καραδάκη Όλγα, Φιλόλογος και ο κος Ζαννής Θεόδωρος, Μαθηματικός.
Η πρώτη μέρα της Διασχολικής Συνάντησης ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης. Εκεί έγινε ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο της Ορτόνας για την ιστορία και την οικονομία της πόλης. Στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγηση  στην Πινακοθήκη της πόλης και στο κάστρο με θέα στην Αδριατική. Φεύγοντας από το κάστρο μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν το μουσείο Μουσικής, ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το θέατρο της πόλης, και τέλος να ενημερωθούν για την καταστροφή της Ορτόνα κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από ομάδα μαθητών της πόλης στο Πολεμικό μουσείο της.
Την επόμενη ημέρα, η αποστολή επισκέφτηκε το  «ITSTL”LEONE ACCIAIUOLI” – ORTONA» (το σχολείο υποδοχής) και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του και οι μαθητές του ΓΕΛ Βάμου συμμετείχαν σε εργαστηριακές ασκήσεις. Το απόγευμα έγινε η παρουσίαση των εργασιών των επιμέρους ομάδων με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό: ο θύτης και το θύμα. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στο ΓΕΛ Βάμου για τον σχολικό εκφοβισμό, κατασκευές των μαθητών με μηνύματα αλληλεγγύης και σεβασμού, ενώ παρουσιάστηκε και βιντεοσκοπημένο απόσπασμα της θεατρικού έργου Chatroom από την αντίστοιχη θεατρική παράσταση του ΓΕΛ Βάμου.
Την τρίτη μέρα, οι μαθητές γνώρισαν τον εθελοντικό οργανισμό  ο οποίος δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ιταλία και στόχο έχει την ένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εκεί ενημερώθηκαν για το έργο που επιτελείται και συμμετείχαν σε εργαστήριο κατασκευής χαρτιού. Η διδασκαλία έγινε από τους ίδιους τους ωφελούμενους του προγράμματος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολούθησαν δραστηριότητες, διαγωνισμοί και παιχνίδια στο χώρο του ιταλικού σχολείου. Στο τέλος όλα τα παιδιά αυθόρμητα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους, συμπαρασύροντας η κάθε ομάδα τις υπόλοιπες σε μια γιορτή του πολιτισμού, ύμνο στο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση.
Στις 22 Μαρτίου έγινε ξενάγηση σε σημεία αρχαιολογικού, ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος της ιταλικής πόλης Lanciano, ενώ το απόγευμα ακολούθησαν δρώμενα που οργανώθηκαν από εθελοντική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην πόλη με στόχο την ομαλή ένταξη προσφύγων στην κοινωνία. Ακούστηκαν ιστορίες προσφύγων και με οδηγό τις ιστορίες τους οι μαθητές αφέθηκαν σε σκέψεις και συναισθήματα που εκφράστηκαν μέσα από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους.
Την τελευταία ημέρα οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα σημαντικότερα μνημεία της Ρώμης. Επίσης, επισκέφτηκαν τον εθελοντικό οργανισμό , ο οποίος ασχολείται με την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση μεταναστών, όπου δόθηκε η ευκαιρία συμμετοχής σε βιωματικές δράσεις και μαθήματα Ιταλικής Γλώσσας με τους μετανάστες.

Εντυπώσεις μαθητών
«Το να δημιουργείς σχέσεις στη ζωή είναι εύκολο. Το να τις κρατήσεις όμως είναι δύσκολο. Και με τόσο καταπληκτικά παιδιά, δεν είχαμε πάρα να κρατήσουμε επαφή και να μοιραστούμε τα πάντα μαζί. Μοναδικοί άνθρωποι, μοναδικές προσωπικότητες, μοναδική εμπειρία! Αυτός ο βομβαρδισμός από εικόνες και συναισθήματα θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό και στην καρδιά μου…»
(Ανδριάννα Ροκάκη Β3)

«Το ταξίδι αυτό αναμφισβήτητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια εμπειρία ζωής. Γιατί ήρθαμε σε επαφή με παιδιά από άλλους λαούς, κάναμε καινούριους φίλους, ενώ κατανοήσαμε καλύτερα και την κουλτούρα των ξένων χωρών. Μέσα από  δραστηριότητες, παιχνίδια, διαγωνισμούς και συζητήσεις καταφέραμε να έρθουμε πιο κοντά με τα υπόλοιπα παιδιά του προγράμματος και να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Συνοψίζοντας, ένα είναι το μόνο σίγουρο πως το ταξίδι αυτό θα μας μείνει σίγουρα αξέχαστο.
(Δρακάκη Εμμανουέλα Β1)

Μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+ καταφέραμε να γνωρίσουμε διαφορετικούς πολιτισμούς και νοοτροπίες. Αποδεχθήκαμε το διαφορετικό και κάναμε πολλούς φίλους από διάφορες χώρες. Γνωρίσαμε την ιστορία της Ορτόνας και δεχθήκαμε την ζέστη φιλοξενία εκ μέρους των μαθητών και των καθηγητών. Γι’ αυτό πιστεύω είναι μια εμπειρία που θα ήταν καλό να έχει κάθε μαθητής.
(Σοφία Αντωνοπούλου Β1)

Είχαμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία μέσω αυτού του ταξιδιού στην Ιταλία, να γνωρίσουμε και να ζήσουμε έστω και για λίγο έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μια διαφορετική νοοτροπία. Το πρόγραμμα ήταν υπέροχο, και κάθε μέρα ήταν πιο δημιουργική από τη προηγούμενη, κάθε στιγμή είχε μία φανταστική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη πολύ βαθιά στο μυαλό μας…! Μας δόθηκε, επίσης η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους του τόπου αλλά και από άλλες χώρες, να αναπτύξουμε σχέσεις κατανοώντας τελικά τον ουσιαστικό λόγο της δράσης. «Είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά τελικά τόσο ίδιοι.!» Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη τον διευθυντή του σχολείου μας, τους υπεύθυνους καθηγητές κα Καραδάκη και κο Ζαννή αλλά και τους Ιταλούς διοργανωτές.
(Γιάννης Κοτσιφάκης Β1)

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες