Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ηλεκτρική ενέργεια, ενεργειακή εξάρτηση και φτώχεια

Κύριε διευθυντά

φίλοι και φίλες, με το παρόν κείμενο, θα προσπαθήσω με απλά λόγια να σας ενημερώσω για το πολύ σημαντικό θέμα της Ηλεκτρικής Ενέργειας, Επάρκειας αλλά και της Ενεργειακής Εξάρτησης και Φτώχειας, που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.

Tο Ηλεκτρικό ρεύμα αγαπητοί φίλοι, ήταν, είναι και παραμένει κοινωνικό αγαθό, με το οποίο η Ανθρωπότητα έκανε και κάνει βήματα προόδου.

Αν κοιτάξεις γύρω σου, τα πάντα για να λειτουργήσουν χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα, φωτισμός, θέρμανση, ψύξη, κίνηση, βιομηχανίες και βιοτεχνίες,τουρισμός, υπηρεσίες, επικοινωνία και πληροφορία και πάρα πολλά ακόμα, που χωρίς την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, θα ήταν αδύνατον να λειτουργήσουν και βέβαια, ακόμα βλέπουμε όλοι ότι και η μετακίνησή μας οδηγείται με γοργούς ρυθμούς προς τα εκεί!

Ο ηλεκτρισμός παράγεται από θερμικά εργοστάσια, που καίνε ορυκτά καύσιμα, (πετρέλαιο, λιγνίτη), από εργοστάσια που χρειάζονται υγραέριο το γνωστό LNG και φυσικό αέριο) από υδροηλεκτρικά εργοστάσια με τεράστια φράγματα, από πυρηνική ενέργεια, και τα τελευταία χρόνια με τις γνωστές ΑΠΕ, (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που χρειάζονται Ήλιο, Αέρα, γεωθερμία).

Στην χώρα μας τα παλιά χρόνια υπήρχαν διάφορες ιδιωτικές εταιρείες Ηλεκτρισμού όπου γύρω στην δεκαετία του 1950 δημιουργήθηκε η ΔΕΗ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ) η οποία τα εξαγόρασε και ανάλαβε να κάνει με στοχευμένες επενδύσεις τον πλήρη εξηλεκτρισμό της χώρας μας.

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι μια χώρα πλούσια σε πρώτες ύλες (ΛΙΓΝΊΤΗΣ), αναγκαίος για τη παραγωγή του Ηλεκτρισμού και έτσι έγιναν τεράστιες επενδύσεις και εργοστάσια στην Βόρειο Ελλάδα και την Πελλοπόνησο και ολόκληρες περιοχές και Νομοί, στήριξαν την τοπική τους οικονομία και ανάπτυξη πάνω σε αυτά αλλά χάρη σε αυτά, και η ίδια η χώρα μας είχε ενεργειακή επάρκεια.

Επίσης κατασκευάστηκαν τεράστια φράγματα με υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που και αυτά τροφοδοτούσαν τα δίκτυα της ΔΕΗ.

Στα νησιά υπήρχαν μικροί ή μεγάλοι Σταθμοί παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας αλλά χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία και εξέλιξη, ακόμα και η Κρήτη συνδέθηκε με το Ηπειρωτικό σύστημα το καλοκαίρι του 2021, με υποβρύχιο καλώδιο και την Μικρή Διασύνδεση. Η μεγαλύτερη Διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος Παγκοσμίως και ακολουθεί και η μεγάλη διασύνδεση με συνεχές ρεύμα, καθιστώντας την Κρήτη Ενεργειακό Κόμβο.

Στην χαραυγή της Νέας χιλιετίας και γύρω στο 2000 η Ανθρωπότητα συνειδητοποιεί ότι η καύση των ορυκτών καυσίμων δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οδηγεί σε βίαιη αποσταθεροποίηση του κλίματος, με έντονα καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες και καταστροφές που δεν είχαν γίνει στο παρελθόν και έτσι σε διεθνές επίπεδο παίρνουν σημαντικές αποφάσεις, με πρώτη το πρωτόκολλο του Κιότο, που ουσιαστικά βάζουν φρένο στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, κάνουν νέες επενδύσεις και εργοστάσια σε καύση άλλου, πιο φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου, επίσης βάζουν τη λεγόμενη ρήτρα καυσίμου και εξαγοράζουν ρύπους από άλλες χώρες και έτσι οδηγούν το σύνολο του ανεπτυγμένου κόσμου σε σύνχρονες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις λεγόμενες ΑΠΕ.

Συγχρόνως, δίδεται και η άδεια να δημιουργηθούν ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και νέες Ιδιωτικές εταιρείες “ΠΑΡΟΧΟΙ”, μπαίνουν στην αγορά, σπάζοντας το μέχρι τότε μονοπωλιακό καθεστώς της ΔΕΗ.

Έτσι σταδιακά εδώ στη χώρα μας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται και από ιδιώτες, από μεγάλα εργοστάσια που σαν καύσιμο χρησιμοποιείται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, από ΑΠΕ, (Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα,που πληρώναμε αρκετά μεγάλο τίμημα τα πρώτα χρόνια), από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, από τους σταθμούς παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας που καίνε πετρέλαιο στα νησιά, (τα μη διασυνδεδεμένα) και από τα εναπομείναντα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, που σταδιακά έκλειναν, και οδηγούσαν χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία και την εσωτερική μετανάστευση και ολόκληρους Νομούς και περιοχές σε μαρασμό, λόγω της μονοκαλλιέργειας των συγκεκριμένων τύπων εργοστασίων και ενεργειακών πεδίων, χωρίς να υπάρχει ούτε σαν ιδέα το εναλλακτικό σενάριο.

Να φανταστείτε ότι το πιο καινούργιο λιγνιτικό εργοστάσιο που είχε τους αυστηρότερους περιβαντολλογικούς όρους, το πιο σύγχρονο σε όλη την Ευρώπη, και μπήκε σε λειτουργία πριν από λίγο καιρό κλείνει και αυτό.

Δυστυχώς με μια αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που από το 2025 θα κλείσει και το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας από Λιγνίτη, την ίδια ώρα που το σύνολο των χωρών της κεντρικής Ευρώπης το ένα μετά το άλλο αντιδρούν και παίρνουν παρατάσεις λειτουργίας έως και το 2045.

Και ενώ στη σκακιέρα των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων παίζεται ένα τρομερό παιχνίδι με τους ενεργειακούς διαδρόμους προς την διψασμένη Ευρώπη και την διέλευση τους, και τη χώρα μας να κατέχει δεσπόζουσα θέση, παρατηρούμε ότι μπαίνουμε και εμείς στη δίνη των διεθνών εξελίξεων, γινόμαστε θύματα και όμηροι των συγκεκριμένων συγκρούσεων και πολιτικών, και κινδυνεύουμε να μπούμε και εμείς σε “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ”!!!

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν όλες οι κυβερνήσεις, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δυστυχώς δεν πρόβλεψαν της εξελίξεις, ήταν πίσω από τα διεθνή γεγονότα και ήταν θεατές στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης!!!!

Όμως το χειρότερο απ’ όλα είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που το κράτος πλέον παραχωρεί την θέση του στους ιδιώτες επενδυτές, που δυστυχώς το μόνο που βλέπουν είναι το εύκολο κέρδος, με ελάχιστες επενδύσεις και νέα έργα, λεηλατώντας και διαλύοντας σχέσεις εργασίας, καταστρατηγούν νόμους και κεκτημένα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο σκοτάδι το σύνολο της κοινωνίας.

Με αυτές τις σκέψης, και κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν, πιστεύω να καταλάβατε ότι η επόμενη ημέρα,θα είναι τρομερά δύσκολη για όλους μας!

Υ.Γ.

1ο) Η ΔΕΗ πρώτη πριν το 1990 έστησε σε συνεργασία με τους Γερμανούς το πρώτο φωτοβολταϊκο πάρκο της Ευρώπης, στην Αγ. Ρουμέλη.

2ο) Μπορούσε με δικά της κεφάλαια να στήσει μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα και Ανεμογεννήτριες αλλά με κυβερνητικές αποφάσεις παρέμεινε ουραγός, δίνοντας τα πρώτα χρόνια σκανδαλώδεις τιμές στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που παρολίγον να την διαλύσουν.

3ο) Οι αντιδράσεις συγκεκριμένων συμφερόντων και τοπικών κοινωνιών που δεν άφησαν να κατασκευαστούν μεγάλα έργα, π.χ. Φράγμα Μεσοχώρας, ένα από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια των Βαλκανίων που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Κώστας Φωκάς
πρόεδρος ΤΔΕ ΕΤΕ ΧΑΝΊΩΝ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

8 Comments

  1. Κύριε Φωκά, πολύ κατανοητά τα όσα γράφετε!
    Κατάλαβα ότι διαφωνείτε με το πρόωρο κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη στην χώρα μας,την στιγμή που οι ξένοι παρατείνουν την λειτουργία τους!
    Μπορείτε να μας πείτε,αν γνωρίζετε, πόσα χρήματα (δανεικά) δίνει η Ελλάδα για εισαγωγές υδρογονανθράκων κάθε χρόνο;
    Επίσης αν είναι πιό οικολογικό να εισάγει φυσικό αέριο από τα βάθη της Ασίας,η να αξιοποιεί τα δικά της αποθέματα;

    • Τα ποσά που δίνουμε σαν χώρα για την αγορά καυσίμων και πρώτης ύλης στο εξωτερικό δεν τα γνωρίζω,ξέρω όμως ότι για να δουλέψει το εργοστάσιο της Ξυλοκάμαρας σε πλήρη φορτίο(πριν από χρόνια),χρειαζόταν κάθε δύο,τρεις ημέρες ένα καραβάκι πετρέλαιο..
      Η Ξυλοκαμάρα έχει εγκατεστημένη ισχύς,περίπου 350- 380 MW .
      Η Κρήτη το καλοκαίρι ,θέλει πάνω από 750–800 MW,
      Τώρα με το υποβρύχιο καλώδιο,και την Μικρή Διασύνδεση, η τροφοδοσία από το Ηπειρωτικό σύστημα, σταδιακά ξεκίνησε με 80 MW και από ότι άκουσα έχει φτάσει στα 180 MW.
      Ο προβληματισμός είναι ,ότι πλέον η χώρα μελλοντικά , παρόλο που θα είναι ενεργειακός κόμβος,θα είναι έρμαια στης διεθνείς ενεργειακές αγορές,χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να διαχειριστεί τα πλεονεκτήματα της,για το καλό και το μέλλον τον ίδιων της των κατοίκων.

  2. Τα ποσά που δίνουμε σαν χώρα για την αγορά καυσίμων και πρώτης ύλης στο εξωτερικό δεν τα γνωρίζω,ξέρω όμως ότι για να δουλέψει το εργοστάσιο της Ξυλοκάμαρας σε πλήρη φορτίο(πριν από χρόνια),χρειαζόταν κάθε δύο,τρεις ημέρες ένα καραβάκι πετρέλαιο..
    Η Ξυλοκαμάρα έχει εγκατεστημένη ισχύς,περίπου 350- 380 MW .
    Η Κρήτη το καλοκαίρι ,θέλει πάνω από 750–800 MW,
    Τώρα με το υποβρύχιο καλώδιο,και την Μικρή Διασύνδεση, η τροφοδοσία από το Ηπειρωτικό σύστημα, σταδιακά ξεκίνησε με 80 MW και από ότι άκουσα έχει φτάσει στα 180 MW.
    Ο προβληματισμός είναι ,ότι πλέον η χώρα μελλοντικά , παρόλο που θα είναι ενεργειακός κόμβος,θα είναι έρμαια στης διεθνείς ενεργειακές αγορές,χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να διαχειριστεί τα πλεονεκτήματα της,για το καλό και το μέλλον τον ίδιων της των κατοίκων.

    • Στον προβληματισμό προεξοφλείτε ότι όταν γίνουμε ενεργειακός κόμβος θα γίνουμε έρμαια στις διεθνείς ενεργειακές αγορές; Γιατί το λέτε αυτό; Δεν μιλώ κομματικά αλλά η νόμιμη κυβέρνηση δεν θα προστατεύσει τα συμφέροντά της χώρας;
      Επίσης κύριε Φωκά, σας ερωτώ, πρέπει να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας;
      Σύμφωνα με τον κύριο Φώσκολο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι τεράστια και εν τούτοις εμείς δανειζόμαστε γιά να τα εισάγουμε!
      Με εκτίμηση!

  3. Καλησπέρα κύριε Πατσουράκη,
    ο προβληματισμός μου συμπεριλάμβανει, και για την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης,η οποία από ότι δείχνουν τα πράγματα δεν είναι ενιαία,και βασικά γι’αυτό που αναφέρατε και εσείς ο ίδιος, και μιλάω ξεκάθαρα ,σύμφωνα με τον κύριο Φώσκολο,τον οποίο παρακολουθώ και εγώ,ο οποίος πολλά χρόνια πριν υποστήριζε και πάρα πολυ σωστά ,γιατί δικαιώθηκε,ότι νότια της Κρήτης υπάρχει τεράστιο ενεργειακό κοιτάσμα,και κάνω τον εξής συλλογισμό,
    Είναι ή δεν είναι η Ελλάδα κομμάτι της Ευρώπης;
    Για ποιόν λόγο δεν χρηματοδοτείται το έργο της εξώρυξεις των υδρογονανθράκων της Ελλάδος προς όφελος και της Ευρώπης, αφού η χώρα μας θεωρείται ισότιμο μέλος,και κομμάτι της Ευρώπης,που είναι άλλωστε!!
    Για ποιο λόγο να είμαστε στο παιχνίδι των Ρώσων και των Αμερικάνων,γιατί ουσιαστικά εκεί παίζεται το παιχνίδι με τα κράτη επιρροής τους, και με τους αγωγούς και τα εδάφη που θα περάσουν.
    Για ποιό λόγο να μην μπει και το Ελληνικό κοίτασμα ,έστω σαν τρίτη επιλογή για την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
    Θυμόσαστε εκείνον τον χειμώνα που με αφορμή την διαμάχη,Ρωσίας -Ουκρανίας, πάγωσε ένα μέρος της Ευρώπης, γιατί απλά δεν υπήρχε εναλλακτική λύση!
    Γνωρίζουμε όλοι ότι το μεγάλο παιχνίδι που παίζετε σήμερα, είναι αυτό του ελένχου των πηγών,που χρειάζονται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας,η οποία είναι τελικά και το ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΌΤΗΡΟ ΤΗΣ ΣΎΝΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!!!
    ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΝΧΟ ΤΗΣ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΩΝ ΠΡΏΤΩΝ ΥΛΩΝ,ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΆΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΎΧΗ!!!
    Είναι προβληματισμοί που θα μας απασχολήσουν έντονα στο μέλλον!!!!

  4. Κύριε Φωκά,χάρηκα που ανταλλάξαμε απόψεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα!
    Ταυτόχρονα λυπάμαι για την απουσία γνώμης άλλων συμπολιτών μας!
    Ιδιαίτερα χάρηκα που είστε θετικός για την αξιοποίηση των δικών μας κοιτασμάτων γιατί χωρίς αυτά,όπως γράφετε, κανένα κράτος δεν θα έχει τύχη!
    Θα προσέθετα ότι χωρίς αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών θα οδηγηθούμε σε νέα πολύ πιό επώδυνη χρεοκοπία!
    με εκτίμηση!

  5. Αξιότιμε κ.Φωκά,με πολύ ενδιαφέρον διάβασα τις απόψεις σας και τον διάλογο σας με τον κ.Πατσουράκη, σχετικά με τα ενεργειακά θέματα της πατρίδος μας.Είναι μια χρήσιμη ιστορική διαδρομή ειδικά για τους νεώτερους ,οι οποίοι δεν έζησαν αυτές τις εξελίξεις σχετικά με την ηλεκτροδότηση και την όποια βιομηχανοποίηση της χώρας μας.Το θέμα του λιγνίτη έγινε περίπλοκο λόγω του κλιματολογικού προβλήματος,το οποίο δίνει πολλά επιχειρήματα κατά της εξόρυξης, εν τούτοις δεν είναι όλα τόσο “αθώα” και υποκρύπτουν,ως συνήθως στον μάταιο τούτο κόσμο, και ίδια συμφέροντα. Στην ανάλυση σας θεωρώ ότι είναι κυρίαρχο ζήτημα η εξόρυξη των υδρογοναθράκων που υπάρχουν στις περιοχές δικαιοδοσίας της Ελλάδος και της Κύπρου θα προσέθετα εγώ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει εχέφρων Έλλην πολίτης που θα διαφωνούσε με την εκμετάλλευση τους.Εσείς ως ειδικός θα γνωρίζετε ότι αυτό είναι μουσική του μέλλοντος και ότι απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός,τεράστια ποσά και εργασίες ,πρίν να αρχίσει η επένδυση να αποδίδει.Καλό είναι στις αναλύσεις των ειδικών, να αναφέρεται ο χρονικός ορίζοντας,ούτως ώστε οι αναγνώστες να έχουν ρεαλιστική αντίληψη των πραγμάτων.Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου λίγες σκέψεις σχετικά με την γεωπολιτική πλευρά του θέματος ,η οποία θα καθορίσει και τις οικονομικές εξελίξεις. 1)Αν ξυπνήσουμε ένα πρωϊ και η Τουρκία έχει αποσύρει η εχει αναγκαστεί να αποσύρει το casus belli σημαίνει ότι οι φωτεινοί σηματοδότες στην περιοχή άλλαξαν χρώμα….2)Η πατρίδα μας δεν μπορεί δι΄ιδίων πόρων και ιδίων δυνατοτήτων να προχωρήσει στην εξόρυξη και προστρέχει σε συνεργασίες με τρίτους.Η ΕΕ δυστυχώς έχει κατακερματισμένα συμφέροντα (βλέπε Nord stream II κλπ), είναι εξαιρετικά αργή στις αποφάσεις και ο όποιος στόχος έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνον στην περίπτωση που είναι ευρέως ομαδοποιημένος.Είναι μια μάχη που δίνεται και πρέπει να ενταθεί,δεδομένου ότι οι τελευταίες εξελίξεις (AUKUS, Κίνα,Ρωσία),αυξάνουν τις πιέσεις και τις πιθανότητες η ΕΕ να κινηθεί προς μεγαλύτερη γεωπολιτική και γεωστρατιγική αυτονομία με ότι αυτό συνεπάγεται….3)Οι κινήσεις ανάμεσα στα μεγάλα γκρούπ συμφερόντων ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ πρέπει να γίνεται πάντοτε υπό το δόγμα “όταν συγκρούονται τα βουβάλια, καλό είναι τα βατράχια να απομακρύνονται” και να κάνουν προσεκτικές κινήσεις.Μια καλή κίνηση είναι αυτή που γίνεται τελευταία και αθροίζει τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής (Ελλάς,Κύπρος,Ισραήλ,Αίγυπτος,Χώρες του Κόλπου με τις συμφωνίες Αβραάμ) αναγκάζοντας τους όποιους γεωστρατηγιστές στα μεγάλα ως άνω κέντρα αποφάσεων να λάβουν υπόψιν τους την εν λόγω συμμαχία.Πολλοί κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι το Γαλατικό χωριό του Αστεριξ.Αυτά είναι σουρεαλιστικές σαχλαμάρες και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.Η πατρίδα μας είναι για τα μεγάλα κέντρα αποφάσεων ενταγμένη σε ένα από τα περιφερειακά γεωπολιτικά-γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά πλέγματα συμφερόντων και μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο πρέπει να αποδείξει την σημαντικότητα της και την ικανότητα της να δημιουργεί συμμαχίες και να επιρρεάζει προς όφελος της καταστάσεις. 4)Για να έχουμε επιρροή στο (1) και να μην γίνουμε εύκολη λεία σε “λύσεις” τύπου οτινάναι (βλέπε Πενταδάκτυλο)πρέπει να διαθέτουμε αποτρεπτική ισχύ που να απαγορεύει το “άνοιγμα της πόρτας του φρενοκομείου” και οι πάντες να έχουν ενημερωθεί ότι ο Γιαμπουδής κρατά την δάδα αναμένη και ως εκ τούτου ο λογαριασμός είναι μείον και δεν βγαίνει….5)Η Ελλάς πρέπει να κινηθεί με σύνεση και εχεμύθεια ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους συνομιλητές της καθώς και ότι μπορούν να την εμπιστευούν σε όσα υπόσχεται. Σ΄αυτό το πλαίσιο να κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις της σε ότι αφορά το σημαντικό ζήτημα της ενέργειας,ώστε οι πάντες να γνωρίζουν ότι η εξόρυξη θα γίνει πράξη..Παράλληλα στην πολιτική ζωή του τόπου πρέπει να επικρατήσει η “ιδεολογία” της παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών που προάγουν την χώρα και την ευημερία των πολιτών της,αντί της σουρεάλ πολυλογίας που παράγει παμφόλυγες….Με εκτίμηση

  6. Καλησπέρα κύριε Καγιαλέ.
    Η τοποθέτηση σας δείχνει ότι είσαστε ένας γνώστης της όλης κατάστασης.
    Εγώ δεν είμαι ειδικός για αυτά, είμαι απλά ένας Εναερίτης στον ΔΕΔΔΗΕ ΧΑΝΊΩΝ, αλλά μιας και ασχολούμαι συνδικαλιστικά εδώ και αρκετά χρόνια στην ΔΕΗ, έχω μια εικόνα και από μέσα την ίδια την εταιρεία.
    Όμως σαν Έλλην πολίτης δεν μπορώ να βλέπω με απάθεια το τρυπάκι που μας έχουν στριμώξει και να μένω με το στόμα κλειστό.
    Παίζουν μεγάλο παιχνίδι κατά της χώρας μας,και όλοι εμείς είμαστε Υποχρεωμένοι να το αναδείξουμε!
    Στο άμεσο μέλλον,οι χώρες που θα είναι εξαρτημένες ενεργειακά από άλλες, δυστυχώς θα είναι έρμαια στης οποίες οικονομικές απαιτήσεις τους ,και βέβαια τεράστια ποσά Εθνικού συναλλάγματος θα φεύγουν προς τα έξω για την απρόσκοπτη παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας!!!!
    Είμαι Υπέρ των ΑΠΕ,Αλλα σε κύρια βάση υπό δημόσιο έλεγχο.
    Σήμερα που μιλάμε,τα μόνα εφικτά έργα που μπορεί να γίνουν πέρα από τα μικρά και διάσπαρτα φωτοβολταϊκά συστήματα, είναι μεγάλα υβριδικά έργα που θα αποτελούνται από δύο μεγάλους ταμιευτήρες νερού ,με υψομετρική διαφορά, αλλά κοντά μεταξύ τους ,με μεγάλους ή μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς ,που σε συνεργασία με πλήθους ανεμωγεννητριών,και φωτοβολταϊκών πάρκων τα οποία θα παράγουν ρεύμα ,σε δίκτυο ξέχωρα της ΔΕΗ ,και θα τροφοδοτούν της αντλίες αναστροφής του νερού προς την επάνω Δεξαμενή ,και έτσι με αυτόν τον τρόπο θα έχεις αποθήκευση ενέργειας ,που σου προσφέρει δωρεάν ο Ήλιος και ο Αέρας, με την μορφή του νερού ,που θα την χρειαστείς σε ώρες αιχμής ή το βράδυ που η παραγωγή από τον Ήλιο είναι μηδενική.
    Είναι έργα που γίνονται με δυσκολία,αλλά είναι φιλικά προς το περιβάλλον και την Πράσινη Ενέργεια, το ενεργειακό και περββαντολογικο τους αποτύπωμα είναι στον σωστό δρόμο,και η Ευρωπαϊκή Ένωση ,θα μπορεί να τα χρηματοδωτήση.
    Αυτό είναι το μέλλον ,ώστε να μπορεί να ελπίζει η Ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο αύριο!!!!!
    Υ.Γ Έχω φτιάξει ερασιτεχνικά ένα μικρό φωτοβολταϊκο σπίτι μου και φωτίζω τον εξωτερικό μου χώρο ,γκαράζ και αυλή, και ένα ακόμα στην παραλία του Βλητέ Σούδας,και είμαι πολύ ευχαριστημένος!!
    Αυτό είναι το μέλλον και όσο ποιό γρήγορα το αντιληφθούν οι Πολιτικοί μας, τόσο ποιό γρήγορα θα μπορεί η χώρα μας να απεξαρτηθεί από το Ενεργειακό Άρμα που προσπαθούν να μας επιβάλουν να ακολουθήσουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα